2016. december 21., szerda

2016. december

Az elmúlt, izgalmakkal teli „mikulásos” napok után visszatértünk az advent csendesebb hangulatához.  A besötétített csoportszobával, a közös gyertyagyújtással, énekléssel igyekeztünk elérni, hogy megpihenjenek gondolataink, érzéseink. Elővettük a kis betlehemünket: a gyerekek érdeklődve figyelték a Szent Családot, az alvó kisdedet. Ezt a nyugalmat átérezve énekelgettünk egy altató éneket (Schlaf Kindlein, schlaf), közben a gondos szülőket utánozva körbeadtuk, mi is elringattuk a jászolban fekvő kis Jézust. Szeretettel gondoltunk saját családunkra is.
„Szálljatok le, szálljatok le karácsonyi angyalok” – vártuk az örömhírt, illetve a szorgos angyalokhoz kapcsolódva meglepetésre készültünk: szeretteinknek szóló verssel, ajándékkal. Nem tudjuk, hogy a titkot sikerült-e a megígértek szerint megtartani, mi a délelőttök folyamán szabtunk, aranyfonallal varrtunk, majd december 16-án, pénteken illatos mézeskalácsot szaggattunk, sütöttünk. Az azt követő hétfőn díszítettünk, ajándékot csomagoltunk. Kicsik, nagyok (legalábbis akik nem lettek betegek az utolsó három napra) egyaránt örömmel szorgoskodtak.
Ilyen munkálkodások közepette érkeztünk el december 20-hoz, amikor a karácsonyfa és csillagszórók fényénél együtt ünnepelhettünk az óvodában. Délelőtt összegyűlt a rendezvényteremben az óvoda és bölcsőde apraja-nagyja, együtt énekeltünk, majd minden csoport kapott egy-egy könyvcsomagot a Rotary klub jóvoltából. Visszaérkezve a csoportszobánkba újabb meglepetés várta az őzgidákat: a karácsonyfa alól sok-sok új játék hívogatta a gyereket. Boldogan bontogattuk a csomagokat, s elkezdődhetett az önfeledt játék.

Fényképek a Luca-búza ültetésről, az ajándékkészítésről, az ünneplésünkről