2019. január 29., kedd

Kedves Szülők, Gyerekek!


Hamarosan elérkezünk február 2-hoz, a Mackó-naphoz!
Mivel idén ez a nap szombatra esik, így 4-én, hétfőn ünnepeljük meg óvodánkban a macikat. Erre a napra ismét szeretettel várjuk az otthoni kedvenc kicsi és nagy, régi és új mackókat!
A játék medvéket kiállítjuk, így mindenki megcsodálhatja társai szeretett maciját. Te se felejtsd otthon kedvenc bundás barátodat!

2019. január 25., péntek

Január 21-25.

Program dús hetünk volt: kedden táncház, szerdán Hangoló előadás színesítette napjainkat.
Már egy kicsit a farsang jegyében telt ez a hét, amit azzal a beszélgetéssel, naptár nézegetéssel kezdtünk, hogy a farsang nem egy napot, hanem egy időszakot jelent. A jelmezes alakoskodás miértje ismert volt a gyerekek előtt, emellett igyekeztünk még összegyűjteni a farsanghoz kapcsolódó szokásokat, tevékenységeket. Nekünk a sokféle szimbólum közül most a táncé, a hangszereké volt a főszerep.  A Kozármislenyi Német Önkormányzat támogatásával részt vehettünk a középsős és nagycsoportos gyerekekkel a tavalyihoz hasonló német táncházban, melyet Judit néni, a pécsi Koch Valéria iskola tánctanára vezetett. Az óvoda tornatermében jólesően mozogtunk sváb zenére, örömmel tanultunk tánclépéseket. A csoportszobában már minden kisgyerek aktív részvételével elővettük az októberi zene világnapjához kapcsolódó élményeinket. Újra szívesen játszottuk a zenekaros játékunkat, testhangszerekkel kísértük énekeinket, eltáncoltuk, énekeltük dalainkat (Ringelreih’n, Wir haben eine Ziehharmonika). Természetesen szóba kerültek az elmúlt évek és az idénre tervezett jelmezek ötletei is. Egyik lehetőségből, a boszorkány jelmezből adódott, hogy megtanuljuk az Ich bin ein’ kleine Hexe c. játékot. Az egyszerű szabály, a söprűs-tánc elegendő motiváló erővel bírt, a gyerekek szívesen vettek részt a közös játékban. Ehhez az énekhez kapcsolódott vizuális tevékenykedésünk is: boszorkányos képet festettünk vízfestékkel. Mindenki türelemmel, apró kézmozdulatokkal dolgozott, hogy szép, maszat mentes képet készítsen. Régen festettünk már, maga a tevékenység, a színek használata vonzó volt a gyerekek számára.

Néhány fénykép a táncházról és a Hangoló előadásról

2019. január 18., péntek

Január 14-18.

Heti témánk: téli csapadékok, a tél örömei
Múlt héten esett egy kis hó, ezt kihasználva a héten a téli csapadékokkal ismerkedtünk. Egyrészt a hulló csapadékokról beszélgettünk (ezeket elég jól megnevezték a gyerekek), másrészt a felszíni csapadékformák is szóba kerültek, mint a dér, zúzmara, köd, harmat. Ezeket a kifejezéseket volt, aki már ismerte, ám a kisebbeknek újdonságot jelentett egy-egy szó s a hozzá tartozó jelentés. Először színes képeken nézegettük a csapadékokat, majd projektoros vetítés alkalmával érdekes felvételeket láthattak a gyerekek. Ennek kapcsán megbeszéltük, mik azok a tevékenységek, sportok, melyeket télen lehet játszani. Képzeletben készítettünk közösen egy nagy hóembert, majd azt játszottuk, hogy ez a hóember zenére elolvad. Zenehallgatás alkalmával a zenei élményhez vizuális élményt kapcsoltam: projektoron levetítettük Vivaldi: Négy évszak c. művének „Tél” tételét, mely közben csodás havas képeket nézhettek a gyerekek. A héten megnéztük még a Téli történet c. mesét is, melyben az említett téli tevékenységek közül több is szerepelt. Veress Miklós: Jég c. verse is heti témánkhoz kapcsolódott, örültek a gyerekek, hogy versmondogatás közben felfedezhették a korábban tanult kifejezéseket. Ezen a héten papírból, ragasztással készítettünk vidám hópelyheket, melyekkel az öltözőnket díszítettük. Természetesen a hó valódi megtapasztalása sem maradt el, amikor lehetett, kimentünk az udvarra a lelkes, overálos csapattal hóangyalt készíteni, hógolyózni, élvezni a tél örömeit.



2019. január 11., péntek

Január 3-11.

A karácsonyi szünetről visszaérkezve minden kisgyerek örömmel mesélt az otthon töltött idő eseményeiről, élményeiről. Jó volt újra találkozni, játszani az új játékokkal, beszélgetni újévi szokásokról, Vízkereszt ünnepéről.
Új év kezdetén ismét elővettük az évszakok témakört – németül. Most nem csak a megnevezéseket tanultuk és gyakoroltuk, hanem minden évszakhoz kerestünk cselekvéseket: „Was machen wir im …?” A kifejezések között voltak már ismertek is és kerestem újakat is, hogy bővítsük eddigi ismereteinket. Változatos módon gyakoroltuk ezt az anyagot: szemléltető eszközökkel, a cselekvés elmutogatásával, képekkel, mozgásos körjáték során. Ez utóbbinál már a gyerekeknek kellett aktívan megnevezni az adott kifejezést. Vizuális tevékenykedésünk is heti témánk köré épült: évszakórát készítettünk, ahol a megfelelő díszek felragasztása mellett az egész héten tanult szóösszetételeket kellett megérteni és a cselekvést ábrázoló képecskéket a hozzá illő felirathoz ragasztani. A téli tevékenységeket kicsit jobban körbejártuk: nagy sikert aratott a Kommt wir wollen kezdetű körjáték, illetve a hógolyózást utánzó játékunk az Es schneit című dalra (mely megtekinthető itt). A hetet lezáró képválogatás során (jól hasznosítottuk az évszakos, tépőzáras szemléltető eszközünket) jól át tudtuk ismételni az ősszel tanult és a mindennapokban használatos szavainkat. Újra megtapasztalhattam az ismétlés fontosságát, s ezek az alkalmak a gyerekeknek is nagy sikerélményt biztosítanak, örömmel reagálnak a német nyelvű szituációkra („Ezt már értem”, „Már tudok beszélni!” élmény).