2011. január 28., péntek

2011. január 24-28.

A hét témája: Jeges vízi világ
Januárban a víz témakörével foglalkozunk, ezzel kapcsolatban igyekszünk minél több új ismeretet nyújtani a gyerekeknek. Télen a hideg időjárás következtében a víz leginkább hó és jég formájában fordul elő. Ezen a héten azokkal az állatokkal foglalkoztunk, melyek a zord hidegben, a jeges vizekben és környékükön élnek. Bepillantottunk kicsit, milyen az élet az „Örök hó birodalmában” a sarkvidékeken. Beszélgettünk az Északi- és a Déli-sarkon élő állatokról. Képeket nézegettünk a jegesmedvéről, a fókáról, a pingvinről, a rozmárról, megbeszéltük mivel táplálkoznak, hogyan mozognak, miként élnek. Találós kérdéseket tettem fel a jegesmedvéről, a fókáról és a pingvinről, az ügyesen válaszolók jutalmat kaptak. Játszottunk „Pingvinek a jégtáblán” játékot, mely során leterítettem egy nagy fehér lepedőt, ami a jégtáblát szimbolizálta. Átváltoztunk pingvinekké, úgy totyogtunk, mint ők. Zenére (Vivaldi: Négy évszak – Tél) úszkáltunk a jégtábla körül, mikor elhallgatott a zene és elhangzott a „Vihar közeledik!” felkiáltás, minden kis pingvinnek rá kellett állnia a jégtáblára. Először még mindenki ráfért, aztán a jégtábla lassan olvadt, egyre kisebbre hajtogattam a lepedőt, így egyre nehezebb volt helyet találnia mindenkinek. Ez egy együttműködést segítő játék volt, a lényege, hogy a gyerekek segítsenek egymásnak helyet találni. Másnap játszottunk „Déli-sark”-osat, eldugtunk egy jégdarabot (fehér kockát) és a hunyónak kellett megkeresnie, akit a „hideg-meleg” szavakkal irányítottunk. Elmondtuk Nagy László: A jegesmedve, és Osvát Erzsébet: Hóvilág-jégvilág című versét, utóbbit többször ismételtük, így péntekre már mindenki kívülről tudta. Mesehallgatás során Tóth Anna: A titokzatos hóember című meséjét elevenítettük meg, mágneses síkbábok segítségével.
Két féle technikával pingvineket készítettünk, egyik alkalommal egy lapon pontokat kellett összekötniük a gyerekeknek, így egy pingvint kaptak, amit kiszínezett mindenki, sőt, az ügyesebbek rajzoltak mellé jégtáblát, fókát, jegesmedvét, így a „Jégvilág” címet kapták az elkészült alkotások. Következő nap krumplinyomattal festettünk pingvineket, amit rendkívül élveztek a gyerekek, a kész műveket az öltözőben felakasztva láthatjátok.
Pénteken „Az állatok olimpiája” című Hangoló előadáson vettünk részt, melyet most is, mint minden eddigi alkalommal, hatalmas érdeklődéssel figyeltek a gyerekek.

Fényképek a Hangolóról megtekinthetők itt