2019. március 22., péntek

2019. március 18-22.

E hét péntekjén volt a „Víz világnapja”, így mindennapi tevékenységeink során e témát jártuk körül. Németes hét lévén elsősorban az időjárás illetve a vízhez kapcsolódó cselekvések (igék) gyakorlása volt a fő cél. Átismételtük az esővel kapcsolatos játékainkat: most már, a viszonylag biztos szövegtudás miatt élvezettel vesznek részt a gyerekek a közös éneklésben, mondókázásban. Az igék gyakorlására szervezett játékoknál a nagyobbak biztosan, aktívan használják a máskor is hallott kifejezéseket (pl. trinken, Hände waschen, Zähne putzen), s igyekeztem a ritkábban hallott szavakat is gyakoroltatni, illetve újat (pl. gießen) tanítani. Hampelmann egy érdekes játékot hozott a gyerekeknek: „Was schwimmt oder schwimmt nicht?”, vagyis egy nagy üvegben lévő vízben úsztattunk különböző dolgokat, de előtte megpróbáltuk kitalálni, hogy vajon úszni fog-e vagy sem. A kísérletbe vont tárgyaknál olyanokat választottam, melyek megnevezése ismét aktív szóhasználatra ösztönözte a gyerekeket (pl. Apfel, Legosteine, Nüsse).
Pénteken az óvoda tornatermében érdekes programon vettünk részt: megnéztünk egy rövid diakép sorozatot „Vízcsepp család” címmel (miként alakul ki egy vízcsepp, hogyan vándorol patakon, folyókon át a tengerig), végigjártuk azt a kiállítást, amely az óvoda összes gyerekmunkáinak válogatásából készült, majd egy egyszerű ügyességi feladat során át kellett menni a patak feletti hídon. A végén mindenki kapott egy matricát, mely emlékeztet bennünket, hogy milyen nagy kincs a víz, vigyáznunk kell rá.
Heti vizuális tevékenységünk kiválasztásánál adott volt, hogy vízzel dolgozunk: vízfestékkel festettünk. Minden kisgyerek rajzolt magának egy tetszőleges tavat, majd kifestette kékre, a környékét pedig zöldre (tavaszi fű). Száradás után a képet növényekkel, állatokkal telepítettük be – színezés, ragasztás technikájával.


Fényképek megtekinthetők itt