2013. április 5., péntek

2013. március 18 - április 5. Húsvét az óvodában

Ebben az évben nehezen akar kitavaszodni, mi mégis töretlenül bízunk abban, hogy egyszer csak eljön az arcunkat simogató, meleg idő. Hó ide, eső oda – a Húsvéti várakozás, készülődés nem maradhat el. (Felnőttek, gyerekek mindannyian viccelődtünk, hogy idén a nyuszi szánkóval érkezik.)
Elsőként próbáltuk felidézni, hogy milyen szokások, hagyományok alakultak ki erre a szép ünnepre, ki mire emlékszik az elmúlt év Húsvétjáról. Kicsit nehezen indultak el a gondolatok, ám a beszélgetésünk végére már sorra szavalták a fiúk a különböző locsolóverseket. Megmutattam a gyerekeknek, hogyan készül a hímes tojás: írókával rajzoltam különböző mintákat igazi tojásra, majd a gyerekek papír tojást díszítettek piros festékkel. A nagyobbak előre megrajzolt mintát festettek át vékony ecsethasználattal, a kisebbek bepöttyözték a tojást. Ezekkel a szép munkákkal díszítettük a folyosó végén lévő üvegfelületet.
A Mazsola csoportosoktól kaptunk zsázsa magot: nedves vattára szórva, öntözgetve üde zöld színt hoztak csoportszobánkba a kicsírázott magocskák. Jó alkalom volt beszélgetni arról, hogy milyen feltételei vannak a mag fejlődésének, növekedésének. (Többen emlékeztek a Luca búza ültetésére, az akkor összegyűjtött tapasztalatainkra.)
Egy csütörtöki napon Gál Mariann (hittanos néni) hozott nekünk rövid történeteket Húsvét ünnepével kapcsolatban, gitárral, énekkel kísérve meséjét. A gyerekek elmélyülten, csendben hallgatták például a Virágvasárnapi eseményeket és szívesen kapcsolódtak be az éneklésbe. Igazi, örömteli, ünnepváró hangulatot sikerült teremtenie Mariann néninek látogatásával.
A mi Hampelmann barátunk is hozott vendéget: Stups, a kis húsvéti nyúl jött hozzánk. Tojás festős és keresős játékot játszottunk vele, és megtanultuk egy-egy ének illetve mondóka által kifejezni kívánságainkat: „Komm, bitte, komm, Osterhase komm” , „Osterhäschen, Osterhas’, komm mal her, ich sag dir was”

A szünet előtti héten már csak az ünnepvárásról szóltak a napok. Elismételtük a közismert húsvéti dalokat, a fiúkkal pedig locsolóverseket gyakoroltunk. Felolvastam néhány kevésbé ismert verset és válaszverset is, ami igazán tetszett a gyerekeknek. Hogy a nyuszinak legyen mibe hozni a tojásokat, gipszből készített tojástartókat festettünk gyönyörű színekre vízfestékkel.
A karácsonykor megismert szemelyi bábosok most is ellátogattak hozzánk, ezúttal azt tudhattuk meg a meséből, hogy miért a tojás a Húsvét egyik jelképe. Bár az időjárás nem állt mellénk, azért nagyjából sikerült ünnepi hangulatot teremtenünk.

A szünet utáni első napon vártuk az óvodában a húsvéti nyuszit. Sajnos még mindig esős idő volt, így friss fű helyett zöld krepp papírból készítettünk puha fészket, s reméltük, hogy az őzgidák elég jók voltak ahhoz, hogy kapjanak ajándékot. A fészekbe helyeztük azokat a gipsz tojástartókat, amelyeket vízfestékkel díszítettünk, szépítettünk az elmúlt napokban. Lóci hozott kölnit is, így a bátor fiúk egy-egy versike elmondását követően meglocsolták a lányokat. Viszonzás és köszönetképpen Hanna adott csokitojást a fiúknak. Az elkészült húsvéti fészket az öltözőnkbe raktuk és igyekeztünk csendes játékkal eltölteni a délelőtt hátralévő részét, nehogy elriasszuk a nyuszikát. Mire ebédhez készülődtünk, láthattuk, hogy már járt erre. Köszönjük az édességeket, gyümölcsöt, a szép színezőt.
Az otthoni ünneplést, a szünet alatti élményeket először rajzban fejezték ki a gyerekek, majd mindenki elmesélhette, hogy miként telt az a néhány nap, amikor nem találkoztunk egymással. Ebben a rövid, 3 napos hétben még felidéztük azokat a meséket, amelyeknek egy-egy nyuszi a szereplője. Zelk Zoltán: A három nyúl c. verses meséjét el is báboztuk – sokan emlékeztek a történetre a tavalyelőtti évzárónkról. A kisebbek lelkes közönségként tapsoltak a nagycsoportosoknak.

Fényképek megtekinthetők itt