2013. március 8., péntek

2013. február 18-március 8.

Az elmúlt időszakban nem kímélték a vírusok gyermekeinket: alig-alig akadt néhány kisgyerek, aki ne esett volna át valamilyen betegségen. Sokan 2 hétig is gyógyulgattak, lábadoztak, egymást váltották a hiányzók.
Igyekeztünk olyan témákat, játékokat hozni az éppen óvodába járó gyerekeknek, amelyek nem teljesen ismeretlenek, de tanultuk új énekeket, mondókákat is. Sok ismétlést iktattunk a heti terveinkbe, hogy mindenki részese lehessen az adott téma feldolgozásában.
A németes heteken a „Testünk” témakört újítottuk fel, amely során átismételt szókincs igen jól alkalmazható a mindennapokban (pl. mosdózás, testnevelés alkalmával). Egy új mondóka segítségével („Mit den Füßen”) nem csak a testrészek neveit tanultuk meg, hanem a velük végezhető mozgás kifejezését is. Jó lehetőség volt ez az igék gyakorlására. E témához kapcsolódó énekünk az „Ich bin ein kleiner Hampelmann” – hiszen e rokonszenves, vicces figura a dal szövege szerint külön tudja mozgatni karját, lábát. Papírból kivágott testrészekből mi is összeragasztottunk egy Hampelmannt, amit a gyerekek ki is színeztek.
Egy másik alkalommal tovább bővítettük a tanult igék sorát: játékból „nagymosást” rendeztünk. Az egyik babánk összekoszolta a ruháját, s mi ezt szerettük volna jóvátenni. A mosást imitáló mozgások és kifejezések a „Zeigt her eure Füße” kezdetű énekünkben jelennek meg, amit igen hamar megtanultak és megkedveltek a gyerekek. Egy rajzpályázat kapcsán beszélgettünk még, hogy miként kerül az otthonainkba víz: honnan, hogyan érkezik, hova kerül a használt víz, miért fontos, hogy vigyázzunk természetes vizeinkre, stb. Az összegyűjtött gondolatokból születtek azok a festmények, amelyeket vízfestékkel készítettünk.
Február vége felé már nagyon vártuk a jó időt, készültünk a tavasz fogadására. Asszociációs játékot játszottunk ebben a témakörben, rengeteg szebbnél szebb dolog jutott eszünkbe a tavasz említésére. Hogy azért a telet is kicsit elbúcsúztassuk, szétválogattuk a téli és tavaszi képeinket, majd megnéztük a két csoportot, hogy lássuk, mit hagyunk magunk mögött, és mi minden vár ránk. Szokásos tavaszi dalunkat, a „Tavaszi szél vízet áraszt” kezdetűt is felelevenítettük, végül rajzok formájában mutattuk meg, ki milyennek képzeli a Tavasztündért. Aki kedvet érzett hozzá, virág- és pillangóformákkal ki is csinosíthatta a tündérkéket.
Március eleje tájékán már néha elkényeztetett minket az időjárás: udvari játék során élvezhettük a meleg napsugarakat. Úgy tűnik, a készülés nem volt hiábavaló, egészen tavaszi hangulatunk lett.