2017. november 10., péntek

2017. november 6-10.

Az őszi szünetről visszaérkezve belevetettük magunkat a Márton napi előkészületekbe. Szerencsére az év ünnepeinek újra élésekor a nagyok mindig elég jól emlékeznek annak tartalmára, így tudok építeni az előző évben átélt élményeikre – így volt ez most is. A kisebbeknek egy mesekönyv segítségével beszéltem Szent Márton életéről, jótetteiről, majd szerdán bábokkal el is játszottuk a koldussal való találkozás történetét. A hét folyamán szorgos kezek dolgoztak, hogy elkészüljön a lámpásunk. Idén egy egyszerű technikát választottunk: befestettük az üvegeket kék temperával, amire száradás után ezüst csillagok kerültek. Egy kis lakk rögzítette a festéket, majd ezüst szalag és egy dekorgumiból vágott csillag csinosította a lámpást.


Csütörtökön egy újdonságot próbáltunk ki: összebeszéltünk a szomszédos csibe csoportosokkal és ellátogattunk hozzájuk, ahol dramatikus játékkal emlékeztünk Mártonra. Petra anyukája libás kekszet is sütött nekünk, amit megosztottunk vendéglátóinkkal, majd közös tánc zárta az együttlétünket. A gyerekek örömmel vették ezt az „újítást”, jól érezték magukat ezen a délelőttön. Pénteken a kakaós-kalácsos reggeli elfogyasztása közben emlékeztünk meg Márton kenyeret, köpenyt megosztó szeretetéről, majd lámpásainkkal végigjártuk az egész óvoda épületét. Különleges élmény volt a folyósokon világító mécsesek látványa, a gyerekek lelkes éneke.
Délután, szürkületben az óvoda apraja, nagyja szüleikkel együtt sorakozott fel, hogy elinduljunk a Művelődési Házhoz, közös megemlékezésre. A tóparton a tavalyihoz hasonló, látványos tűzgyújtásban lehetett részünk, hiszen égő fáklyával érkező lovas idézte fel Szent Márton alakját, ő izzította fel a lángokat. A tűz melegének, fényének emlékével térhettünk be a Művelődési Házba, ahol libazsíros-pogácsás szeretetvendégség, majd táncház várta a kitartó gyerekeket, felnőtteket.

Fényképek megtekinthetők itt