2016. december 6., kedd

2016. november 28 - december 6.

A hetet azzal kezdtük, hogy megbeszéltük: pár nap múlva új hónapba és új évszakba lépünk, beköszönt a tél, illetve a december. Ez a hónap sok izgalmat tartogat a gyerekek számára. Sok kisgyerek és a felnőttek közül sokan nem is tudják már, honnan ered a Mikulás. Felnőtt fejjel már csak arra emlékszünk, milyen érzés volt várni rá, majd örömmel meglesni, mit tett a nagy gonddal kifényesített csizmánkba. Mikulás valójában szent Miklós püspök volt, egy igazi szakállas öregember, aki életét a jócselekedeteknek szánta. Járta a várost és apró ajándékokkal lepte meg a szegény gyerekeket.
A héten mi is izgatottan vártuk a Mikulás érkezését. Verssel, énekekkel és kis papír Mikulások készítésével készültünk a nagy napra. A hét eleji énekelgetés során a hallásunkra és a memóriánkra volt szükség a furulyás dalfelismerő játék során. Furulyán elhangzott a jól ismert „Hull a pelyhes fehér hó…”  dallama, amit ügyesen felismertek a gyerekek, majd közösen elénekeltük. Ezt követően még néhány Télapós dalt énekeltünk, melyeket felváltva kísért csengettyűvel egy-egy gyermek.
Természetesen a verstanulás sem maradt el, ezzel is készültünk a nagy találkozásra. Mentovics Éva Álom c. versének egy részletét mondogattuk, amit nagyon hamar megjegyeztek a gyerekek, a hét végén már többen is jelentkeztek, hogy egyedül szeretnék elmondani. Pénteken bábjaink segítségével játszottam el a „Jön a Mikulás!” című mesét, amelyet az tesz igazán széppé, hogy a Nagyszakállú nem is jelenik meg a színen, „csupán” a várakozás izgalmas pillanatait élheti át a mesehallgató közönség.
Vizuális tevékenységként kis papír mikulásokat készítettünk: piros háromszög formára ragasztottunk muffin papírból szakállat, krepp papírból orrot és kis mozgó szemeket. A tevékenykedést a kicsik is nagyon élvezték, örömet jelentett nekik, hogy önállóan ragaszthattak és tetszett nekik az elkészült Télapó.
Következő hétfőn az óvó nénik meglepetés mesejátékát tekinthették meg a gyerekek. A kedves kis történet szerint az erdei állatok már nagyon várják a Mikulást, s miközben készülődnek a vendég érkezésére, levest főznek neki. A gyerekek érdeklődve figyelték a műsort, melynek végén szaloncukrot osztottak a szereplők. Másnap elérkezett a pillanat, amire minden kisgyerek izgatottan készült. Körbeültünk a szőnyegen, s még vártuk a Mikulást, mindenki elmesélte otthon mit hozott a csizmájába előző nap. Mikor meghallottuk a csengőszót, énekelni kezdtünk, hogy a Télapó tudtára adjuk, hogy már nagyon várjuk. Elmondtuk a versikénket közösen és volt, aki egyedül is ki mert állni a Mikulás elé verset szavalni. Ezután még magyarul és németül énekeltünk egy-egy dalt, majd mindenki illendően bemutatkozva, egyesével átvette a kis csomagját. A kapott szaloncukrot a gyerekek elmajszolták, délután pedig boldogan vitték haza a mikulásos csomagjukat. 

Fényképek a Mikulás látogatásáról