2017. április 12., szerda

2017. március 27 - április 12. Húsvéti készülődés

Hamarosan kezdődik a tavaszi szünet, mely magában foglalja az egyik legszebb ünnepünket, a húsvétot. Kicsit szerettem volna kiszélesíteni a gyerekek ismereteit a húsvéttal kapcsolatban, hogy tisztában legyenek azzal, hogy nem csak arról szól ez az ünnep, hogy a nyuszi ajándékot hoz. Projektoros vetítés alkalmával megismerkedtünk néhány régi húsvéti népszokással (pl.: villőzés, barkaszentelés, locsolás). Ezután beszélgettünk arról, mik azok a húsvéti hagyományok, melyeket máig megőriztünk és a gyerekek is ismernek. Megnéztünk egy rövid videót egy igazi falusi locsolkodásról, képeket nézegettünk tojásfestési technikákról. Ehhez kapcsoltam vizuális tevékenységünket: papírtojást festettünk. Egy érdekes, a kisebbek számára még ismeretlen technikát választottam a tojások kidíszítésére. Négy féle színű festékből választhattak a gyerekek, a kiválasztott festékeket szívószállal fújtuk szét a tojáson. Nagyon élvezték a festést, a kicsik is ügyesen, önállóan tudtak tevékenykedni, csak néha kellett segítenem erősebben fújni. (Fényképek itt.) Felelevenítettük az ismert nyuszis énekeinket, mondókáinkat, és természetesen a mesék is a húsvétról és a nyuszikról szóltak.
Április első hetében folytattuk a szokásokról való beszélgetéseket, s ekkor leginkább két, német nyelvterületen honos érdekességről meséltem a gyerekeknek: az Emmausz-járásról, illetve a tüzes kerék gurítás mikéntjéről. Jellegzetes húsvéti ételekről is szó esett, majd a kalácsot emlegetve eljátszottuk a Backe, backe Kuchen kezdetű dalosjátékot. A hét során készítettünk közösen egy tojás-koszorút: a csomagolópapír közepére nyuszikat rajzoltunk egy kedves kis mondóka (Kleiner Kreis, großer Kreis) tanulgatása közben, a kör forma szélét színes papír-tojások felragasztásával díszítettük, miközben a színek német megnevezését gyakoroltuk. Az elmúlt heti szép, színes festett tojásokhoz nyuszikat barkácsoltunk kávéfilter papírból. A gyerekek évről évre visszatérő kedvence sem maradt el: mozogni, táncolni a Stups, der Kleine Osterhase című vidám dalra (mely megtekinthető, hallgatható itt).
A tavaszi szünet előtti finisben már izgatottan számoltuk a napokat, hiszen szerdára terveztük a fészek készítést, bízva abban, hogy az óvodába is ellátogat nyúl koma. S valóban: a gyerekek nagy örömére iskolások, dolgozók hoztak nekünk élő nyuszikat, akik az udvaron töltött idő alatt szép csendben egy-egy ajándékcsomagot csempésztek az őzgidák puha fészkébe. A délelőtti órákban, a csoportszobában töltött időben felelevenítettük a locsolkodás szokását: a fiúk illatos kölnivel, verssel készülve frissítették a leányokat, akik cserébe finomságokkal kínálták meg a lelkes fiú csapatot. Énekkel, verssel, vidám várakozással indultunk neki a pihentető húsvéti szünetnek.



Locsolkodós-fészeképítős fényképek megtekinthetők itt