2015. április 10., péntek

2015. március 23 - április 10. Húsvét az óvodában

Húsvéti készülődésünk és maga az ünneplés körbevette az iskolai tavaszi szünetet, amikor mi is otthon tölthettünk pár napot.
A szünet előtt beszélgettünk a húsvéti néphagyományokról egy képeskönyv segítségével. Megbeszéltük, hogy milyen hagyományok vannak ma is (locsolás, tojásfestés), a gyerekeknek legjobban a régi, falusi vödör vizes locsolás tetszett. Hoztunk az óvodába húsvéti képeslapokat, melyen jól látszottak az ünnep jelképei. Megbeszéltük, hogy szívesen meséljük a gyerekek által behozott húsvéti meséket is, s szép számmal érkeztek a különböző nyuszis történetek. Készítettünk húsvéti bárányokat: kartonpapírból kivágott formákra ragasztottunk vattagombócokat, majd kicsik és nagyok önállóan rajzolták meg a bárányok arcát. Egyszerű tojásforma kivágásával, azok kör formában történő összekapcsolásával barkácsoltunk ajtódíszt is. Sok-sok ének, mese, mondóka került elő, a legkedveltebbek talán a „Nyuszi fülét hegyezi”, „Hol jártál báránykám”, Nemes Nagy Ágnes: Nyúlanyó húsvétja c. verses meséje voltak.
A szünetről visszatérve minden fiú locsoló kölnivel érkezett – ezen a napon nem maradtak szárazon a lányok! Mindenki bátran mondott verset is, volt, aki az óvodában tanultat, volt, aki otthonról hozott vicces költeményt. A lányok is felkészülten érkeztek, a locsolásért cserébe csokikkal kedveskedtek a fiúknak. Kicsit borús, hideg időjárásunk volt ezen a napon, a nagyok vállalták be, hogy szednek egy kis füvet a húsvéti fészek készítéséhez. Mire felöltöztek, az eső is elkezdett csepegni, így mi, felnőttek szaladtunk le gyorsan néhány maroknyi friss fűért. A kosarunkat elhelyeztük az öltözőben, reménykedve, hogy hoz bele ajándékot a nyuszi. Mire megebédeltünk, valóban járt nálunk a nyulacska. A gyerekek örömmel nézték az újonnan kapott Lotti Karotti társasjátékot és más udvari játékokat is. Másnap az óvoda udvarán is meglepetés várta a gyerekeket: új rollereket, bicikliket vehettek birtokukba, öröm volt játszani a szép, új labdákkal.

Fényképek megtekinthetők itt