2018. április 13., péntek

2018. április 9-13.


Nagyon régen volt már egy teljes hetünk, amikor német tudásunkat csiszolgathattuk. Éppen ezért erre a hétre sok-sok ismétlést terveztem, mert legutóbb tanultunk verset, éneket, táncot, de ezek a szövegek, dallamok csak az ismerkedés szintjéig jutottak el.
Az évszakok, ezen belül is a tavasz köré csoportosítottuk a tevékenységeket, így könnyen rátaláltunk a már tanultakra: előkerült a Zwei Vöglein c. vers, az Ich kenne Blumen zenére tánc, s szóismétlésként képválogató játékot játszottunk. A gyerekek örömmel fedezték fel az ismerős anyagokat, s igyekeztünk úgy játszani, hogy mindenki kapjon egy-egy fejdíszt vagy egyéb eszközt, hiszen a legtöbben szeretnek szerepelni a közös énekelgetés során. Az ismétlések mellett azért elkezdtünk ízlelgetni a szép tavaszunkhoz kapcsolódóan egy egyszerű, új virágos éneket: Tritt herein, du schöne Rose címmel.
Az évszaknak megfelelően elkezdtük csoportszobánk díszítését: egyszerű papírcsíkokból készítettem virágokat, a gyerekek pedig annak közepét ragasztgatták körbe pillangó formával. Szabadon választhatták a színeket, mégis többen szép mintát alkotva, tudatosan keresgélték a megfelelő színt, saját sormintát kitalálva.
Három napon főiskolai hallgató segítette munkánkat. A gyerekek első pillanattól kezdve megszerették Rékát, bevonták játékukba. Ő új játékeszközökkel, tevékenységirányítással készült az őzikékhez, s nem volt nehéz a gyerekeket bevonnia ötletes tervei megvalósításába.