2014. november 14., péntek

2014. november 3-14: Márton nap az óvodában

Az őszi szünet utáni időszak Márton napi készülődéssel telt, illetve november 11-én maga az ünnep került előtérbe.
A nagyobb gyerekek emlékeztek a tavalyi élményeikre, énekeinkre, el is tudták mesélni, hogy mi történik ezekben a napokban. Mesekönyv segítségével felelevenítettük Márton életének főbb eseményeit, igyekeztünk kiemelni a segítőkészséget, jószívűséget, a libaólba való elbújás eseményénél a szerénységet. A történethez kapcsolódóan beszélgettünk a liba és kacsa közti különbségekről, hasonlóságokról, illetve általában a madarak főbb jellemzőiről. Egész héten lehetőségük volt a gyerekeknek az ünnephez tartozó képek kiszínezésére, volt egyszerűbb és munkaigényesebb is. Nem maradhatott el a lámpások barkácsolása sem: ebben az évben vékony fémlemezből készítettük, amelyeket térképtűvel lyukasztgattak ki a gyerekek úgy, hogy csillag formát alkossanak az apró lyukak. A mintadarab láttán mindenki szívesen jött a munkálatokhoz, senkit sem kellett külön invitálni. A közös énekelgetés közben kipróbáltuk a már elkészült lámpásokat – tetszetős hangulatot teremtve ezzel. Átismételtük a tavaly tanult dalokat, majd idén egy új, libás éneket tanultunk: Wulle, wulle Gänschen. Eljátszottuk a mozgásos-zenés játékaink közül a „Róka és libák” játékot: a nagyobbak örömmel vették (élvezték a félelem-megmenekülés érzésének ilyen módon való átélését), a kisebbek közül volt, aki megijedt a rókát imitáló, kissé félelmetesnek tűnő zene hallatán.
November 11-én, Márton napján másként kezdődött a nap: együtt fogyasztottuk el a kakaós-kalácsos reggelit, közben Mártonról beszélgettünk, róla szóló énekeket hallgattunk. Az asztalra a meggyújtott mécsesek kerültek, meleg fényt árasztva a csoportra. A délelőtt folyamán elmentünk a többi csoporttal együtt a rendezvényterembe, ahol megtekinthettük a méhecskések műsorát, majd közös tánc, játék zárta az együttlétet. Igen érdekes élmény volt látni, miként ünnepel az óvoda apraja-nagyja, közel 250-300 gyerek. A csoportunkba visszafelé vezető úton tettünk egy kis kitérőt a földszint felé: működő lámpásokkal, énekelve emlékeztünk meg Szent Mártonról. Aki tudott, a napot záró lámpásos felvonulásra is eljött: itt már igazi, esti félhomályban világítottak mécseseink. A szülők-óvódások-testvérek alkotta menet körbeölelte az óvodát. Visszaérkezve az udvarra közös énekkel, tánccal, pogácsázással, beszélgetéssel fejeződött be az ünnep. Köszönjük a szülők által sütött finomságokat!
A hét hátralévő napjaiban megnéztük a frissen készült fényképeket (a gyerekek mindig szeretik látni magukat vetítés közben!), akinek kedve volt, lerajzolhatta élményeit, illetve közös tablót készítettünk emlékképpen. 

Fényképek megtekinthetők itt