2013. március 14., csütörtök

2013. március 11-14.

Szép tavaszi ünnepre készülődtünk: emlékezni magyar mivoltunkra, felidézni régi katonák tetteit, akik hazánk függetlenségéért harcoltak.
Mindig elgondolkodtató (sokan talán meg is kérdőjelezik), mit érthet ebből egy óvodás? Nem kell tanítani, tudják gyermekeink, hogy hol élünk, miként néz ki egyik nemzeti jelképünk, a magyar zászló, s a fiúknak is örömteli, hogy most egy kicsit nekik kedveznek a beszélgetéseink témái, a tanult énekek, versek.
Néhány nap állt rendelkezésünkre az ünnepi ráhangolódásra, de szerencsére a nagyobbak fel tudták idézni tavalyi élményeiket (kokárdát tűztünk a ruhánkra, együtt énekelt az egész óvoda a rendezvényteremben, stb.), illetve közösen össze tudtuk gyűjteni ismereteinket hazánkról, Magyarországról, címerünkről, s volt, aki megismerte a Himnusz dallamát. Mindig óvoda szinten választunk ki egy-egy verset, énekeket, hogy valóban közös ünnepünk legyen. Idén Donászy Magda: Szél, szél c. versére esett a választás, és a „Nincs szebb a világnál”, az „Aki nem lép egyszerre”, és a „Tavaszi szél vizet áraszt” kezdetű énekeket tanultuk, ismételtük át. Az ünnepségre igyekszünk mindig valami szép jelképpel a kezünkben érkezni. Ebben az évben tulipánokat festettünk pirosra, zöldre, amit fehérrel egészítettünk ki, s nemzeti színű virágot állítottunk össze.
Csütörtökön mindenki csinosan érkezett. 10 órára felsorakoztunk a folyosón, és izgatottan vártuk a földszintről érkező csoportokat, hogy mi is becsatlakozhassunk a sorba. A sok-sok gyerek betöltötte a rendezvénytermet, megható volt nézni a körben álló ünneplőket. A közösen tanultak elmondása után a Delfin csoportosok rövid műsorát nézhettük meg, akik bátran mutatták be táncaikat, mondták el verseiket. Mi, óvó nénik is készültünk néhány magyar népdallal, majd közös énekléssel, meneteléssel zárult az ünnepség.
Erre a napra még a konyhás nénik is készültek: ebéd után finom krémes tortaszelettel leptek meg minket.
Reméljük, hogy a gyerekek szép emlékként őrzik szívükben az együtt töltött ünnepi perceket.

Fényképek megtekinthetők itt