2015. november 27., péntek

2015. november 16-27.

„Ősz apóka előveszi
festővásznát, ecsetét,
színesíti a lombokat,
ebben leli a kedvét.”

Minket is megihletett az ősz sokszínűsége. Segítségünkre volt a novemberi gyönyörű időjárás, szinte minden nap tudtunk az udvaron játszani – a falevelekkel is. Fiúk, lányok élvezettel halmozták fel a kupacokat, majd bele is feküdtek a puha levél ágyikóba. Sétára, különböző formájú és színű levelek gyűjtésére is volt alkalmunk.
A csoportszobában összehasonlítottuk a gyűjtött kincseket, csoportosítottuk színük, alakjuk szerint, majd projektoros vetítés során idéztük meg az őszi erdő színpompáját. Az árnyalatok gazdagságát próbáltuk megjeleníteni festéssel: a megfelelő színű festékpöttyöket szívószállal fújtuk, így varázslatos összemosódások születtek a levélsablon körvonalán belül. A gyerekeknek igen tetszett ez a vizuális játék, örömmel vettek rész benne kicsik és nagyok.
A „németes” héten is folytattuk az előző heti témát, segítségünkre volt ebben egy új őszi ének: „Falle, falle Blätter”. A szókincs gyakorlására több játék is előkerült: egyrészt Hampelmann barátunkkal levél koszorút készítettünk (egyenlőre a megfelelő színek megértése, felismerése volt a feladat), másrészt a hét vége felé társasjátékot játszottunk ezzel a csomagoló papírra készített őszi levelekkel. A dobókockára a tanult színekből készült leveleket ragasztottam, dobás után itt már meg is kellett nevezni az adott színt.
Elmeséltem a gyerekeknek a kis sün történetét, aki leleményes volt: tüskéi ellenére meg lehetett simogatni, miután meghempergette magát az avarban. Az őszi színekből készült levélnyomatunkat is sünit formázó rajzlapra készítettük, emlékezve a mese főszereplőjére. Egy rövid kis sünis mondókát is tanultunk, ennek gyakorlását beépítettem a közös társasjátékba: a kocka egyik oldalára egy sün képét tettem, ez jelentette azt, hogy mondjuk el közösen az tanult mondókát.
Örömmel elevenítettük fel tavalyi énekünket: „Der Herbst, der Herbst, der Herbst ist da!”, amit az őszi kalapokkal el is játszottuk. Új énekünkhöz is társult körjáték, így még könnyebben tanulták meg a gyerekek a dallamát, szövegét egyaránt.