2016. szeptember 30., péntek

2016. szeptember


„Szeptember, szeptember, elindul a kisember …”

… ki iskolába, ki óvodába.
A pihentető, remélhetőleg élményekkel gazdag nyári szünet után nálunk is elindult a tanév. Májusban 12 nagycsoportosunktól búcsúztunk, helyüket folyamatosan új őzgidák töltik be: rögtön az első napokban három bölcsis érkezett hozzánk, majd még két kisgyerek, akik most élik át a családtól való elszakadás pillanatait. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt sok a „tanulnivalójuk” (egymás megismerése, csoport szokásai, napirend, stb.), az összecsiszolódás időszakát éljük. Szerencsére személyesen ismerjük a beszokós gyerekeket illetve családjukat, ez sokat segít az első időszakban.
Közös játékaink témája volt az első hónapban egymás neveinek, jeleinek tanulgatása, illetve, hogy ki, melyik korosztályhoz tartozik. Gyerekeink szeretnek énekelni, verselgetni, szívesen vesznek részt táncos-zenés játékokban, így bátran vettük elő a tavaly tanultakat, s ebbe az újak is örömmel kapcsolódtak be. Már a német nyelvet jelképező Hampelmann barátunk is bemutatkozott, segítségével egy új köszönős éneket és egy számolós mondókát sajátítottunk el.
Szinte már hagyomány óvodánkban, hogy szeptember utolsó hete a népmeséké, emlékezve ezzel Benedek Elek születésnapjára (szept. 30.). Nem nehéz motiválni a gyerekeket erre a témakörre, hiszen elemi igényük, mindennapi tevékenységünk a mesehallgatás. Idén beszélgettünk a gyerekekkel az állatmesékről (az állatok által képviselt tulajdonságokról, mint pl. ravaszság, ügyesség, szelídség, stb.), illetve a királylányos-királyfis tündérmesékről. Megihletett minket a „ … hétországra szóló lakodalmat csaptak” gondolat, mi is tanultunk, játszottunk egy párkeresős körjátékot, lakodalomba hívó mondókát. Szerdán az óvó nénik által eljátszott mesedramatizáláson vehettünk részt,  majd pénteken került sor az udvaron a Hétpróbás játékokra, melyben lelkesen, örömmel vettek részt a gyerekek. A nagyobbaknak ismerős volt ez a közös, óvodai versengés, sokan mind a hét próbát kiállták. Természetesen az ügyességi feladatok a kisebbek számára is teljesíthetők voltak, ők is szorgalmasan gyűjtögették a pecséteket. A játék élményével gazdagabban, frissen megkoronázott királylányokkal és királyokkal zárhattuk ezt a hetet.

Fényképek a Népmese napjáról