2019. március 29., péntek

2019. március 25-29.


A tavaszi kellemes időjárás, az egyre több napsütés kedvez a természet ébredésének. A héten a virágzó, rügyező fákról, a nyíló virágokról, és az előbújó bogarakról, rovarokról beszélgettünk. Hoztunk be a gyerekeknek bokrok, fák ágait, melyeken nagyon szép színes virágok nyíltak, valamint illatos tavaszi virágokat is. Megbeszéltük, hogy a virágzó fák később gyümölcsöt teremnek. A hallottakat megerősítette a diavetítés alkalmával a megtekintett mesénk (Az almafácska meséje), melyet Ádám hozott be nekünk. Levetítettem még a gyerekeknek a Tücsök és a hangya című mesét is, amely bemutatta, hogy a kis bogarak milyen szorgalmasan gyűjtögetnek tavasszal télire. Eljátszottam A három pillangó című mesét, melyhez papírból látványos, színes díszeket és bábokat készítettem. Projektoros vetítés alkalmával a lepkékről néztünk meg egy kisfilmet, mely során szebbnél szebb pillangókat láttunk, a Buborék együttes Lepke című zenéjének kíséretében. A gyerekek hamar megkedvelték új versünket, mely szintén egy lepkéről szólt. Vizuális foglalkozáson mit is készíthettünk volna mást, mint csodálatos, színes pillangókat?! A szalvétából és zsenília szálból barkácsolt lepkékhez a gyerekek maguk választották ki a színeket. Az elkészült színpompás pillangók az öltözőnket díszítik tavasszal.

2019. március 22., péntek

2019. március 18-22.

E hét péntekjén volt a „Víz világnapja”, így mindennapi tevékenységeink során e témát jártuk körül. Németes hét lévén elsősorban az időjárás illetve a vízhez kapcsolódó cselekvések (igék) gyakorlása volt a fő cél. Átismételtük az esővel kapcsolatos játékainkat: most már, a viszonylag biztos szövegtudás miatt élvezettel vesznek részt a gyerekek a közös éneklésben, mondókázásban. Az igék gyakorlására szervezett játékoknál a nagyobbak biztosan, aktívan használják a máskor is hallott kifejezéseket (pl. trinken, Hände waschen, Zähne putzen), s igyekeztem a ritkábban hallott szavakat is gyakoroltatni, illetve újat (pl. gießen) tanítani. Hampelmann egy érdekes játékot hozott a gyerekeknek: „Was schwimmt oder schwimmt nicht?”, vagyis egy nagy üvegben lévő vízben úsztattunk különböző dolgokat, de előtte megpróbáltuk kitalálni, hogy vajon úszni fog-e vagy sem. A kísérletbe vont tárgyaknál olyanokat választottam, melyek megnevezése ismét aktív szóhasználatra ösztönözte a gyerekeket (pl. Apfel, Legosteine, Nüsse).
Pénteken az óvoda tornatermében érdekes programon vettünk részt: megnéztünk egy rövid diakép sorozatot „Vízcsepp család” címmel (miként alakul ki egy vízcsepp, hogyan vándorol patakon, folyókon át a tengerig), végigjártuk azt a kiállítást, amely az óvoda összes gyerekmunkáinak válogatásából készült, majd egy egyszerű ügyességi feladat során át kellett menni a patak feletti hídon. A végén mindenki kapott egy matricát, mely emlékeztet bennünket, hogy milyen nagy kincs a víz, vigyáznunk kell rá.
Heti vizuális tevékenységünk kiválasztásánál adott volt, hogy vízzel dolgozunk: vízfestékkel festettünk. Minden kisgyerek rajzolt magának egy tetszőleges tavat, majd kifestette kékre, a környékét pedig zöldre (tavaszi fű). Száradás után a képet növényekkel, állatokkal telepítettük be – színezés, ragasztás technikájával.


Fényképek megtekinthetők itt


2019. március 1., péntek

2019. február 25 - március 1.

Mivel a hét utolsó napján „hivatalosan” tavasz lesz, így arról beszélgettünk, miből látjuk, érezzük, hogy beköszöntött ez a csodás évszak. Átbeszéltük a gyerekekkel, milyen változások történnek, mikor télből tavasz lesz (időjárás, természet, ruházkodás, állatok). Szóba került egy kis virág: a hóvirág, melyet csak úgy szoktunk emlegetni, hogy a „tavasz hírnöke”. Ehhez kapcsolódóan elmeséltem a Télkergető hóvirág című mesét. A tavasz eljöttét a Tavasztündérnek köszönhetjük, így egész hetünk róla szólt. Elbáboztam a gyerekeknek Tavasztündér meséjét, valamint új versünk is hozzá kapcsolódott. Hoztam a gyerekeknek egy kedves tavasztündéres zenét, melyhez készítettem egy könnyen megtanulható, de mégis változatos koreográfiát. Sokat beszélgettünk a héten a virágokról, ezért tanultunk egy új énekes játékot Bársony ibolyácska kezdettel. A hét egyik legizgalmasabb eseménye a hatalmas Tavasztündér elkészítése volt: kartonból kivágtam a testét és a szoknyáját, melyet aztán közösen kiszíneztünk és feldíszítettünk rengeteg színes papírvirággal. Fiúk és lányok egyaránt nagyon élvezték a közös mű elkészítésének minden pillanatát. Tündérünket kitettük az öltözőbe, hogy mások is megcsodálhassák.  

Fényképek megtekinthetők itt