2015. november 13., péntek

2015. november 2-13.

Az őszi szünet utáni időszak a Márton napi készülődés jegyében telt.
Mind magyar, mind német nyelvterületen gazdag hagyománya van, miként emlékeznek meg az emberek Szent Mártonról, akinek története leginkább jószívűsége, szerénysége miatt szállt apáról fiúra. Mi is felelevenítettük életének főbb eseményeit, beszélgettünk példamutató tetteiről. A közismert Márton napi liba motívum átszőtte énekeinket, körjátékainkat, meséinket, vizuális tevékenységeinket, s tanultunk egy új verset is: Tordon Ákos Libabolt c. költeményét.
Az idei lámpásaink készítéséhez természetes anyagokat használtunk: gyűjtögettünk vékony botokat, amelyeket méretre szabdalva ráragasztottunk egy kisebb üvegre, majd madárberkenye bogyókból fűzött lánccal díszítettük a lámpást. Még a legkisebbek is lelkesen szedegették az apró faágakat, türelmesen, ügyesen használták a tűt a fűzér készítésénél.
November 11-én minden évben dramatizált játékkal emlékezünk meg Szent Mártonról. Idén mi, Őzike csoportosok készültünk erre az eseményre. A nagycsoportosok között felosztottuk a történet szereplőit (Márton, koldus, emberek, libák), díszleteket készítettünk, néhányszor próbáltunk, majd szerdán két alkalommal is eljátszottuk a többi óvodásnak. A szereplők bátran, ügyesen jelenítették meg Szent Márton és a koldus találkozását.
Az esti lámpásos felvonuláson a látványtó felé vettük az irányt. Hosszú kígyózó sorban haladt az óvoda apraja-nagyja, szép látványt nyújtva a világító mécsesekkel. A Művelődési Ház vendégeiként gyönyörködhettünk a tábortűzben, falatozhattunk libazsíros kenyeret. Szorgalmas anyukák, nagymamák jóvoltából pogácsával kínálták meg társaikat a gyerekek, ezzel is emlékezve a köpönyegét, ételét megosztó Szent Mártonra.
Köszönjük a szülők részvételét, a hozott finomságokat.

Fényképek megtekinthetők itt