2018. március 2., péntek

2018. február 26 - március 2.


Még hó borította az udvarunkat, mi mégis megmaradtunk a 2 hete elkezdett tavaszváró hangulatunkban – elvégre elérkeztünk már márciushoz.  Folytatva a megkezdett „Évszakok” témakört, egy társasjátékot készítettem a gyerekeknek. A 4 évszakot szimbolizáló negyed körcikkek egymás mellé illesztve egy nagy kört alkotnak, s ezen a pályán kell végig haladni a bábukkal. Útközben, ha szerencsés számot dobunk a dobókockával, különböző képecskéket lehet bekebelezni. Az nyer, akinek a játék végére a legtöbb képe gyűlik össze. Először közösen, két csoportba osztva (fiúk-lányok) próbáltuk ki, így mindenki láthatta a játék szabályát. A gyerekek reakcióiból úgy vettem észre, hogy tetszik nekik ez az új társas, ami természetesen a csoportban marad, így napi szinten lehetőség lesz a német kifejezések, szavak gyakorlására.
Két másik tavaszi szimbólum járta át még hetünket: a virágok és a madarak ébredezése. Virágformákból közösen mandalát készítettünk egy zöld kör alakú terítőre (mintha egy kertet ültetnénk be), majd később ezeket a formákat használtuk fel egy új tánc tanulásához. Az „Ich kenne Blumen” kezdetű zenehallgatási anyagunk elnyerte a gyerekek tetszését, jó ritmusa, dallama segítette az egyszerű lépések elsajátítását.
A madarak tavasz várásához egy új verset tanultunk „Zwei Vöglein” címmel. Először bábokkal játszottam el, majd a hét vége felé már a gyerekek mutatták be fejdíszekkel, fészek díszlettel. A szövegben sok az ismétlődő rész, ezeket már bátran mondogatták velem az őzgidák. Ehhez a vershez készítettünk egy képet is: barna színes papír csíkokból ragasztottuk a fészket, majd madarakat színeztek hozzá a gyerekek. A rajzlap kitöltéséhez egyéb tavaszi szimbólumokkal egészíthették ki a rajzot, itt mindenki bőven használhatta a fantáziáját.