2018. szeptember 28., péntek

2018. szeptember


Elkezdődött egy tanév, új csoportösszetétellel, barátságokkal, lehetőségekkel.
Az első héten még „régi” ovisainkat vártuk, velük elevenítettük fel a nyári szünet élményeit, örömeit. Élvezettel meséltek a gyerekek nyaralásaikról, ki, merre járt, vagy éppen ki jött hozzájuk vendégségbe. A legtöbben nőttek a nyáron, s a testi változásuk mellett korosztályuk is más lett: kicsikből középsősökké, középsősökből nagycsoportosokká cseperedtek. Büszkén tanulgatták, mondogatták, melyik „csapathoz” tartoznak. Fontosnak tartottuk már az első héten, hogy átismételjük a csoportszobai és udvari élet szabályait: mindig vigyázzunk egymásra, magunkra, legyen az óvodában töltött idő örömteli és balesetektől mentes.
A második héttől kezdve szeretettel vártuk új társainkat. Fokozatosan érkeztek a kicsik (ki otthonról, ki a bölcsődéből), illetve egy pécsi óvodából érkező középsős kislány is beállt az őzgidák sorába. A beszoktatást, átállást mindig a szülőkkel egyeztetve, a gyerekek reakcióit, igényeit figyelembe véve szervezzük, hagyunk elegendő időt az új környezet megismerésére. A fokozatosságnak köszönhetően a kicsik elfogadtak minket, felnőtteket, bizalommal fordultak hozzánk, ha már anya nem volt velük. Októberre a tavalyról nálunk maradt 20 gyermek mellé mind a 6 újonnan érkező kisgyerek beilleszkedett.
Szeptember végén a gyerekekhez igen közel álló esemény járta át napjainkat: a népmesékre, Benedek Elekre emlékeztünk. Természetesen sok kedves mese hangzott el, (gyakran az otthonról hozott kedvenc mesekönyvekből), furulyaszó, bábozás, népi körjátékok tették színessé ezt az időszakot. Kedden az óvodánkban szakmai gyakorlatát töltő Jocó bácsi bábelőadását nézhettük meg, aki a Macskacicó c. mesét játszotta el nekünk gyönyörű díszletek és bábok segítségével. A hétpróbás játékok már hagyománnyá váltak óvodánkban: az udvaron felállított 7 állomáson kellett próbára tenni erejüket a gyerekeknek, s természetesen a begyűjtött pecsétekért járó jutalom sem maradt el a nap végén. Heti vizuális tevékenységként dugónyomattal illusztrációt készítettünk a Szegény ember szőlője c. meséhez, mellyel a gyerekek diavetítés formájában ismerkedhettek meg.

Fényképek megtekinthetők itt