2018. március 23., péntek

2018. március 19-23.

Heti témánk: Víz, víz, tiszta víz
A víz világnapja alkalmából egész héten a vízzel foglalkoztunk. Szerettük volna, ha tudatosul a gyermekekben, hogy az, ami olyan természetes számunkra (hogy a csapból mindig folyik a víz), mekkora nagy kincs. Beszélgettünk a víz fontosságáról, arról, hogy nem csak nekünk, embereknek lételemünk a víz, hanem az állatoknak és a növényeknek is. Vannak országok, ahol az embereknek szomjazniuk kell, mert nincs elég víz. Hogy miként kerül a poharunkba a víz, levetítettünk egy kisfilmet a vízcsepp történetéről, majd szintén projektoros vetítés alkalmával néztük meg közösen a „Víz tündére” című magyar népmesét.
Csütörtökön, a víz világnapján kékbe öltözött az óvoda apraja-nagyja, hogy ezzel is tudatosítsuk ezt a fontos témát. Játékidőben elővettük horgászós játékunkat, aminek igen nagy sikere volt a gyerekek körében. Másik „vizes” játéktémának ajánlottam fel, hogy egy kék kartonlapra tetszés szerint lehetett kompozíciót készíteni kagylókból. Szívesen pakolgatták a gyerekek ezeket az összegyűlt kincseket, közben nézegették a kagylók formáját, mintáját. A szép képeket emlékképpen lefotóztuk. Közös beszélgetésünk során egyszerű tapasztalatokat szerezhettek a gyerekek a víz három alapvető tulajdonságáról: hogy átlátszó, íztelen, szagtalan anyag. Tetszett nekik a bekötözött szemmel való találgatós játék, amint össze kellett hasonlítani a vizet más folyadékokkal. A délelőtt folyamán tettünk egy sétát az óvodában, mert minden csoport egy mini kiállítást készített a témához kapcsolódóan. Mi papírtányérból vágtunk hal formát, amelyeket „felpikkelyeztünk” zöld illetve arany körlapokkal. A hét folyamán még megtanultuk, többször is játszottuk a Mély kútba tekintek kezdetű dalosjátékot, illetve mondogattuk Gazdag Erzsi: Esik eső című versét.



Fényképek megtekinthetők itt

2018. március 14., szerda

2018. március 5-14.


A március 15-i ünnepünk tartalmát igyekszünk minden évben játékosan, a gyerekek érdeklődési körére alapozva megismertetni. Már a hét elején bevontuk őket a terem díszítésébe, közösen készítettünk a bejárati ajtóra egy „szeretetfát”, melynek levelei a gyerekek által festett nemzeti színű szívecskék voltak. Felidéztük a már meglévő ismereteiket: magyar zászló színei, azok jelentése, kokárda viselése, huszárok öltözete, fegyvereik. Mint minden évben, idén is készültünk közös óvodai ünnepségünkre huszáros énekekkel, verssel. A felvonulásra barkácsoltunk nemzeti színű pillangót krepp-papírból. Ezt az egyszerű, mutatós díszt mindenki könnyedén el tudta készíteni, a kicsik is gyakorolhatták a színek megfelelő sorrendjét.
Március 14-én az óvoda és bölcsőde apraja-nagyja ünnepi díszbe öltözött: a szabadságharc hőseire emlékezve fehér felsőt húztunk, kokárdát tűztünk. A délelőtti ünnepséghez felsorakozva vártuk, hogy megérkezzenek a Nyuszi csoportosok a hatalmas zászlóval, amely mögé mi is becsatlakoztunk, s énekelve mentünk a rendezvényterembe. Himnuszunk eléneklése, Kati néni szavai, közös ének, vers tette ünnepélyessé ezeket a perceket.

Fényképek megtekinthetők itt

2018. március 2., péntek

2018. február 26 - március 2.


Még hó borította az udvarunkat, mi mégis megmaradtunk a 2 hete elkezdett tavaszváró hangulatunkban – elvégre elérkeztünk már márciushoz.  Folytatva a megkezdett „Évszakok” témakört, egy társasjátékot készítettem a gyerekeknek. A 4 évszakot szimbolizáló negyed körcikkek egymás mellé illesztve egy nagy kört alkotnak, s ezen a pályán kell végig haladni a bábukkal. Útközben, ha szerencsés számot dobunk a dobókockával, különböző képecskéket lehet bekebelezni. Az nyer, akinek a játék végére a legtöbb képe gyűlik össze. Először közösen, két csoportba osztva (fiúk-lányok) próbáltuk ki, így mindenki láthatta a játék szabályát. A gyerekek reakcióiból úgy vettem észre, hogy tetszik nekik ez az új társas, ami természetesen a csoportban marad, így napi szinten lehetőség lesz a német kifejezések, szavak gyakorlására.
Két másik tavaszi szimbólum járta át még hetünket: a virágok és a madarak ébredezése. Virágformákból közösen mandalát készítettünk egy zöld kör alakú terítőre (mintha egy kertet ültetnénk be), majd később ezeket a formákat használtuk fel egy új tánc tanulásához. Az „Ich kenne Blumen” kezdetű zenehallgatási anyagunk elnyerte a gyerekek tetszését, jó ritmusa, dallama segítette az egyszerű lépések elsajátítását.
A madarak tavasz várásához egy új verset tanultunk „Zwei Vöglein” címmel. Először bábokkal játszottam el, majd a hét vége felé már a gyerekek mutatták be fejdíszekkel, fészek díszlettel. A szövegben sok az ismétlődő rész, ezeket már bátran mondogatták velem az őzgidák. Ehhez a vershez készítettünk egy képet is: barna színes papír csíkokból ragasztottuk a fészket, majd madarakat színeztek hozzá a gyerekek. A rajzlap kitöltéséhez egyéb tavaszi szimbólumokkal egészíthették ki a rajzot, itt mindenki bőven használhatta a fantáziáját.