2017. november 24., péntek

2017. november 20-24.

Ezen a héten csatlakozott óvodánk az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjához. Mit is jelent ez tulajdonképpen? Minden év novemberében kerül megrendezésre e kezdeményezés, mely keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Óvodai körülmények között, az óvodás korosztály számára is sok mindent foglal magában ez a téma, sokrétűen lehet feldolgozni. Legfontosabbnak tartottuk kihangsúlyozni, hogy a gyerekek ne szemeteljenek, próbálják meg csökkenteni maguk körül a hulladékot az oviban és otthon egyaránt. A szelektív hulladékgyűjtést és a szemétfeldolgozást igyekeztünk játékos formában megismertetni a gyerekekkel. Hoztunk otthonról „hulladékokat” (üveget, papírt, műanyagot, fémet) és színes képeken tanulmányoztuk, hogy melyik színű kukába melyik szemetet kell dobni. Játszottunk szétválogatós játékot, majd a hét utolsó napján igazából is elsétáltunk a Coop bolt melletti szelektív hulladékgyűjtőkhöz, és „szakszerűen” elhelyeztük az egész héten használt szemléltető hulladékokat. A gyerekek nagyon ügyesen megjegyezték, hogy melyik szemetet milyen színű kukába kell dobni. Projektoros vetítés alkalmával megnéztünk egy rövid, érdekes filmet a szemétfeldolgozásról és újrahasznosításról. Jól láthatták a gyerekek, hogy egy-egy kidobott szemétből még mennyi érdekes dolog készülhet a feldolgozás során.
Heti barkácsolásunk is kapcsolódott az egész óvodát érintő témához, mely során az volt a cél, hogy a szemétnek tartott dolgokból ügyeskedjünk valami érdekeset. Mi egy szép erdő részletet készítettünk: WC papír gurigából ragasztottunk állatokat, fákat, tojástartóból készültek gombák és egy kis domb. Pénteken minden csoport elvitte a rendezvényterembe alkotásait, ahol egy mini kiállítás keretében láthattuk egymás ötleteit.
A „ne dobjunk ki semmi hasznosíthatót” gondolatból eredően gyűjtést szerveztünk az óvodában, hogy a már kinőtt ruhák, nem használt játékok ne a kukába kerüljenek. Rengeteg felajánlás érkezett, amelyeket ezúton is köszönünk! A Családsegítő Szolgálat közvetítésével jutnak el az összegyűlt adományok a rászorulókhoz.
Éppen erre a hétre esett, hogy papírgyűjtést szerveztünk az Őzike csoportban. 630 kg hasznosítható hulladékot szállítottunk el a Biokomhoz, s az ebből befolyt összeg csoportpénzünket gazdagítja. Természetesen az anyagi oldal mellett kiemelkedik, hogy szorgoskodó családjaink nem csak beszélnek, olvasnak a hulladékhasznosításról, hanem tesznek is érte.

Fényképek megtekinthetők itt