2015. április 30., csütörtök

2015. április 30.

A hónap vége felé már elkészítettük következő havi naptárunkat, s láttuk, mennyi érdekes esemény lesz májusban.
Az anyák napjára régóta készülünk, lesz évzáró ünnepség, pünkösd, szülinap, kirándulás, és rögtön az első nap piros betűs ünnep. Beszélgettünk a majálisról, majd a népszokásokat felelevenítő könyvünk segítségével olvastunk a májusfaállításról. Ebből eredt az ötlet, hogy a mi fiaink is készítsenek egy kis meglepetést a lányoknak. 
Bence már régebben is mesélt arról, hogy lakóhelyén szoktak májusfát állítani, s most nekünk is ők segítettek: apukájával egy szalagokkal díszített meggyfaágat hoztak az őzikéseknek. A lányokat előre küldtük az udvarra játszani, majd a fiú társaság munkához is látott: számba vettük, mennyi lány jár a csoportunkba, mindenkinek vágtak a nagyobbak egy-egy szivecskét (mi szeretjük a lányainkat!), a kisebbek ragasztással díszítették a szíveket, lelamináltuk, majd felkötöztük a fa ágaira. A erkély korlátjára rögzítettük a májusfánkat, amit nagy örömmel fogadtak a lányok.

Fényképek megtekinthetők itt

2015. április 17., péntek

2015. április 13-17.

Ezen a héten a „Család” témakörével foglalkoztunk, az ehhez kapcsolódó szavakkal ismerkedtünk, gyakoroltuk azokat. Ebben az évben még nem került elő ez a szókincs, ám számos énekben előfordulnak hasonló kifejezések, illetve hamarosan elérkezünk anyák napja ünnepéhez is. Bevezetésképpen Hampelmann bemutatta a saját családját, készített egy családfát, ekkor ismerkedtünk a rokoni kapcsolatok kifejezéseivel. Mozgásos játékként felelevenítettük a „Was machen wir so gerne hier im Kreis?” kezdetű énekünket, méghozzá úgy, hogy a családtagok neveihez kapcsoltunk egy-egy tevékenységet is. Pl. die Mutti – kochen, der Vater – Auto fahren, die Schwester – zeichnen, u.s.w. Igen tetszett ez a játék a gyerekeknek, a hét végére már elég jól rögzültek az új igék. Hampelmannt követve a gyerekek is elkészíthették saját családfájukat, testvéreket, szülőket, nagyszülőket lerajzolva. Egy-egy rajz elkészülte után megneveztük a családtagokat, gyakoroltuk a „… heißt …” kifejezést. Munkaigényes tevékenység volt ez, de igen népszerű lett, a kisebbek közül is többen vállalkoztak rá. Csütörtökön bemutattam új énekünket (Liebe Mutti), amit a heti gyakorlás után nem volt nehéz kitalálni, hogy kinek szól. A kulcsszavakat kiemeltem, képet készítettem hozzá, ezeket használtuk a gyakorláshoz. Könnyű, fülbemászó dallama van ennek az éneknek, szívesen dalolgatták a gyerekek.
A nagyobbak matematika foglalkozásán a szimmetria, tükörkép területén gyűjtöttünk tapasztalatokat: félbevágott papírból vágtunk ki szimmetrikus formákat, párkereső játék, mozdulatok tükörképei, jobb-bal változása a tükrözés során. Élvezték a gyerekek a tükörrel történő játékokat, amelyeket utána is a csoportszobában hagytam, hogy játékidőben is használhassák a gyerekek. A feladatlap komoly odafigyelést igényelt, de a nagyok meg tudták oldani.

2015. április 10., péntek

2015. március 23 - április 10. Húsvét az óvodában

Húsvéti készülődésünk és maga az ünneplés körbevette az iskolai tavaszi szünetet, amikor mi is otthon tölthettünk pár napot.
A szünet előtt beszélgettünk a húsvéti néphagyományokról egy képeskönyv segítségével. Megbeszéltük, hogy milyen hagyományok vannak ma is (locsolás, tojásfestés), a gyerekeknek legjobban a régi, falusi vödör vizes locsolás tetszett. Hoztunk az óvodába húsvéti képeslapokat, melyen jól látszottak az ünnep jelképei. Megbeszéltük, hogy szívesen meséljük a gyerekek által behozott húsvéti meséket is, s szép számmal érkeztek a különböző nyuszis történetek. Készítettünk húsvéti bárányokat: kartonpapírból kivágott formákra ragasztottunk vattagombócokat, majd kicsik és nagyok önállóan rajzolták meg a bárányok arcát. Egyszerű tojásforma kivágásával, azok kör formában történő összekapcsolásával barkácsoltunk ajtódíszt is. Sok-sok ének, mese, mondóka került elő, a legkedveltebbek talán a „Nyuszi fülét hegyezi”, „Hol jártál báránykám”, Nemes Nagy Ágnes: Nyúlanyó húsvétja c. verses meséje voltak.
A szünetről visszatérve minden fiú locsoló kölnivel érkezett – ezen a napon nem maradtak szárazon a lányok! Mindenki bátran mondott verset is, volt, aki az óvodában tanultat, volt, aki otthonról hozott vicces költeményt. A lányok is felkészülten érkeztek, a locsolásért cserébe csokikkal kedveskedtek a fiúknak. Kicsit borús, hideg időjárásunk volt ezen a napon, a nagyok vállalták be, hogy szednek egy kis füvet a húsvéti fészek készítéséhez. Mire felöltöztek, az eső is elkezdett csepegni, így mi, felnőttek szaladtunk le gyorsan néhány maroknyi friss fűért. A kosarunkat elhelyeztük az öltözőben, reménykedve, hogy hoz bele ajándékot a nyuszi. Mire megebédeltünk, valóban járt nálunk a nyulacska. A gyerekek örömmel nézték az újonnan kapott Lotti Karotti társasjátékot és más udvari játékokat is. Másnap az óvoda udvarán is meglepetés várta a gyerekeket: új rollereket, bicikliket vehettek birtokukba, öröm volt játszani a szép, új labdákkal.

Fényképek megtekinthetők itt