2019. április 24., szerda

2019. április - Húsvét az óvodában


Áprilisban izgalmakkal teli készülődés kezdődött az Őzike csoportban: a naptárunkat nézegetve láttuk, hogy Húsvét ünnepe közeleg. Felelevenítettünk régi hagyományokat (böjt, tojásfestés, locsolkodás), valamint beszélgettünk a jellegzetes jelképekről, mint például csibe, nyúl, tojás, bárány. Ezek közül talán a legkedvesebb a gyerekeknek a nyuszi, hiszen ő hozza az ajándékot. „Hozzá” kapcsolódott e heti mesénk is: Tapsifüles és a húsvét címmel. A gyerekek szívesen színezték a meséhez kapcsolódó színezőket. Kutakodtunk picit a fejünkben és előkerestük a már jól ismert nyulacskás énekeinket, melyeket fejbábokkal játszottunk el. Ha már szóba került a tojásfestés, mint hagyomány, mi is festés technikáját használva készítettünk papír tojásokat: érdekességképpen csipesszel megfogott pomponokat mártottunk különböző színű festékbe, s azzal nyomdáztunk a papírra.
A tavaszi szünetet megelőző rövid, 3 napos hetünk már az ünnepléssel telt.
Szerencsére jó idő volt, így kedden valódi fűvel készíthettük el a puha nyuszi fészket, s a szorgoskodás eredménye nem maradt el: apró ajándékkal térhetett haza minden őzgida. Természetesen sok-sok nyuszis mese, ének hangzott el ebben a pár napban, s az előző heti festett tojások mellé vizuális tevékenykedésként szalvétából kivágott húsvéti nyúlnak készítettünk „fészket”, melyet mintás papírból származó virággal is ki lehetett díszíteni.
A közös, egész óvodát érintő ajándéknak is nagyon örültek a gyerekek: új futóbicikliket és sok-sok labdát kaptak, melyekkel önfeledten játszottak a szép, tavaszi időben.
Visszaérkezve a szünetről mindenki lelkesen készült a locsolkodásra: a fiúk kölnit, a lányok apró édességet hoztak. A fiúkat dicséret illeti, mert szépen megtanulták a közös locsoló versünket, s többen mondtak egyénileg valamilyen más versikét is. Illatfelhőben úszott a csoport, gyűltek a finomságok. S annyi csokival készültek a lányok, hogy nem csak a fiúknak jutott hazára, hanem volt az oviban is kóstoló minden kisgyerek részére.

Fényképek megtekinthetők itt