2013. február 15., péntek

2013. február 11-15.

Úgy látszik, a nagy farsangi mulatozás megártott az őzike csoportosoknak: ahogy teltek a hét napjai, egyre kevesebben lettünk - mind a gyerekek, mind a felnőttek. Igazából a kiscsoportosok betegedtek meg, a középsős és nagycsoportos korosztály szinte teljes létszámmal volt jelen. Éppen ezért nem mondtunk le az eredetileg e hét csütörtökre tervezett programunkról, azaz, hogy ellátogassunk a pécsi Tudásközpont könyvtárába. 
Igazán gyorsan és kényelmesen utazhattunk a megfogyatkozott, de lelkes csapattal: Misi bácsi szállított minket a helyszínre, ahol nagy szeretettel várták már a kozármislenyi óvodásokat. (Előre be kellett jelentkeznünk, időpontot egyeztetnünk.) A könyvtáros Csilla néni szép sorjában bemutatta az épületet, egészen a legalsó szinttől a legfelső, 4. emeletig. Mindig úgy mesélt, hogy az érthető és érdekes legyen ennek a korosztálynak, és bármi kérdésünk volt, mindig szívesen válaszolt. Talán az óriások termének nevezett "Kaptár" aratott leginkább sikert a gyerekek körében (akár belülről csodáltuk meg, akár a kis nyílásokon keresztül kívülről), illetve a könyvtár emeleteinek átláthatósága, méretei, a város látképe volt érdekes. Sétánk legvégén jutottunk el a gyerekkönyvtárhoz, ahol jól esett egy kicsit megpihenni, lapozgatni ismerős és kevésbé ismert könyveket. Visszafelé lift hozott le minket a ruhatárhoz - ez is egy különleges élmény volt a gyerekek számára. Csilla néni megdicsérte ovisainkat, hogy milyen szépen, csendben, a látogatókat nem zavarva vettek részt ezen a könyvtárlátogatáson, és kedvesen invitált bennünket, hogy jöjjünk el máskor is, esetleg valamilyen szervezett programra. Valószínűleg élünk majd ezzel a lehetőséggel.
Köszönjük Viki anyukájának, hogy elkísért minket ezen a délelőttön.
A hét elején, ráhangolódásképpen kedvenc meséinkről beszélgettünk, számba vettük, hogy mik is azok az elemek (pl. kezdő és befejező formulák), amik minden mesében benne vannak. Érdekességként mi is költöttünk meséket úgy, hogy egymásnak átadva a mese szálát mindig a soron következő gyerek találta ki a mese további mondatát. Így született egy közös történet egy csigáról, illetve egy másik esetben egy kisfiúról. A kialakult történeteket mozgással el is játszottuk - ez igen tetszett a gyerekeknek.
Ezen a héten két új kisgyerek is csatlakozott az őzikék csapatához: Lóci, aki a héten töltötte be 3. életévét, a bölcsiből jött hozzánk, és Luca, aki a messzi Angliából költözött vissza Magyarországra édesanyjával. Ő már 6 éves, a nagycsoportos korosztályt erősíti. Reméljük, hogy sok szép napot tölthetnek itt nálunk.

A könyvtárlátogatás során készült fényképek megtekinthetők itt