2010. november 30., kedd

Novemberi vers, énekek

Az őszi szünet, Márton nap után, de még az ádventi időszak előtt mondogatott versünk, énekeink:

Csanádi Imre: Levélsöprő

Köd szitál,
hull a dér,
lepörög a falevél.
Földre szökik,
szemétnek, -
aki éri, ráléphet.
Sziszegő szél
söpri -hajtja,
hullongó hó
betakarja.

Énekek kottáit lásd itt

2010. november 26., péntek

2010. november 22-26.

Wir sind das Thema von voriger Woche „Die Farbe“ weitergegangen.
Als erster haben wir die Herbstfarben durchgeschaut: rot, zitronengelb, orangengelb, grün, braun. Wir haben einen Baum mit bunten Blättern angezogen wonach wir mit einem bunten Würfel irgendeine Farbe geworfen haben. Wir haben das Lied „Wenn der frische Herbstwind weht“ wiederholt – es hat zum Thema gut gepasst. Wir hatten ein anderes Spiel mit den bunten Blättern: wir haben ein Blatt im Gruppenraum versteckt und ein Kind musste es suchen. Wir haben ihm mit Wörtern „kalt“ und „warm“ geholfen.
Wir haben ein neues Lied gelernt: „Grün ja, grün sind alle meine Kleider“. Vier Strophen gehören diesem Lied und alle Strophe handelt über andere Farbe (grün, weiß, schwarz, bzw. bunte). In allgemeinem ist es ein bisschen schwer für die Kinder ein neues Lied zu lernen (neuer Text, neue Melodie, Regeln des Spiels u. s. w.), aber dieses Lied war interessant den Kindern, sie haben es leicht gelernt und mit Freuden gespielt.
Am Ende der Woche sind wir zu einem anderen Thema übertreten: „Wir kennen einen Mann, der nur rote Kleider hat: rote Mütze, roter Mantel. Wer ist das? Der Nikolaus!“ Wir haben ein Spiel gemacht: der Nikolaus kommt und bringt vielfältige Dinge in seiner Tasche. Alle Kinder dürfen etwas ziehen aus der Nikolaustasche und wir antworten die Fragen: „Was ist das? Welche Farbe ist …?“ Wir haben die Gegenstände nach ihren Farben sortiert.
Wir haben einen kleinen Reim über den Nikolaus.
Die Kinder haben ein Märchen über drei Katzen gehört, die weiß, grau und schwarz waren.

Új óvodás érkezett csoportunkba ezen a héten: B. Benjámin. Beni a bölcsödéből jött hozzánk, így a közösségi élet nem ismeretlen számára. Érdeklődő, kommunikatív kisgyerek, szivesen ismerkedik az őzikésekkel, bátran próbálgatja az ovis játékokat.

2010. november 21., vasárnap

Decemberi programok, munkarend az óvodában

November 28: már advent első vasárnapja.
Az alábbiakban összegyűjtöttük a decemberben várható főbb eseményeket.

December 6. (hétfő)
Jön a Mikulás! (Apró ajándékot csoportpénzből veszünk, illetve az óvodától, konyhától is szoktak kapni édességet, gyümölcsöt a gyerekek.)

December 7. (kedd)
Óvónénik meglepetés műsora a gyerekeknek (Pszt! Ez tényleg maradjon meglepetés!)

December 8. (szerda)
Délelőtt kirándulni megyünk a szilvási Kemencés tanyára. Mézeskalácssütés igazi kemencében, kézműveskedés, stb. lesz a program. Az iskolabusz szállít minket, a részvételi díjra kell majd fizetni 500 Ft-ot gyerekenként. Részletek (pl. indulásról) később.

December 11. (szombat)
Munkanap december 24. helyett. Óvodánkban ügyelet lesz összevont csoportokkal.

December 16. (csütörtök)
Karácsony az óvodában. Ezen a napon feldíszített karácsonyfa várja a gyerekeket, megemlékezünk a kis Jézus születésének ünnepéről. Egy kicsit csinosabb ruhában jövünk. Új, az óvodában használható játékokat is kapnak a gyerekek, valamint apróságot, amit mindenki hazavihet.

(December 17. péntek: utolsó tanítási nap az iskolában)

December 20-23. (hétfő-csütörtök)
Az óvodában ügyelet lesz összevont csoportokkal.

2010. november 19., péntek

2010. november 15-19.

A hét témája: Őszi színek


Ősszel a fák csodás színekben pompáznak, majd néhány hét alatt a lombok igazi színkavalkád kíséretében hullnak le…
Nézegettünk a gyerekekkel gyönyörű őszi fákról, tájakról képeket, megbeszéltük milyen színeket látnak. Ilyenkor ősszel eljön hozzánk „Ősz anyó” és a fák üde zöld leveleit, átfesti aranyló sárgára, élénk narancsszínűre, pirosra, bordóra, majd mikor már „megöregszenek” a levelek, elfáradnak és barna köntösben lehullnak.
Tettünk egy nagy sétát a szabadban, és változatos formájú, színű faleveleket gyűjtöttünk. Gryllus Vilmos őszi dalait hallgattuk (ősz szele zümmög, őszi ének, őszi falevél) és közben eljátszottuk, hogy hatalmas fákon kicsi falevelek vagyunk (mindenki fogott a kezében egy falevelet) és ringat minket a szellő, szállunk egyre lejjebb a fáról, a föld felé.
Énekes játékként a „Bújj, bújj zöld ág…” kezdetű dalt együtt énekelve jártuk körbe a csoportszobát kézenfogva, és bújtunk át az „aranykapun”.
A mesehallgatás során Zelk Zoltán: Őszi meséjét hallgatták meg a gyermekek, bábozás kíséretében. Közösen is eljátszottuk a mesét, melyet rettentően élveztek a szereplők és a nézőközönség egyaránt.
Osvát Erzsébet: Jött őszanyó hideg téllel és Csanádi Imre: Levélsöprő verseit mondtuk el mindannyian, utóbbit néhány ismétlés után, már egyedül is fel tudták idézni a gyerekek.
Az ábrázolás alkalmával faleveles képeket színeztünk, kiválogattuk az őszi színeket és azokkal varázsoltunk színpompás leveleket, mint őszanyó. Az összegyűjtött falevelekből képeket készítettünk, mindenki megmozgatta a kis fantáziáját, így lettek levélből sünök, madarak, teknősök, vitorlás hajók, melyeket vidám rajzok egészítettek ki még szebbé. Természetesen a csodálatos alkotások most is megtekinthetők az öltözőben.
Kihasználva a kellemes időjárást, elsétáltunk a nagyokkal meglátogatni Henikét, aki sajnos már több hete otthon van, mert eltörte a lábát. A gyerekek nagyon élvezték a közös játékot a szabadban, a kedves vendéglátást (Heni anyukája sok-sok finomsággal lepett meg minket) és jó volt látni Heni arcán az örömöt, hogy újra láthatja ovis társait.

2010. november 18., csütörtök

Szelektív hulladékgyűjtés az óvodában

A Biokom által meghirdetett „Kukadíszítő pályázat” jóvoltából óvodánkban szelektíven gyűjtjük a papír és műanyag hulladékot az általunk díszített tárolókba, valamint kaptunk egy használtelem gyűjtőt is.

Kedves Szülők!

Kérjük, hogy az otthon elhasznált, veszélyes hulladéknak minősülő elemeket és tölthető akkumulátorokat ne dobjátok a háztartási szemétbe, hanem küldjétek el gyermekeitekkel az óvodába. Mi összegyűjtjük, s a Biokom gondoskodik azok elszállításáról.

Köszönjük

2010. november 12., péntek

Gyerekszáj

Kicsikkel - sőt! még a nagyobb gyerekekkel is - előfordul, hogy egy-egy nap valamiért nincs kedvük oviba jönni. A kisebbek leginkább azt mondják, hogy hiányzik az anyukájuk.
Flóra ma szivesen játszott hol ezzel, hol azzal, majd megjegyezte:
- Kiderült, hogy anya nélkül is jó!

2010. november 8-12. Márton nap az óvodában

Az őszi szünet utáni hetünk Márton nap jegyében telt.
Hétfőn új naptárunkat nézegetve beszélgettünk, hogy milyen események lesznek ebben a hónapban (Márton nap, több gyermek szülinapja, és a hónap végén már elővesszük az adventi koszorúnkat), majd színeztünk egy meghívót a szerdai lampionos felvonulásra.
Keddi napunk legnagyobb részét a lámpás készítés töltötte ki. Ebben az évben pauszpapíros-ragasztásos technikát választottunk: szép folyamatosan mindenki ragasztgatott díszeket a saját lampionjához. Munka közben és a mindennapos beszélgető körünkben nem maradhatott el, hogy felelevenítsük Szent Márton életének főbb eseményeit, illetve énekeljük, a kicsiknek megtanítsuk az aktuális énekeket. Szerdán hangszerekkel kísérve gyakoroltuk énekeinket.
A folyamatos esős idő következtében a hét első felében nem tudtunk levegőzni menni, így adódott az ötlet, hogy a „szobafogságban” nézzünk meg két részt a Magyar népmesék sorozatból, ami kapcsolódik mostani témaköreinkhez. Az egyik mese a „Király kis Miklós” volt – ebben a történetben a Sárkány ellopja a Napot, a Holdat és a Csillagokat, amiket a bátor vitéz visszaszerez. A másik mese (Az állatok beszéde) a „Tűz” témakörhöz kapcsolódott – a juhász kiszabadítja a tűzbe esett kicsi kígyót, s tettének jutalma, hogy megérti az állatok beszédét.
Az esti lampionos felvonulásra – szerencsére – elállt az eső, így nagyon sokan voltunk. Az iskolával közös rendezvényünk résztvevőinek lámpásai vonulás közben igazán szép és hosszú sorként világítottak az őszi estében. Az iskola udvarán tábortüzet körbeállva „melegedtünk” - kár, hogy hangosítás híján eközben nem hallottuk a rövid műsort. Az est záró eseménye volt, hogy a gyerekek némi kalácsot és (kakaó helyett) fűszeres meleg teát fogyaszthattak. Jó volt egy kicsit találkozni és beszélgetni szülőkkel, amire a szaladós munkanapokon nem mindig van idő.
Hetünk második fele az iskolai tanítási szünet miatt csendesebben telt, illetve azt tőlünk független események (fényképezkedés, fogorvosi bemutató a helyes fogápolásról, úszás) tarkították.

Das Thema unserer Woche war der „Martinstag“.
Wir haben die bekannten Lieder wiederholt und die neuen Laternen gebastelt. Wörter, die zum Thema angeknüpft haben: die Laterne, die Sonne, der Mond, die Sterne. Regel von einem unseres Gesellschaftsspiels: wir haben drei Karten mit Bilder (Sonne, Mond und Sterne), woraus ein Kind ein in seine Hände versteckt. (Vorher ein anderes Kind seine Augen zumachen muss.)Wir fragen vom Sucher: „Was fehlt jetzt?“ und er muss den Name des Bildes benennen. Ich verwende mit Bewusstsein mehrere Sterne, weil es eine Möglichkeit ist den Singular und den Plural zu üben: z. B.: „Die Sonne fehlt.“ „Die Sterne fehlen.“ Wir singen das Lied „Laterne, Laterne“ leise und der Sucher muss nach dem versteckten Bild aussehen. Wir können ihm helfen: wenn es nahe entsprechendem Platz geht, singen wir lauter.

Márton napi énekek megtekinthetők itt
Fényképek az esti felvonulásról

Kedves Szülők!
Többen készítettetek fényképeket. Ha szeretnétek, hogy mások is lássák, kérjük, juttassátok el (mammut-mail, pendrive, stb.)
Köszönjük mindenki részvételét!