2012. november 24., szombat

"Backe, backe Küchelchen"

Ebben az évadban érdekes kezdeményezésről olvashattunk a Bóbita Bábszínház műsortervezetében: „Süssünk, süssünk valamit! – anekdotamesék egy sváb konyhából”, melyet ajánlanak családoknak, illetve nemzetiségi óvodáknak, iskoláknak is. A darab „utazó” előadás formájában is kérhető, azaz a két előadó: Papp Melinda és Tóth Krisztina igény szerint elmennek egy-egy intézménybe. Egy ilyen előadás részesei lehettek a kozármislenyi óvoda német nemzetiségi csoportjai is november 21-én.
Izgatottan vártuk ezt a napot, hiszen tudtuk, hogy a Bóbita Bábszínház olyan védjegy, akiktől eddig is igényes, gyerekközpontú, művészi előadást láthattunk. Most sem kellett csalódnunk: az eredeti, sváb tárgyi eszközből összeállított díszlet, a történetet hitelesen aláfestő zene, a színésznők előadásmódja mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy gyermekeink szép élménnyel gazdagodhassanak. A kerettörténet német-sváb nyelven játszódott, melybe jól illeszkedett egy-egy ismert gyermekmondóka beleszerkesztése. Egyszerű szavak, kifejezések hangzottak el, amik az előadók mozdulataival, mimikájával kiegészítve könnyedén érthetők voltak a gyerekek számára. Az összetettebb történeteknél magyar és sváb nyelvet ötvöző kifejezéseket hallhattunk, ami teljesen hiteles volt – úgy érezhettünk magunkat, mintha valamelyik baranyai sváb falucska utcáján lennénk.
„Dolgosak és vidámak a reggelek a kicsiny konyhában, ahol Kati (svábosan Khádi) asszony a nap legnagyobb részét tölti. Persze ha Lizi, a szomszédasszony megérkezik a piacról és beköszön pár percre, akkor muszáj leülni egy kis tereferére. Hol Kati mesél az almával feleségül kért leányokról meg a 30 évvel az esküvő után eljárt menyasszonytáncról, hol Lizinek jut eszébe egy történet a takarítás közben elalvó háziasszonyról. Mindeközben feltűnik egy-egy váratlan vendég is a stelázsi környékén, de végül elkészül a finom sváb krumplis pogácsa vagy pfutni.”
Guten Appetit! – mondhattuk mi is az előadás végén, amikor finom, friss pogácsával kínáltuk meg a gyerekeket. Reméljük, hogy szívesen emlékeznek vissza óvodásaink erre a szép bábműsorra.
Köszönjük a Kozármislenyi Német Nemzetiségi Önkormányzat anyagi támogatását.

Az előadáson készült fényképek megtekinthetők itt