2012. november 14., szerda

2012. november 5-12. Márton nap az óvodában

Az őszi szünet utáni időszak a Márton napi készülődéssel és ünnepléssel telt.
Elsőként felelevenítettük Szent Márton életét, hiszen az ő segítőkészsége, emberek iránti szeretete él máig is oly elevenen, hogy emlékezzünk rá minden év novemberében. A kisebbeknek új esemény volt mind a történet, mind az ünnephez kapcsolódó szokások, a nagyobbak már fel tudták idézni az elmúlt évek emlékeit. A tavalyi készülődésünk, ünnepünk fényképeit le is vetítettük – ez igen tetszett a gyerekeknek: örömmel nézték volt ovis társaikat, illetve magukat, hogy mennyit nőttek és változtak egy év alatt.
Az idei lámpásunkat krumplinyomat technikájával készítettük, ami könnyedén ment minden kisgyereknek. Arra kellett ügyelni, hogy ne kerüljön sok festék a nyomatra, mert könnyen eláztatta volna a vékony krepp-papírt. Mutatós, sárgán világító lámpásokat sikerült varázsolnunk a hétfői felvonulásra. Öltözőnket a Márton naphoz kapcsolódó színezőkkel díszítettük. (Megbeszéltük, hogy egy-egy kép hogyan kapcsolható ehhez az ünnephez.)
A már ismert Szent Mártonnak ünnepén k. dalunk mellé egy újat is tanultunk: Kommt, wir woll’n Laterne laufen. Az énekben előforduló szókincset (die Laterne, die Kerze, die Sterne, der Mond, das Pferd) memória játék formájában tanultuk, gyakoroltuk. Igen megkedvelték a gyerekek énekeinket, napközben is sokszor kérték, hogy „Még! Még!”
A hétfői ünnepen először furcsának tartották a gyerekek, hogy miért várjuk meg együtt a reggelit, de a közösen megterített asztal, a besötétített szoba, a lámpások fénye, a halkan szóló zene megéreztette velük, hogy ez a nap más, mint a többi. Az ilyenkor gyerekeknek kedveskedő kakaó és kalács is biztos finomabb volt, mint máskor!
A délelőtt folyamán vendégségbe mentünk a Csibe csoportosokhoz, ahol együtt nézhettük meg Márton lovag történetét a pillangós gyerekek előadásában. A rövid előadást közös körjáték, tánc zárta. Ezt követően meggyújtottuk minden kisgyerek lámpását és énekelve körbe sétáltuk az óvodát – az is ízelítőt kapjon a lámpásos felvonulás hangulatából, aki nem tudott eljönni az igazi, esti felvonulásra.
Este sok-sok gyerek és felnőtt gyűlt össze az iskola udvarán, hogy égő mécseseinkkel fényt vigyünk a sötétedő, őszi estébe. Együtt, hosszú sort alkotva mentünk a kultúrházhoz, ahol tábortűz, közös éneklés, finom sütemények, meleg tea várták az ünneplőket.

Köszönjük a szülők részvételét, segítségét a finomságok elkészítésében!

Fényképek megtekinthetők itt