2018. november 9., péntek

November 5-9.

Az őszi szünet utáni hetünk a Márton napi készülődésről szólt. A hagyományos tevékenységek mellett (mesekönyv nézegetés, dramatizálás, daltanulás, lámpás barkácsolás, stb.) két új mozzanattal gazdagodott a hét: egyrészt meg tudtunk nézni egy rövid rajzfilmet Márton életéről (a kísérő szöveg németül hangzott el, de olyan kifejezésekkel, melyekből az ügyesebb gyerekek ismerős szókapcsolatokat csipegethettek fel), másrészt egy olyan mondókát tanultunk, amely a megosztásról, annak öröméről szól. Úgy játszottunk, gyakoroltunk, hogy egy kosárba helyezett kis finomságot vitt körbe egy gyermek, s a mondóka végén kivéve egy darabot a kekszből, elosztotta és egyik felét odaadta társának. Így valóban átélhették a gyerekek az adakozás örömét, a másikért való lemondás érzését.
Tavaly mi voltunk vendégségben a Csibe csoportban, idén mi hívtuk el őket péntek délelőtt hozzánk. Együtt ünnepelhettünk: előadtuk Márton koldussal való találkozásának történetét, illetve ők is megtanulták a „Teilen, teilen” kezdetű mondókát, amit a két csoport közösen játszott el egymást kínálgatva. Zárásképpen nagy körben táncoltunk az „Ich geh’ mit meiner Laterne” kezdetű énekre.
Hagyományos esti felvonulásunkra igen sok kisgyerek jött el szüleivel együtt. A kígyózó sorban haladó mécseses sokaság mindig különleges látványt nyújt, mint ahogy a tó melletti tűzgyújtás is. A gyerekek ösztönösen átérzik a tűz látványának titokzatosságát, s idén ezt az érzést segítette felébreszteni a táncosok rövid műsora is. A Művelődési Ház és a Mevid étterem által kínált libazsíros kenyeres szeretetvendégség után mindenki bekapcsolódhatott a Kultúrház Márton napi programjába. Köszönjük a szülők által készített és felajánlott pogácsákat is, amellyel egymást kínálva emlékezhettünk Szent Mártonra.

Fényképek megtekinthetők itt