2017. március 23., csütörtök

2017. március 23. Kirándulás Geresdlakra

A farsangi időszakban, a lakodalmas szokások tanulmányozása során fogalmazódott meg bennünk, hogy szervezzünk nagycsoportosainknak egy kirándulást Geresdlakra, a babamúzeumba. Kolléganőktől hallottunk erről az érdekes kiállításról, ahol hitelesen felöltöztetett babák mutatják be a régi paraszti élet hétköznapjait, ünnepeit.
A Csibe csoportosokkal együtt, izgalommal indultunk neki az útnak. Szép, napos időt fogtunk ki, buszozás közben gyönyörködhettünk a baranyai dombok tavaszi látványában. Angéla néni várt ránk Geresdlakon, aki nagy szeretettel és hozzáértéssel kalauzolt minket a múzeumban. Érdekes dolgokat mesélt a helyi ünnepi és hétköznapi népviseletekről, szokásokról, bevonva a gyerekeket a beszélgetésbe. Megtudtuk, hogy ezeket a babaruhákat az ott lakó asszonyok varrták azzal a céllal, hogy megőrizzék a jellemző népviseleteket az utókor számára. A négy évszaknak megfelelően berendezett jelenetek jól mutatták a régi élet körforgását, éppen aktuális munkafolyamatát, valamint egy külön helységben az ünnepi események sorát, mint pl. az esküvő, kisbaba születése, karácsony, farsangi tűzkerék gurítás. Minden apró részletre figyeltek a kiállítás szervezői, így sok szép életkép látványával, érdekes tudnivalókkal gazdagodtunk ezen a délelőttön.
A múzeumi nézelődés után egy kis frissítő tízórai, majd a közeli játszótér birtokba vétele zárta geresdlaki tartózkodásunkat. Visszaérve az óvodába, rögtön észrevették a gyerekek, hogy a lépcsőházunkat díszítő képek is a babamúzeumból származnak. Örömmel fedezték fel, hogy "Ezt láttuk!", már más szemmel nézték a fotókat, mint azelőtt.

Fényképek megtekinthetők itt