2017. december 6., szerda

2017. november 27-december 6. - Várjuk a Mikulást!

Közeledik december, az izgalmakkal, ünnepekkel teli hónapunk. Elkészítettük a szokásos naptárunkat, végignézegettünk a berajzolt jelzéseket, hogy milyen események várnak ránk. Nem kellett segítség a gyerekeknek, hogy felismerjék a vasárnapokhoz tartozó adventi koszorú szimbólumát, no és már nagy lelkesedéssel szemlélték a 6-os számnál lévő Mikulás rajzot.
Németes hét lévén kihasználtuk a lehetőséget, hogy a Mikulás érkezéséhez kapcsolódó szókincset gyakoroljunk, rögzítsünk. Előkerültek olyan tárgyak (először a valóságban, majd képek formájában is), amelyeket ajándékként emlegethetünk, pl. játékféleségek, alma, dió, csokoládé, stb. A többször emlegetett és játékaink során gyakorolt szókészlet képeiből választhattak a gyerekek ötöt, melyeket kiszíneztek, s felragasztottak egy zsák formájú papírra. A maradék helyet pénteken csillag alakú krumpli-nyomdával díszítettük.


A játékeszközökhöz kapcsolódóan tanultunk-játszottunk egy „labdás” éneket: Mein Ball ist rund. A gyerekek könnyen elsajátították a szöveget, dallamot, s most is jó motiváló erővel bírt, hogy az éppen kör közepén szerepet vállaló gyermek nevét beleénekeljük a dalba. Ezt a játékot könnyedén elő tudjuk majd venni, ha a tornateremben labdákkal tornázunk, vagy ha éppen várakoznunk kell az öltözőben.
Hamar telt egyik nap a másik után, s már arra lettünk figyelmesek, hogy csak egyet kell aludni a Mikulással való találkozásig. December 5-én, sokéves hagyományként egy mesejátékkal ajándékoztuk meg a gyerekeket, amit az óvó nénik adtak elő. Idén egy „angyali” történetet láthattunk, melyben Ezüstke sokat csintalankodik a mennyországban, ezért jóvátételként le kell mennie a Földre. Ott segít a Mikulásnak az ajándékozásban, s még saját csillag-öltözetét sem sajnálva díszíti fel a gyerekek karácsonyfáját. Jóságának köszönhetően a történet végére visszatérhet társaihoz, a többi angyal közé.
December 6-án végre elérkezett a nagy nap, eljött hozzánk a Mikulás! Valamilyen piros öltözékkel, sapkákkal, a lányok különleges fejdíszekkel, hajcsatokkal, fülbevalókkal várták a Nagyszakállút. Igazán jól mutatott így az őzgidák csapata! Mikulás ugyan egy kisebb virgácsot is hozott magával, de a megszeppent gyerekekkel beszélgetve kiderült, hogy itt erre semmi szükség sincs. Éneklés, verselés után ki kissé félve, sietősen, ki bátran vette át az ajándékcsomagot, majd egy közös meglepetést is kaptunk: egy új CD lejátszót. Csomagbontás után rögtön ki is próbáltuk, vidáman táncolt mindenki egyik kedvenc zenénkre.
S még mindig nem ért véget a meglepetések sora: délelőtt kisvonatozásra voltunk hivatalosak. A Sportcsarnoknál felsorakozva vártuk a Mikulás vonatot, majd tettünk egy kört az óvoda környékén. Visszaérkezve még egy kis fotózkodás, szaloncukor osztás – csupa-csupa vígasság ezen a napon.