2012. december 29., szombat

Adjon Isten minden jót ...

... ez új esztendőben!
Jobb időt, mint tavaly volt,
ez új esztendőben!
Jó tavaszt, őszt, telet, nyárt,
jó termést és jó vásárt,
ez új esztendőben!

Örömteli 2013-as esztendőt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

2012. december 27., csütörtök

2012. december

Ez a hónap bizonyára minden család életében sok-sok tervvel, teendővel tarkított időszakot jelent. Izgalommal telik az adventi várakozás, a naptár ablakocskáinak nyitogatása, számoljuk, hogy mennyit kell még aludni a várva várt ünnepig. Készülődünk testben és lélekben, hiszen szeretnénk örömtelivé, emlékezetessé tenni gyerekeink számára a Karácsonyt.
Az óvodában is sűrűsödtek az események. A Mikulás látogatását követően sokszor beszélgettünk december végi ünnepünkről, gyakran kerültek elő olyan szavak, mint "ajándék", "titok", "szeretet". Az adventi koszorú fényénél énekek, versek segítségével próbáltuk kifejezni a szívünkben lévő várakozást. A nagyobbacska gyerekek már jól ismerték a kis Jézus születésének történetét, szívesen mondták el a többieknek is. Örömmel forgattuk az otthonról hozott mesekönyveket, óvodás énekes könyveinket.
Ajándékot kapni jó, de adni talán még jobb: nagy titkolózás közepette mi is ajándékkészítésbe fogtunk. A dióhéjak festegetése, a lisztgyurma szívecskék formázása közben családtagjainkra gondoltunk, s reméltük, hogy kezünk munkájával örömet tudunk majd szerezni.
Sok apró esemény tarkította az utolsó heteket:
- a "Mária kis szamara" című történetet játszotta el nekünk Gaál Marianna lelkésznő. Közös énektanulás egészítette ki a karácsonyi történetet, amit a hátralévő napokban is szívesen emlegettünk.
- december 13-án felelevenítettük a Luca napjához kapcsolódó népszokásokat, búzát ültettünk, szalonnát kóstoltunk ("Luca, Luca kity-koty ... ha nem adnak szalonnát ...").
- elsétáltunk megnézni a Kultúrház által szervezett "Bóbita 50" című kiállítást. Sok-sok mesére ismertünk rá a látott bábok alapján.
- az óvodai karácsonyt megelőző napon még egy báb- és énekes műsort megtekintve hangolódhattunk rá az elkövetkező ünnepre.
December 20-án feldíszített karácsonyfa várta a gyerekeket. Reggeli után igyekeztünk kicsinosítani magunkat erre az ünnepnapra, s várakoztunk, hogy mikor halljuk az angyalok csengőjét. Csendben énekelgetve könnyen észrevettük a jelet, s izgatottan mentünk a csoportszobába. Közös énekléssel, verssel köszöntöttük a Kisdedet, majd szépen, sorban megnéztük, mi minden került a fa alá. A délelőtt hátralévő részében az önfeledt játéké volt a főszerep: nagy örömmel vették kezükbe új játékaikat az Őzgidák, amiket csak egy-egy sütemény, rágcsálnivaló kedvéért tettek le. 
Köszönjük a karácsonyra kapott finomságokat!

Az ajándékkészítés pillanatairól készült képek megtekinthetők itt
Fényképek decemberi eseményekről

2012. december 21., péntek

2012. novemberi-decemberi énekek, versek


Tamkó Sirató Károly:Törpetánc

Fenn a hegyen
körbe – körbe …
Tűztáncot jár
három törpe.

Rátiporva
kőre – rögre,
azt huhogják
 megpörögve:

Hipp – hopp
hepe – hupa,
Avar – muhar,
 jaj de puha!

Zeng a dalunk
mindörökre:
Törpe Bögre,
Görbe Bögre!


Nüsse knacken, Nüsse knacken,
eins, zwei, drei,
Nüsse naschen, Nüsse naschen,
das ist fein.


Palotai Boris: Boldog Karácsony

Hó hull, hó hull
Tündérálom
Suhanva száll a
Világon.
Fehér csipkés
Mennyországi fákon
Megérkezett
Már a karácsony.
Fenyőillatú drága béke
Jöjj, jöjj az emberek szívébe.
Sziporkáznak a csillagok
Karácsonyi béke ragyog.
Ajándék
   Titkos
       Örömét
            Várom
Boldog karácsony,
Boldog karácsony.


Énekek kottái megtekinthetők itt

2012. december 7., péntek

2012. december 3-7.

A Mikulás hete – talán nem meglepő – a készülődéssel telt. A gyerekek már hétfőn izgatottan várták a puttonyos vendég érkezését, amikor csak tehették, az erre az alkalomra tanult dalokat énekelgették. Hogy ne csak dalokkal hangolódjunk rá a várva várt ünnepre, mindenki elkészítette a saját Mikulás csizmáját: az előre kivágott csizma formákat saját kezűleg festették pirosra, majd száradás után saját ízlésük szerint díszítették prémmel (vatta) és apró formákkal a gyerekek. Mindenki büszke volt az elkészült csizmákra, amiket az öltözőben az anyukák, apukák is megcsodálhattak.
Szerdán az óvó nénik egy része előadással kedveskedett a gyerekeknek, amiből megtudhattuk, hogyan készül otthonában a Mikulás december 6-ra. A gyerekek nagyon élvezték a műsort – különösen, amikor felismerték, hogy Márti néni játssza a Mikulást – , és az előadás végén kapott szaloncukor sem volt ellenükre.
Csütörtökön aztán már tényleg ellátogatott hozzánk a Nagyszakállú, és örömmel hallgatta a sok-sok dalt, amivel készültünk a fogadására. Felcsendült a „Hull a hó …”, a „Hull a pelyhes …”, a „Ha-ha-ha havazik …”, és a „Télapó itt van …” is. A Mikulás, miután meggyőződött róla, hogy ide csak jó gyerekek járnak :-), és megígértette velünk, hogy jövőre is jók leszünk, kiosztotta a névre szóló kis csomagokat, majd elbúcsúzott, hogy a többi csoportot is meglátogassa.
Péntekre ez az ünnep ugyan véget ért, de nem szomorkodunk, hiszen el is kezdhetjük a készülődést a következőre. De ez már egy másik történet … :-)

Fényképek megtekinthetők itt