2013. április 26., péntek

2013. április 15-26.

Íme néhány érdekes esemény, amely az elmúlt két hétben történt:

Április 18-án került sor az idei tanév második Hangoló előadására, melynek címe: Erdőn-mezőn barangoló.
Amint a cím is sugallja, az énekek és játékok segítségével találkozhattunk különféle állatokkal is, de egy városi séta részesei is lehettünk. Sok gyereknek volt lehetősége szereplésre, így ovisaink belebújtak különböző madarak, békák "bőrébe", illetve kovácsmester, vásári árus, jelzőlámpánál, vonaton közlekedők szerepébe. A megzenésített versek dallamai egyszerűek, így hamar megtanultuk őket, együtt énekeltünk Laci bácsival. Igen hangulatos volt a műsor vége, amikor csoportonként vonatoztunk vissza a saját termünkbe. Reméljük, hogy jövőre is lesz Hangoló előadás, hiszen a gyerekek már várják, örömmel vesznek részt rajta.
Fényképek itt

Április 22-24-ig, három nap erejéig vendégeink voltak: az ausztriai Hartberg városka óvónőképző iskolájából érkezett hozzánk két hallgató, akik a Pillangó és Őzike csoportban hospitáltak. A lányok betekintést nyerhettek, hogy milyen egy magyar óvoda, beszélgettünk az itteni szokásokról, az oktatási rendszerünkről. Daniela és Silivia a délelőttöket nálunk töltötték, délutánonként közös programok voltak a többi hallgatóval (mindösszesen kilencen érkeztek, a többiek Újpetre, Villány, Szederkény óvodájával ismerkedtek meg). 
Nagy élmény volt ez a három délelőtt. A gyerekek megtapasztalhatták, milyen, ha nem magyar anyanyelvű emberrel kerülünk kapcsolatba. Eleinte biztatni kellett őket, hogy bátran kérdezzék meg vendégünk nevét (hiszen ezt már tanultuk), de rövid idő után már gyakran hangzott el a "Komm mit mir spielen" kérés Silvia felé. S ő jött is, szívesen játszott a gyerekekkel, akiket nem zavart, hogy nem mindent értenek a szavak szintjén. Silvia hamar felmérte, hogy mely témakörök azok, amelyek a mi tudásunkat képezik (pl. óvodai jelek, köszönés, számok, színek, állatok, stb.), s ezek felhasználásával lépett kapcsolatba a gyerekekkel. No meg a mimikai jelek, gesztusok segítették a kommunikáció résztvevőit. Ahogy telt az idő, egyre gyakrabban lehetett hallani német szavakat, kifejezéseket. Igazán kár, hogy ilyen rövid időt tölthettek nálunk a lányok, hiszen ez a találkozás mindenképpen pozitív hatással volt az óvodásokra.
Fényképek itt

Áprilisban két alkalommal vehettünk részt rendhagyó torna-tánc foglalkozáson: Szigeti Oktávia táncpedagógus mozgatta meg a gyerekeket. Élménygazdag, minden izmot átmozgató, táncos elemekkel színesített torna volt ez. Növényeket, sok-sok állatot utánoztak a gyerekek, örömmel, felszabadultan tornáztak, s közben talán észre sem vették, mennyire meg kellett dolgoztatniuk pl. a hasizmukat, belső combizmukat, vagy milyen rugalmasnak, hajlékonynak kellett lenni egy-egy elem végrehajtásánál. Oktávia mindvégig fenntartotta a gyerekek érdeklődését, bemutatta a különböző mozdulatokat, ha kellett, javított, segített a pontos kivitelezésben. Ezeken a napokon nem volt gond a délutáni alvással, az alapos mozgás után mindenki nyugodtan pihent, aludt.
Fényképek itt