2014. április 25., péntek

Húsvét az óvodában

Áprilisban egy kicsit felgyorsulnak az események: egyik ünnep követi a másikat.
A gyerekek jóval a tavaszi szünet előtt már nagy izgalommal emlegették a húsvéti nyuszit, s természetesen a kívánságok, a jóra törekvő ígéretek sem maradtak el. Felelevenítettünk nyuszis énekeket, mondókákat, meséket, beszélgettünk az ünnep körüli népszokásokról. Szinte mindenki – akár a fiúk, akár a lányok – emlegették a locsolkodás szokását. Két kis mondókát is tanulhattak az őzgidák: egy kevésbé ismert locsolóvers a fiúknak, s a lányoknak egy vers, amivel meg tudják köszönni a jókívánságokat, a fiúk figyelmességét.
Az ovis nyuszi-fészek készítés a szünet utáni első napra esett. Nem volt szerencsénk ezen a napon, mivel esős, rossz idő köszöntött ránk, így az igazi fű szedegetés helyett a tavalyihoz hasonlóan idén is krepp-papír műfűvel kellett beérnünk. Jó, hogy ez a húsvéti nyulat nem zavarta, mert mire tettünk egy sétát az oviban (hogy vajon merre járhat a nyuszi), már hozzánk is hozott ajándékot. A tanult énekekkel, mondókákkal köszöntük meg ezt a kedvességet. (A fagyis tölcséreknek és kanalaknak igen nagy sikere lett a gyerekek körében.)
A fiúk közül többen készültek illatos kölnivel, hogy az elhervadást megakadályozva meglocsolják a lányokat, míg a lányok édességeket hoztak erre az alkalomra. Bátor versmondó fiaink gondoskodtak a frissességünkről, s természetesen a közös csokizgatás sem maradt el. Sőt, jutott édesség a figyelmes fiúknak az otthoni fészekbe is.

Fényképek megtekinthetők itt