2013. január 11., péntek

2013. január 7-11.

A hosszú, pihentető téli szünet után ezen a héten találkoztunk először egymással. Még meg tudtuk tartani a karácsonyfánkat (volt, aki betegség miatt nem is láthatta decemberben), beszélgetéseink is a karácsonyi élményekhez, az év eleji népszokásokhoz (Újév, Vízkereszt) kapcsolódtak.
Hogy mi történt a szünetben, azt szóban is és rajzban is igyekeztünk feleleveníteni. A szóbeliség jó alkalom volt arra, hogy átéljék a gyerekek: milyen az, amikor mindenki rám figyel, engem hallgat – néha ez nem is olyan egyszerű szituáció. A hallgatóság általában türelmesen figyelte az éppen mesélő társát. Kérdéseinkkel igyekeztük úgy terelni a beszélgetést, hogy ne csak a kapott ajándékok hangozzanak el, hanem az átélt élmények is: elutaztunk valahova, találkozhattunk rokonainkkal, barátainkkal, közös családi program, stb. A rajzolás során mindenki megragadhatta azt a pillanatot, ami neki a legkedvesebb volt, vagy a kicsik esetében nevet tudtunk adni egy-egy rajzkezdeménynek (pl. a kör forma hasonlított a gömb alakú karácsonyfa díszekre, vagy a színes vonalak, foltok a szilveszteri tűzijáték fényeire).
Újév napjára emlékezvén tanultunk mi is egy köszöntőt: a Gryllus Vilmos által megzenésített „Adjon Isten minden jót” kezdetűt. A szövegben említett évszak nevek arra késztettek minket, hogy átismételjük az év-évszak-hónap témakörben tanultakat („Négy vándor jár körbe-körbe”, „Hónapsoroló mondóka”, „Es war eine Mutter”, találós kérdések az évszakokról). Játszottunk egy évszak–hangszer asszociációs játékot is: kerestünk olyan hangszereket, amik egy-egy évszakra emlékeztettek bennünket (pl. dob – nyári vihar, esőt utánzó hangszer – ősz, stb.), majd csak a hangszer hangját hallva fel kellett ismerni, hogy melyik évszakra gondoltam. A héten kapott „Törpe” újságok hátuljára 2013-as naptárt nyomtattak, ez jó alkalom volt a hónapok neveinek gyakorlására.
Vízkereszt ünnepén arra emlékeztünk, hogy a három napkeleti bölcs meglátogatja a nem rég született kis Jézust. Elmondtuk a gyerekeknek József Attila: Betlehemi királyok c. versét, illetve Gáspárt, Menyhértet, Boldizsárt követve mi is elsétáltunk a közeli templomba, betlehem nézőbe.