2017. március 14., kedd

2017. március 6-14.

Beköszöntött március, a tavasz első hónapja. Már nagyon vártuk a jó időt, hogy egyre többet lehessünk a szabadban, bár hol esővel, hol igazi meleg napsütéssel ajándékozott meg minket.
Ezen a héten az 1848-as szabadságharc március 15-i ünnepére készültünk. A régi események felelevenítése mellett beszélgettünk nemzeti jelképeinkről (zászló, címer, himnusz), illetve tágabb és szűkebb lakóhelyünkről. A magyar zászló színeit minden kisgyerek ismeri, az ezekhez tartozó szimbólumok (erő, hűség, remény) új fogalmakként jelentek meg, amelyek megértéséhez kerestünk egy-egy rövid történetet, mesét, kézzel fogható példát. A piros-fehér-zöld szín vizuális tevékenységeinkben, csoportszobánk díszítésében is visszatért. A kisebbekkel tulipános virágoskertet színeztünk (mindenki annyi virággal, ahány éves), a nagyobbakkal egyszerű díszt készítettünk, melyhez a nemzeti színű papírcsíkokból formázott szív alakokat fűztük össze.
Megkerestünk hazánk térképét is. Érdekes volt böngészgetni a határ jelölését, a szomszéd országok nevét, megfigyelni, miként láthatóak a folyók, tavak, városok. A Balaton, Duna, Budapest megnevezések nem voltak ismeretlenek a gyerekek számára, megemlítésükkor sok-sok élményt idéztek fel. A nagyobbakkal saját térképet is színeztünk, használva a már megismerteket: pirossal a határt rajzolták át, kékkel a Dunát, Tiszát, Balatont, barnával a hegyeket, zölddel és sárgával a dombos illetve sík területeket. Bejelöltük Budapest és Pécs helyét is. Egy másik alkalommal Kozármisleny térképén tájékozódtunk, közben mindenki gyakorolhatta lakcíme memorizálását. Amikor felragasztgattam a jelüket a megfelelő helyre, élvezettel vették észre, hogy egy-egy csoporttársuk milyen közel lakik hozzájuk.
Ünnepi készülődésünket vers- és énektanulás is színesítette. A „Zászlót készítettem” kezdetű vershez kapcsolódva valóban készítettünk, díszítettünk mindenkinek egy-egy zászlót, amit az ünnepségre magunkkal is vittünk. A nagyobbak által már ismert menetelős énekeinket a kicsik is hamar megtanulták, szívesen mozogtak a zene ritmusára. A március 14-i megemlékezésen lelkesen énekelt, szavalt mindenki abban a nem mindennapi látványban részesülve, amint összegyűlik az óvoda és bölcsőde apraja-nagyja a rendezvényteremben. 

Fényképek megtekinthetők itt