2017. január 13., péntek

2017. január 9-13.

Elkezdődött a 2017-es év – jó alkalom volt ez arra, hogy felfrissítsük ismereteinket „Az évszakok” (Die Jahreszeiten) témakörben.
Úgy terveztem a hetünket, hogy hétfőn általában „mutatkoznak be” az évszakok (segítségünkre voltak esztétikus fakanál bábjaink), majd a hét többi napjain egy-egy évszakhoz illő játékokat játszunk. Kicsit hosszabb időt szántam a télre, hiszen most ebben az időszakban járunk. A felelevenített (újratanult) Es war eine Mutter kezdetű közismert évszakos ének mellett egy új téli dalt is megtanítottam (Kommt, wir wollen Schlitterfahren), mely különböző „havas” örömöket idéz fel. Azokban a napokban még nem esett igazi hó, így bent, a csoportszobában imitáltuk a hógolyózást krepp-papírból gyúrt hógolyókkal – a gyerekek nagy örömére. Egy igazán vidám zenehallgatás is kapcsolódott e játékhoz: Rolf Zuckowski: Es schneit című dala. (Meghallgatható itt.) A tavasz témakörében virág-ültető játékot játszottunk (körjáték közben két fél virágot kellett összeillesztve egy zöld terítőre helyezni), illetve elmeséltem a gyerekeknek a „Die kleine Raupe nimmersatt” című mesét. A nyarat idézve fagylalt vásárlást-kóstolást rendeztünk (átismételve a gyümölcsök témakörben tanult szókincset), majd „elutaztunk” a Balatonra, megelevenítve a nyári tevékenységek sorát (különböző cselevéseket kifejező igéket idéztünk fel a „Was machen wir so gerne hier im Kreis” kezdetű énekünk segítségével). Őszi dalaink, körjátékaink spontán helyzetben is sokszor előkerülnek, így most is örömmel énekelték a gyerekek a már ismerős kincseket, amikor ez az évszak került szóba. Pénteken, a heti ismeretek összefoglalásaként képválogató játékot játszottunk: minden kisgyereknek volt lehetősége kihúzni egy zsákból valamilyen képet, majd megnevezni, s a megfelelő évszak képéhez illeszteni. Minden egyes évszakhoz tanultunk egy-egy jellemző időjárás kifejezést is (pl. „Die Sonne scheint.”, vagy „Es regnet.”), melyek megértése, a hozzá kapcsolódó mozdulat felidézése a hét végére már egész szépen rögzült.
Vizuális tevékenységként évszakos színezőt hoztam a gyerekeknek, amit a nagyokkal ki is egészítettünk: 8 kis képecskét kellett a megfelelő évszak kiszínezett képe mellé illeszteni majd felragasztani. E tevékenység közben, s az egész hét során sok-sok alkalom volt a tanult dalok éneklésére, a különböző szókészlet, kifejezések gyakorlására.