2013. december 28., szombat


Adjon Isten füvet, fát,
teli pincét, kamarát.
Sok örömet e házba,
boldogságot hazánkba!

Boldog Új Évet Kívánunk kedves Olvasóinknak!

2013. december 27., péntek

2013. december 9 - 20.

A téli szünet előtti utolsó két héthez érkeztünk. Már mindenki ünnepi hangulatban van: találkoztunk a Mikulással és az adventi gyertyákat gyújtogatva látjuk, hogy milyen közel a karácsony. Önkéntelenül is az ünnephez kapcsolódó énekeket énekelünk, meséket hallgatunk. Megtanuljuk Fésüs Éva: Álmodik a fenyőfácska c. versét, melyhez képeslapot is készítünk ragasztás technikájával. "Leise, ganz leise, bring ich dir das Licht" - a fénnyel együtt át szeretnénk adni egymásnak a készülődés és ünneplés hangulatát, nem feledkezve meg a csend fontosságáról. Gaál Mariann lelkésznő mesél nekünk a kis Jézus születéséről - sok-sok humorral átszőve, amit a gyerekek néma csöndben, teljes átéléssel hallgatnak. Ahogy a napkeleti bölcsek visznek magukkal ajándékot, úgy szeretnénk mi is kedveskedni családtagjainknak: ebben az évben gyertyát díszítünk méhviasz-csillag formával, amit egy fakéreg talpra ragasztunk. Mindezt titokban próbáljuk tartani, a csomagoláshoz krumlinyomattal díszített tasakot készítünk.
Az óvodai karácsony december 18-ra esett. Reggel már feldíszített fa várta a gyerekeket, ám egyenlőre csak Mária és József tekintettek vissza az ünneplőbe öltözött őzgidákra. Igyekeztünk csendben játszani, hogy ne mulasszuk el az angyalok érkezését jelző csengőszót. Hogy valóban csinos legyen mindenki, a mosdóban igazítottunk a frizurákon - miközben meghallottuk a várva várt jelet. A pásztorokhoz hasonlóan útra keltünk. A karácsonyfát körbe ülve együtt énekeltünk, mondtunk verset, meggyújtottuk a csillagszórót. Nagy öröm volt megnézni, majd kicsomagolgatni az újonnan kapott játékokat. A délelőtt önfeledt játékkal telt, amit csak a sütizés kedvéért hagytak abba a gyerekek.
Köszönjük a finom süteményeket, bolti édességeket, ropogtatnivalókat.
Mindenkinek örömteli, boldog karácsonyt kívánunk!

Fényképeink a készülődésről
Karácsony az óvodában

2013. december 13., péntek

Karácsony az óvodában

December 18-án, szerdán állítjuk fel a karácsonyfát, ajándékozzuk meg a gyerekeket.
Ezen a napon csinos ruhában jövünk, s kérjük, aki tud, hozzon egy kis süteményt vagy bolti rágcsálnivalót, innivalót.
Köszönjük

2013. december 12., csütörtök

December végi, január eleji munkarend

December 21. (szombat): munkanap, ügyelet összevont csoporttal
December 22. (vasárnap)
December 23. (hétfő): munkanap, ügyelet összevont csoporttal
December 24. (kedd): szabadnap
December 25. (szerda): ünnepnap
December 26. (csütörtök): ünnepnap
December 27. (péntek): szabadnap
December 28. (szombat)
December 29. (vasárnap)
December 30. (hétfő): téli szünet, az óvoda zárva van
December 31. (kedd): téli szünet, az óvoda zárva van
Január 1. (szerda): ünnepnap
Január 2. (csütörtök): munkanap, ügyelet összevont csoporttal
Január 3. (péntek): munkanap, ügyelet összevont csoporttal
Január 4. (szombat)
Január 5 (vasárnap)
Január 6. (hétfő): az iskolai téli szünet utáni első tanítási nap

2013. december 6., péntek

2013. december 2-6.

Elérkezett a december. Sok érdekes jelet rajzoltunk a naptárunkra: vasárnaponként az egyre több gyertyával büszkélkedő adventi koszorú, Mikulás érkezésének napja, Karácsony ünnepe – várakozással, örömmel teli hónap vár ránk.
Hétfőn gyönyörű napsütésben elsétáltunk a kultúrház környékére, ahol szedtünk fenyőágat az adventi koszorúnk felfrissítéséhez, díszítéséhez. Ezen a héten az első gyertya fényénél énekeltünk, beszélgettünk. Most arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a gyerekek mesélhessenek emlékeikről, élményeikről, hiszen nagyon sok mondanivalójuk támad ilyenkor. Nem kellett bíztatni őket, mindenkinek volt néhány gondolata az otthoni koszorú készítéséről, vagy az adventi naptár titkos meglepetéseiről, vagy a tavalyi Mikulás élményről. Felidéződtek az ismert énekek, amiket jó volt újra dalolgatni. A Klingelingeling kezdetű Mikulás-váró énekhez tojástartóból, tortapapír csipkéből barkácsoltunk csengőket. Eljátszottuk, hogy édességeket, apró játékokat hozva jön a Mikulás: megtanultuk néhány játék, illetve finomság nevét. (Z. b. die Puppe, die Legosteine, der Ball, die Schere, der Trommel, die Schokolade, die Nüsse, u. s. w.) Az igazi tárgyak nevét megismerve képes memoryt is játszottunk ezzel a szókinccsel.
A gyerekek nagyon jól tudták, hogy 6-án érkezik a Mikulás. Hagyomány óvodánkban, hogy az ezt megelőző napon mesés műsorral kedveskedünk az ovisoknak: óvó nénik tanulnak be, játszanak el valamilyen történetet. Ebben az évben az angyalok szorgos munkája állt a mese középpontjában, de természetesen a Mikulás alakja sem hiányzott. A dramatizálásnál csoportunkat Csilla néni képviselte, mint az angyalokat dicsérő és regulázó Szent Péter. Nagy örömmel fedezték fel óvó nénijüket az őzikések, amint meglátták egy-egy jelenetben. A mesét követően a Művelődési ház dolgozói következtek: manóként, krampuszként énekeltették meg a társaságot, igazi Mikulás váró hangulatot teremtve.
Pénteken végre elérkezett hozzánk a Nagyszakállú. Az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva nem szánon, de annál nagyobb örömmel. A gyerekek egész csendben játszottak reggel, már azt is meghallották, amikor a szomszéd csoportba csengetett be. Meg is kapták jóságukért a dicséretet. Bátran énekelve, verset mondva köszöntöttük a Mikulást, sokan kisebb csoportokban is szívesen vállalkoztak éneklésre. A ajándékot örömmel vették át, vitték haza a gyerekek.