2017. január 27., péntek

2017. január 23-27.

Tartja még magát a tél, így továbbra is az ő birodalmában jártunk ezen a héten. Hogy ne fázzunk, előszedtük meleg ruháinkat – Hampelmann barátunkkal együtt.
Régóta terveztem, hogy gyarapítsuk szókészletünket a ruhafélék témakörével, hiszen a tanultakat jól tudjuk majd használni a mindennapi életben is, pl. öltözködés-vetkőzés során, évszaktól, időjárástól függetlenül. Bevezető szituációs játékunkban egyik babánk szeretett volna az udvaron játszani, őt öltöztettük fel a megfelelő ruhafélékbe. A szavakkal való ismerkedés mellett örömteli volt nézni, hogy másnap, játékidőben kedvet kaptak a lányok a babázáshoz: ők is lelkesen sündörögtek a babaszobában. A heti szókincs gyakorlására elővettük a témához kapcsolódó memória kártyáinkat, illetve ruhaboltos játékot játszottunk. Ez utóbbihoz egy új ének is kapcsolódott: „Wir wollen heut’ ins Kaufhaus geh’n”. A nagyobb gyerekekkel egy feladatlap formájában megpróbáltuk összekapcsolni a ruhafélék neveit a testrészek témakörrel: melyik ruhát melyik testrészünkre húzzuk fel. Mindenki figyelmesen vett részt ebben a feladatban, ügyesen fejtették meg a rejtvényt.
Vizuális tevékenységként vízfestést terveztem, hiszen már régen fordult elő ez a technika. Sálat, sapkát, kesztyűt díszítettünk úgy, hogy előtte megbeszéltük, kinek milyen motívum jut eszébe, melyiket szeretné alkalmazni. A kicsik leginkább véletlenszerűen festegettek, a nagyobbak már tudatosan terveztek. A vízfesték használatával kapcsolatban is sok újat tanulhatott, aki még nem ismerte ezt a festési módot (pl. miként lesznek szépek, telítettek a színek; az ecset hegyével, lágy mozdulattal tudunk szépen festeni; óvatosan kell bánni a vízzel, hogy ne ázzon el a papír, stb.)
A hét zárásaként elmeséltem „A kesztyű” c. mesét, melyben kedves kis állatok költöznek be egy elveszett kesztyű ujjaiba. Jól érzik magukat: ebédet főznek, muzsikálnak, pihennek – mindenki más-más tevékenységet választ magának. Sok-sok kifejezés fordult elő, amelyeket a különböző szavakhoz tartozó képekkel próbáltam szemléletessé tenni. A hangszerek, zenélés kifejezéseivel még fognak találkozni a gyerekek, hiszen hamarosan belevetjük magunkat a február farsangi hangulatába.