2016. április 4., hétfő

2016. március 16-23. Húsvét az óvodában

A márciusi ünnepek és munkarend változások következtében két rövid, 3 napos hét előzte meg a Húsvétot.
Bevezető beszélgetésként elhelyeztük ezt az ünnepet az év körforgásába, felelevenítettünk húsvéti szimbólumokat. Szemléltetésképpen projektoros vetítés során néztünk a témához kapcsolódó képeket. A gyerekekből áradtak az elmúlt évek emlékei, sok tudnivalót fel tudtak eleveníteni. Pénteken bemutattuk az egyik díszítési technikát, a viaszos írókázást. Nagy élvezettel nézték, hogy hogyan lehet mintát varázsolni az olvadt viasszal, amit nem takar be a festék. Sajnos az idő rövidsége miatt nem tudtuk megvalósítani, hogy a gyerekek is kipróbálhassák ezt a nem mindennapi eljárást. Vizuális tevékenységként az egyszerűbb, papírtojás ragasztással való díszítését választottuk, amihez felhasználtuk a Petra által hozott nyuszis tapétát is. A mindennapok során sok-sok nyuszis éneket énekeltünk, nyusziról szóló meséket kerestünk, közös játékaink is a Húsvéthoz kapcsolódtak.
A szünet előtti utolsó napra terveztük a fészek készítését. Idén sem volt szerencsénk: pont szerdára romlott el az idő, a szemerkélő eső miatt nem tudtunk igazi füvet gyűjteni. Maradt a krepp-papírból készített fészekalja. Gondos kezek tépkedték a zöld papír, hogy puha legyen a fészek. Az eredmény sem maradt el: mire a tornatermi szaladgálásból visszaértünk a csoportszobába, apró meglepetés várta a gyerekeket.
Az ünneplés a tavaszi szünet után is folytatódott. Az első nap udvari játéka szintén meglepetéssel kezdődött: új labdák, motorok, játékok várták a gyerekeket. A gyönyörű időjárás következtében egész héten használhattuk ezeket a játékokat, élveztük a tavaszt.
Hétfőn a fiúk is, lányok is készültek, hogy felelevenítsük a locsolkodás népszokását. Az ismertebb verseken kívül Bence egy szép és különleges húsvéti locsoló mondókával lepett meg minket – járt is érte finom édesség. A szülők is gondoltak ránk, különböző finomságokkal érkeztek az első napra, így még az étkezések is ünnepivé alakultak. Köszönjük a finomságokat, a fiúk locsolását, a lányok által hozott csoki-tojásokat.

Fényképek megtekinthetők itt