2015. február 27., péntek

2015. február 23-27.

A hét témája: Téli, tavaszi öltözködés

A tél végefelé, a tavaszt várva, beszélgettünk a téli és a tavaszi öltözködésről. Megbeszéltük, hogy télen, mikor hideg van, nagyon fontos a réteges öltözködés, minél több meleg ruha legyen rajtunk, tavasszal azonban, amikor melegszik az idő, lekerülnek a vastag ruhák. Egy nagyon kedves mesével (Peti és a varázsradír) indítottam a hetet, ami remekül érzékelteti a gyermekek és a téli öltözködés „kapcsolatát”. Mindenki érdeklődve hallgatta a mesét, nagyon élvezték a kis óvodás Peti történetét, aki nem szeret öltözködni, ezért „kiradírozza” magán a ruhákat.  Ezután játszottunk „Öltözködő versenyt”, kiválasztottam 4 gyermeket, akik behozták az öltözőből ruháikat, zenére indult a verseny, az nyert, aki a leggyorsabban tudott felöltözni. Míg ők négyen igyekeztek leggyorsabbak lenni, a többiek hangosan bíztatták társaikat. Ezt követően a „Keresd ki” játékban, az előzőleg behozott ruhákat a szőnyegre egy nagy kupacba letettük, besötétítettem a csoportszobában, a játékosoknak zseblámpa segítségével kellett megkeresni a saját ruhadarabjaikat. A végén megbeszéltük melyik ruhát találták meg legkönnyebben és miért (legvilágosabb, legnagyobb, mintás, stb.). A héten nézegettünk a gyerekekkel magazinokat, az ezekből kivágott ruhás képeket használtuk fel a matematika foglalkozás során a tavaszi és téli öltözködéses tablónk elkészítésénél. A ruhás képek válogatását, ragasztását a lányok jobban kedvelték, mint a fiúk, de az ezt követő feladatlapokat már a fiúk is örömmel színezték. Természetesen az öltözködéshez kapcsolódott a barkácsolós feladatunk is, papír babát öltöztettünk fel (ragasztással), színes papírruhákba, melyeket mindenki ízlése és fantáziája szerint válogatott és díszített ki. A héten még egy mesét hoztam a gyerekeknek, mely egy aranyos kiskutya, Egérke piros szegélyes kék kabátjának történetét mutatja be. A bábozást annyira élvezték a gyerekek, hogy ők is kedvet kaptak hozzá, a kiválasztott szereplők nagyon ügyesen játszották el a mesét. Énekes, mozgásos játékunk során az „A bundának nincs gallérja…” kezdetű dalt énekelve körjátékoztunk. Testnevelés foglalkozáson kendővel hajtottunk végre padgyakorlatokat. A hét végére kiderült, hogy már mindenki nagyon várja a tavaszt, nem csak azért mert jön a jó idő és egyre többet játszhatunk a szabadban, hanem azért is, hogy ne kelljen olyan sok ruhát felhúzni, mint télen. 

2015. február 20., péntek

2015. február 16-20.

A hetet (szokásainknak megfelelően) testneveléssel kezdtük, majd kedden az Elvarázsolt Katinka című előadást néztük meg a Művelődési házban. A lányoknak különösen tetszett ez a mese a szerelmes története miatt, de a fiúk is viccesnek találták. Szerdán a terítés rejtelmeivel ismerkedtünk meg németül: megtanultuk a teríték elemeit és eközben a gyümölcsök nevét is gyakoroltuk, számoltunk vele. Csütörtökön folytattuk a terítés témáját, és tányérokat festettünk, majd újságból olyan ételeket vágtak ki a gyerekek, amelyeket szeretnek. Végül ezt beleragasztottuk a kifestett tányérba. A nagyobb lányoknak jól ment a német megértése a festés közben. Felismerték a színeket, és egy-kettő ismételtek is. A hét utolsó napján A répa c. mesét hallhatták és láthatták a gyerekek, ezután pedig ők maguk váltak szereplővé. Hanna és Kinga egyedül mesélték a mesét, miközben a szereplők játszották. Mindannyian nagyon ügyesek voltak, mind a szereplők, mind a mesélők. Összességében ezen a héten is sokféle játékot játszottunk, élményekkel gazdagodtunk.

2015. február 12., csütörtök

2015. február 12 - Télűző mulatságunk


Fényképek megtekinthetők itt

2015. február 9., hétfő

Farsang az óvodában, Bóbita bábszínház

Február 12-én, csütörtökön tartjuk az óvodai farsangi ünnepségünket, melyre szeretettel várjuk a szebbnél szebb farsangi jelmezbe öltözött gyerekeket!
Délelőtt folyamán mindenki a saját csoportjában "búcsúztatja a telet" zenés, táncos mulatsággal, ezt követően körbejárjuk az óvoda valamennyi csoportját, megcsodáljuk az ötletes jelmezeket majd elfogyasztjuk az otthonról hozott finomságokat.
A rágcsálnivalókat és üdítőket előre is köszönjük!

Másnap, február 13-án, pénteken kerül sor a Bóbita bérletünk második előadására, melynek címe: Hókirálynő (részletek itt).
Kérjük, a gyerekek legkésőbb fél 9-ig érjenek az óvodába, hogy legyen idejük reggelizni, majd fél 10-kor visz minket a busz Pécsre.

2015. február 6., péntek

2015. február 2-6.

A hetet a mackónappal kezdtük, minden a macikról szólt, a gyerekek és mi óvónénik is macikat vittünk az óvodába. Hétfőn a macikkal tornáztunk és játszottunk. A hét további részében már a farsang volt a heti témánk. Kedden általános beszélgetést folytattunk a farsangról, és hogy megteremtsük a farsangi hangulatot, egy táncba hívót is megtanultunk (Hin und her im tiefen Walde). Végül egy számítógépes vetítéssel megismerkedhettek a gyerekek a farsang szokásaival, tipikus ételeivel. Szerdán farsangi témájú matematika foglalkozás volt, ahol a tér és síkbeli tájékozódással foglalkoztunk. A hét második felében elkezdődött a barkácsolás is, egy régi hagyomány szerint kalapdíszt készítettünk. Egy új dalt, és a hozzá tartozó táncot is megtanultuk (Ich seh dich), ami a gyerekeknek nagyon tetszett. Végül a Katzentatzentanz című mese bábozásának lehettek szem-és fültanúi a gyerekek. 
A hét utolsó napján befejeztük a kalapdíszek barkácsolását és kezdetét vette az állomásmunka. A gyerekek kaptak egy menetlevelet, ami egy bohócfej volt, és a négy állomásnál össze kellett gyűjteniük a bohóc szemét, orrát, száját, és masniját. A négy állomás a gyerekek korábbi (keddi)  ismereteire alapozott. Az első állomásnál egy puzzle-t kellett kirakni egy sváb házaspár képével. A másodiknál a régi babonákat kellett párosítani. A harmadiknál a farsangi fánk készítésének mozzanatai kellett a helyes sorrendbe rakni, és végül a negyediknél egy csákókészítés volt, amit parafa dugóba nyomott gombostűkkel mintázhattak a gyerekek. A gyerekek örömmel vettek rész ebben a játékban, mindenkinek sikerült begyűjtenie a bohócfej részeit – azaz megoldani a különböző feladatokat.

Fényképek:
- a Mackó napról
- farsangi készülődésünkről