2015. március 27., péntek

Énekek, versek

Sebők Éva: Tűzmanó

Tűzmanó csücsül
a lángban,
faldossa a fákat
falánkan.

Ki ne gyere, tűzmanó,
rőtszakállú fa-faló!
Kinn nincsenek pirosak,
veresek,
a meleget hiába
keresed,
mert a fák deresek,
a mezők havasak …

Maradj a kályhában,
ott pattints szikrákat,
ott szítsd a parazsat.


Sie ist die Katze,
die hat vier Tatzen.
Sie wohnt in einem Haus,
und mag sehr die Maus.


Weöres Sándor:
A medve töprengése

Jön a tavasz, megy a tél,
barna medve üldögél,
kibújás vagy bebújás?
Ez a gondom óriás.

Ha kibujok, vacogok,
ha bebujok, hortyogok:
ha ki kibujok, jót eszem,
ha bebujok, éhezem.

Barlangból kinézzek-e?
Fák közt szétfürkésszek-e?
Lesz-e málna, odú-méz?
Ez a kérdés, de nehéz.


Mit den Füßen kann man gehen,
mit den Augen kann man sehen.
Auf den Knien kann man kriechen,
mit der Nase kann man riechen.
Mit den Händen kann man winken,
der Mund kann man essen und trinken.
Sand im Augen, dass kann stören,
mit den Ohren kann man hören.


Énekek kottái megtekinthetők itt

2015. március 20., péntek

2015. március 16-20.

Heti témánk ötlete új dalunkból („Hoch am Himmel”) származott, melyben állatnevek szerepelnek, méghozzá kicsinyítőképzős formában. Az „Állatok” témakör közel áll a gyerekekhez, szívesen játszanak e szókincset használó játékokat. A kicsinyek neveit először memória formájában gyakoroltuk, de ez első nekifutásra nehéznek bizonyult, mert nem tudták a képeknél megkülönböztetni a gyerekek, melyik a kisebb és melyik a nagyobb. A dal tanulásánál már csak 5 állatnév került sorra, ezeket könnyen megjegyezték. A játék során az állatok mozgását is kellett utánozni, ami igen vonzónak bizonyult. Háromszor is végigénekeltük az öt versszakot, türelmesen figyelték, megvárták, míg az éppen soron következő gyerek szerepel. Igaz, az mindig érdekes, ha a szöveget követve mozdulatok kísérik a dalt. Ennek az éneknek a dallama is szép, s a szövege is egyszerű, könnyen megjegyezhető.
Ha állatokról volt szó a héten, akkor újra elővettük a „Katzentatzentanz” mesét, most bábozva illetve fejdíszekkel eljátszva. Tetszett a gyerekeknek a bábozás, dramatizálás, igyekeztek rögzíteni, aktívan használni a visszatérő kifejezéseket. Legnehezebb a macska szerepe, erre Hanna és Kitti vállalkozott, mindketten ügyeskedtek. A meséhez cica figurát is barkácsoltunk WC papír gurigából.
Vizuális tevékenységként új szervezeti formában rajzoltattam a gyerekekkel: négyes csoportokat alkotva készítettek tavaszi képet. Lehetőségük volt baráti csapatokat alkotni, ez a fiúkra is ösztönzőleg hatott. A nagyméretű lap közepére a tenyerük nyomatával készítettünk egy napot, a körülötte lévő részekre szabadon lehetett rajzolni bármit, ami a tavasszal kapcsolatos. A rajzolásra több nap is lehetőség volt, így igazán szép képek születtek. Tanulságos volt egyrészt a csoportok önszerveződése (ki kivel szeretne együtt rajzolni), másrészt a kisebbek produkcióinak elfogadása.
A középsősök, nagycsoportosok matematika foglalkozásán először anyanyelvi játékokkal „melegítettünk” be. A szótagolás, „titkos nyelv” (az adott szónak csak a magánhangzóit ejtem ki) jól ment, a robotnyelven beszélés (minden hangot kimondok, de szétbontva, egymástól egy kissé elkülönítve) megértése nehéznek bizonyult. A munkalapos feladatnál a tavaszi témánál maradva magokkal játszottunk: először szét kellett válogatni a babot és lencsét, majd „elültetgetni” a magokat egy négyzetrácsos formába úgy, hogy a magoknak legyen hely a növekedésre, vagyis egy-egy helyet hagyva közöttük. Finommotorikát, kitartást, figyelmet, monotóniatűrést igényelt ez a feladat, ami nem volt teljesíthetetlen, hiszen többen is szépen, türelmesen megoldották.

2015. március 13., péntek

2015. március 9-13.


Fényképek a március 15-i ünnepségről

Ezen a héten lejárt Adél 8 hetes gyakorlata.
Nehéz szívvel búcsúztunk, mert igen kedves óvónő jelöltet ismertünk meg személyében, örültünk, hogy itt volt velünk. Köszönjük a sok-sok játékot, mesét, éneket, az együtt töltött napokat!



2015. március 6., péntek

2015. március 2-6.

Ezen a héten a „Tavaszi virágok” megismerése volt a témánk. A hét elején elkezdtük megtanulni az ibolya, hóvirág, nőszirom, nárcisz, tulipán és a rózsa nevét németül.  A hét közepén tovább folytattuk a tavaszi virágok témáját, matematika foglalkozás keretében síkbeli formákkal kiskertet alakítottunk ki. A hét folyamán gyakoroltuk a virágok neveit, a gyerekek a hét vége felé már nagyon ügyesen használták a tanult szókincset németül. Csütörtökön ásványvizes palackból készítettünk virágtartókat, amibe a gyerekek egyedül fűzték bele a szalagot és vágták ki illetve ragasztották rá a figura szemét és száját.  A hét utolsó napján ültetgetős játék keretében ismételtük a virágok nevét németül, majd dalosjáték során ösztönöztem őket az aktív szóhasználatra. Végül a héten készített virágtartóba nárciszt ültettünk, amit nagyon élveztek a gyerekek, és örültek, hogy hazavihetik az általuk ültetett virágokat. Összességében sikeres hetet zártunk. 

Néhány fénykép a virágtartó készítésről