2011. szeptember 15., csütörtök

Elkezdődött egy újabb tanév

Iskolába ment nagycsoportosaink helyére ebben a tanévben 6 kisgyerek érkezik az Őzike csoportba: hárman az első- és hárman a második félévben. Tanév végére a 11 nagycsoportos és 12 középsős mellé 9 kiscsoportosunk lesz. A csoport nemek szerinti megoszlása: 17 lány és 15 fiú.
Most, szeptember elején Hanna és Nóri érkezett hozzánk. Mindkét kislány bátran, szívesen játszott az óvodai játékokkal, ismerkedett a gyerekekkel, és hamar kialakult az a bizalmas légkör köztünk, felnőttek és a kislányok között, ami az édesanyák elengedéséhez szükségeltetett. Vegyes csoport lévén könnyű átvenni a szokásokat, utánzásos tanulással követni az óvodai élet ritmusát, szabályait. Reméljük, hogy a „jól érzem itt magam” állapota sokáig fennmarad új őzgidáinknál.


Az első napok, hetek az újra találkozás öröméről, nyári élményekről szóltak, s megcsodáltuk, hogy ki mennyit nőtt, mióta nem láttuk egymást. Sokszor kérdezgették a gyerekek: „Ugye én már nagycsoportos/középsős vagyok?” Számba vettük, ki hány éves, bemutatkoztunk új ovisainknak, igyekeztünk bevonni őket a különböző játéktevékenységekbe, amik minden kisgyereknek az újdonság erejével hatottak a hosszú szünet után. A nyári élményeket nagycsoportosaink rajzaikban is kifejezték.
A beszélgetések során szóba került, ki milyen közlekedési eszközzel ment nyaralni, milyen járműveket ismernek a gyerekek, melyekkel utaztak már.  Három csoportra osztottuk a járműveket: a földön, a vízen és a levegőben közlekedőkre. Felsoroltunk mindhárom csoporthoz tartozókat, majd a kompetenciás játékeszközök segítségével elméleti ismereteinket gyakorlati tapasztalatokkal bővítettük. A három csoportnak megfelelően, három különböző textilzsákból húzhattak a gyerekek járműveket, melyeket felragaszthattak a már korábban kihelyezett táblára, annak megfelelően, melyik hol közlekedik. Nagyon ügyesen felismerték a közlekedési eszközök típusát, és azt is, hogy hol kell elhelyezniük a táblán. Játékos feladatlapokon színeztünk földön, vízen, és levegőben közlekedő járműveket, és játszottuk az ismert „Tűz, víz, repülő” játékot. Hajtogattunk papírrepülőket, melyeket mindenki kedvére kidíszíthetett, majd megröptethetett. 

Fényképek megtekinthetők itt