2011. október 31., hétfő

Októberi versek, ének

Radnóti Miklós: Október

Hűvös arany szél lobog,
leülnek a vándorok.
Kamra mélyén egér rág,
aranylik fenn a faág.
Minden aranysárga itt,
csapzott sárga zászlait
eldobni még nem meri,
hát lengeti a tengeri.


Patsche, klatsche, rechts,
patsche, klatsche, links,
patsche, klatsche, rechte, linke,
patsche, klatsche, Stopp.


Új énekünk: Wir werden immer größer

2011. október 28., péntek

2011. október 24-28.

A hét témája: Szellemeskedtünk

A hét elejétől kezdve, minden nap, egy színes naptár segítségével felsoroltuk az évszakokat és a hónapokat. Megbeszéltük hogyan követik egymást az évszakok, miről ismerjük fel őket. Mi történik ősszel a természetben, miként változik meg az időjárás. Elmondtuk Radnóti Miklós: Október című versét, melyben egy új szóval a „tengerivel” is megismerkedtünk. Átvettük milyen őszi ünnepek vannak, kitértünk a hónap végi Halloween – napra és a november elejei Mindenszentek ünnepére, valamint a Halottak napjára. Mivel az utóbbi két ünnep családi jellegű, csak annyit emeltem ki belőle, hogy ilyenkor ellátogatunk a temetőbe, gyertyát gyújtunk és virágot viszünk, így emlékezünk meg szeretteinkről. A gyermekek számára a Halloween érdekes és izgalmas, így erről beszélgettünk, ezzel kapcsolatban mókáztunk picit. Megbeszéltük, hogy ez nem magyar eredetű ünnep, azonban egyre inkább kis hazánkban is megtartják, mivel a gyerekek nagyon élvezik. Elmeséltem, hogy ezen az estén ördögjelmezbe öltözött gyerekek járják az utcákat, töklámpások világítanak a házaknál, ahova bekopogtatnak a jelmezes apróságok, és „csokit vagy csalunk” felkiáltással követelnek édességet. Visszagondoltunk arra, hogy mi hogyan készítettünk töklámpást a zöldségnapunkon, valamint sétánk során megfigyeltük a házak bejáratánál elhelyezett kifaragott tökfejeket. Képzeletben ellátogattunk a Halloween-i meseerdőbe:

Besötétítettük a csoportszobát, Weöres Sándor: Susognak a fák című versét hallgattuk megzenésített formában, körbejártunk a teremben és közben megfigyeltük kik élnek ebben az izgalmas erdőben. Pókot látva mi is pókjárásban haladtunk tovább, amikor kígyót vettünk észre mi is csúsztunk, sziszegtünk, bagolynál huhogtunk, stb. Egyszer csak beértünk egy elhagyatott házba, ahol szellemekkel találkoztunk. A Zabszalma együttes: Bűvölj, bűvölj kisvilág című zenéjére becsuktuk a szemünket, majd mikor kinyitottuk, észrevettük, hogy egyvalaki szellemmé változott, ki kellett találni melyik kisgyerek lapul a lepedő alatt.

Ezt követően beszélgettünk a mesebeli jó és rossz szereplőkről (pl.: tündérek, királylányok, angyalok, boszorkányok, szellemek, sárkányok). Mesehallgatás során olyan mesék hangzottak el, melyekben ezek a szereplők megtalálhatók. Hallhatták a gyerekek Az éjszakai fenevad című mesét, és ábrázolásnál mindenki fantáziájára hagyatkozva lerajzolta a mesebeli gonoszt. Készítettünk papírból kivágott szellembábokat is. A hét utolsó napján diavetítőztünk, a Tündérszép Ilona és Árgyélus meséjét láthatták a gyerekek, ezután mindenki a már korábban elkészített szellemekkel bábozhatott a diavetítő fényénél.
Mivel Halloween nem magyar ünnep, nem igazán szoktuk megtartani az óvodában. Napjainkban azonban egyre több gyermek hall róla, érdekli, és izgalmasnak találja, ezért „szellemeskedtünk” picit mi is a héten, amit nagyon élveztek a gyerekek.

2011. október 21., péntek

2011. október 17-21.

Ezen a héten egyrészt folytattuk az előző heti témánkat (őszi gyümölcsök) illetve felelevenítettük, ismételtük az azt megelőző témaköröket: Die Körperteile, Wir wurden größer.
A gyümölcsökön, zöldségeken kívül sokféle termést is hoztak a gyerekek: dísztök, mogyoró, kukorica, gesztenye – ez utóbbi jó alkalmat adott arra, hogy egy gesztenyefigurát készítsünk, s újra átismételjük testrészeink német kifejezéseit. A bábunk játékból életre kelt, s megéhezett. Mivel is kínálhatnánk meg, ha nem az ősz legfinomabb gyümölcseivel. A gyerekek megismerték, megtanulták a különböző gyümölcsneveket (die Traube, der Apfel, die Birne, der Nuss, die Pflaume), majd egy játékszituáció során lehetőségük volt a tanult szavakat aktívan használni is.
Boltos játékot játszottunk bábok segítségével: egy néni árusított különféle gyümölcsöket, s egy kisfiú illetve kislány jött vásárolni. A dialógust úgy állítottam össze, hogy a tanult udvariassági kifejezéseket (köszönés, megköszönjük az árut) is benne legyen, valamint gyakoroljuk a „Wie viel?” kérdést és a számlálást.

Frau: Guten Tag!
Mädchen/Jung: Guten Tag!
F: Was möchtest du kaufen?
M/J: …(Das Kind sagt einen Obstname.)
F: Und wie viel … möchtest du?
M/J: … (Das Kind sagt eine Zahl.)
Wir zählen zusammen: eins, zwei, drei, …
M/J: Danke schön.
F: Bitte schön. Auf wiedersehen!
M/J: Auf wiedersehen!

A gyerekek nagyon élvezték ezt a kis játékot, mindenki bátran használta a tanult kifejezéseket, és sikerélményhez jutott, hogy ő tudott beszélgetni németül a nénivel (vagyis velem). A báb használata segített az esetleges gátlások oldásában.
A témához kapcsolódóan készítettünk almát és körtét sógyurmából („Wir kneten zwei Äpfel und zwei Birnen”) valamint közösen, foglalkozás keretében elővettük a gyümölcsös dominónkat. A hét zárásaként pénteken felelevenítettük egyik ismert és szeretett játékunkat („Es war eine Mutter”), mely során ismét előkerült a heti szókincsünk.

A sógyurma receptje:
20 dkg finomliszt
20 dkg vákumsó
125 ml víz
2 evőkanál étolaj

A hozzávalókból hamar összeáll egy kellemes tapitású, könnyen formázható anyag, amivel szívesen dolgoznak a gyerekek. Pihentetni nem kell, viszont neylonba tartsuk és mindig annyit vegyünk belőle, amennyit éppen használunk. A gyurma szinezhető természetes anyagokkal: rozsliszt, kakaó, feketekávé, vagy temperával szinesítjük a vizet (a tempera térfogatát számoljuk bele a 125 ml-be!).
A kész munka nagy sótartalma miatt keményre szárad, de még tartósabb, ha kiégetjük. Először nagyon lassú fokozaton, nyitott sütőajtónál szárítjuk, s amikor már elpárolgott a víz az anyag belsejéből is, akkor kezdhetjük sütni először 1-es, majd 2-es, stb. fokozaton, míg a megfelelő színárnyalatra égetjük. A kiemelkedő, vékonyabb részek sötétebb, a mélyebben fekvő és vastagabb részek világosabb tónust kapnak. A kész munkát még tartósabbá lehet tenni, ha a kiégetett alkotásokat lelakkozzuk.
Hogy mi készülhet sógyurmából? Felhasználhatóságának nincs határa: ajtódíszek, karácsonyfadísz, ajándéktárgyak, koszorú, hűtőmágnes, stb. A mintázáshoz használhatunk kést, villát, hústűt, fokhagymaprést, különböző kiszúró formákat, a díszítéshez szegfűszeget, lencsét, kukorica szemet, babot, stb. Érdemes böngészni az interneten.

2011. október 14., péntek

2011. október 10-14.

A hét témája: „Barátkozás” Vitamin Vilivel és Karalábé Katával

Idén is megtartottuk óvodánkban a „Vitaminhetet”, melynek két fontos eseménye a szerdai zöldség- és a pénteki gyümölcsnap volt. Egész héten az „ősz kincseivel” ismerkedtünk. Felsoroltunk gyümölcsöket, zöldségeket, megbeszéltük melyek teremnek ősszel.
Szerdán a zöldségnap keretében, „Karalábé Katáé” és kis barátaié volt a főszerep, pénteken, a gyümölcsnapunkon pedig „Vitamin Vili” segített nekünk finom gyümölcssalátát készíteni.
Már a hét elejétől ráhangolódtunk a zöldségnapra, beszélgettünk a zöldségek formájáról, színéről, ízéről, melyik hol terem (földben, bokron, stb). Kedden tettünk egy nagy sétát, ellátogattunk Pápai Beniék kertjébe. Útközben láttunk szőlőlugast, fügefát, paprikabokrot, megfigyeltük melyik fának milyen termése van, összehasonlítottunk többféle almát, körtét. Beniéknél érdekességképpen mutattak nekünk füzérbe felfűzött paprikát, hagymát (lilahagymát, vöröshagymát és fokhagymát is). Bár ősz közepén járunk, azért a kertben jó néhány zöldséget láthattunk még, pl.: tököt, paprikát, paradicsomot, káposztát, hagymát. Megdörzsöltük és megszagoltuk a levendula levelét, bújócskáztunk a kukoricásban, amit nagyon élveztek a gyerekek, megbeszéltük a kukoricának mely részeiből készítették nagyanyáink a csuhébabákat. Természetesen mindenről készítettünk fotókat, hogy a focis fiúknak is meg tudjuk mutatni a látottakat.
Szerdán sok-sok érdekes zöldséget hoztak a gyerekek, melyeket megnézegettünk, megtapogattunk. A zöldségfelismerő játék során bővült a gyerekek szókincse (pl.: patiszon, cukkini, padlizsán, zeller). A vizuális észlelés és a színérzék fejlesztésére szolgált a zöldségek színének, formájának meghatározása. Ezek után nekiláttunk a zöldségbábok elkészítésének. A lányok elsősorban babákat készítettek, a fiúk pedig autókat, így jött az ötlet, hogy a sok csinos lila- és kelkáposzta szoknyás babából divatbemutatót, a répa- és uborkamobilokból pedig autóversenyt rendezünk. A kisebbek ügyesen morzsolták a kukoricákat, szúrkodták a fogpiszkálókat a krumplikba, így jött létre sok kis krumplisüni. A gyerekek újabb és újabb ötletekkel álltak elő, amit mi örömmel segítettünk elkészíteni. Az alkotómunka közben rágcsáltak nyers sárgarépát, karalábét. Hamarosan megtelt a folyosó a zöldségnap különös és csodálatos kis szereplőivel. A bábok elkészítése után, a gyerekek körbejárták az óvodát, és megtekintették egymás szebbnél szebb munkáit.
Pénteken gyümölcsökkel ismerkedtünk, megtapogattuk a formájukat, megkülönböztettük őket színük, nagyságuk alapján. Játszottunk „piacosat”, egy kisgyerek ellátogatott a piacra (a kör közepébe leült, bekötött szemmel) valakinek a kezébe adtam egy gyümölcsöt, melynek nevét bekiabálta. A bekötött szemű gyermeknek a hang alapján ki kellett találnia ki vásárolta a gyümölcsöt. Bábsüni segített nekünk almákat gyűjteni, és számlálni, megállapítottuk hány almát szedett össze télire, hol van több-kevesebb. Majd közös gyümölcssaláta készítésbe kezdtünk. A kicsik szemezgették a szőlőt, a nagyobbak műanyag késekkel szeletelték a banánt, almát, barackot. Kétféle salátát készítettünk, egy mézes-vaníliást, és egy epres-joghurtost, mindkettő csudafinomra sikeredett! Rettentően élvezték a salátakészítés minden pillanatát, örömmel végezték el a rájuk bízott feladatokat és végül boldogan fogyasztották a közös munka gyümölcsét!
Vizuális tevékenységeink során krumplinyomda segítségével festettünk egy hatalmas gyümölcskosarat tele szebbnél szebb színes gyümölcsökkel, valamint színes kartonból kivágott alma és körte formákra a korábban lemorzsolt kukorica szemekből ragasztottunk mintákat.
Még egyszer nagyon szépen köszönjük a kedves szülőknek a sok-sok zöldséget, gyümölcsöt!

Fényképek a keddi sétánkról

Fényképek a zölség- és gyümölcsnapról

2011. október 7., péntek

2011. október 3-7.

Október 3-án, hétfőn a Zene világnapjára emlékeztünk.
Beszélgettünk a gyerekekkel, hogy az is zene, ha énekelünk, és az is, ha hangszeren játszunk. Összegyűjtöttük sok-sok hangszer nevét, próbáltuk utánozni, hogy melyiket hogyan szólaltatják meg a zenészek, és mi is játszottunk egy zenekart utánzó játékot. A délelőtt folyamán zenés műsoron vehettünk részt: a „Kerekerdő Zeneműhely” őszről szóló összeállítását láttuk, hallottuk, illetve az éneklésbe mi is bekapcsolódtunk.
Pénteken, felelevenítve a heti eseményeket megszólaltattunk egy xilofont és egy metalofont. Megfigyeltük a hangok különbözőségét (fém és fa; magas és mély), dalfelismerő játékot játszottunk: ki találja ki, melyik tanult dalt játszom a hangszereken.

Fényképek a műsorról megtekinthetők itt

Diese Woche haben wir zwei Themen beschäftigt: „Wir wurden größer“ und „Die Körperteile“. Alle Kinder wurden jedenfalls größer während der Monate von Sommer (wir haben die Kinder im September gemessen), deshalb haben wir gedacht: messen wir auch unseren Hampelmann, wie viel kg und cm ist er. Er hat uns ein neues Lied gesungen: „Wir werden immer größer jeden Tag ein Stück“. Wir haben uns nach dem Text des Lieds bewogen und es steht vor, dass die Kinder dieses Lied und Spiel gemocht haben.
Zu vorigem Thema hat ein anderes angeknüpft: „Die Körperteile“. Wir hatten mehrere Möglichkeiten, dass die Kinder den Wortschatz hören und erkennen können:
- umzeichnen ein Kind
- zeigen eigene Körperteile
- tanzen nach einer Musik aus KIKUS CD („Wo sind meine Hände?“)
- herstellen ein Bild über Sonne, wenn wir mit unserer Hand drucken
- imitieren das Baden (wir haben eine Musik mit „Baden“ Effekte)
Wir haben einen neuen Reim gelernt: „Platsche, klatsche, rechts“. Wir wollten die rechte und die linke Hand unterscheiden.

2011. október 4., kedd

Felhívás


Vitamin napok az óvodában

Október 12-én, szerdán zöldségnapot tartunk zöldségbáb készítéssel egybekötve. 14-én, pénteken gyümölcsnap lesz, mely keretében gyümölcssalátát készítünk.
Kérjük a kedves Szülők hozzájárulását zöldséggel, gyümölccsel.
Köszönettel: Vitamin Vili és Karalábé Kata


Ezen óvodai szintű programhoz kapcsolódva szeretnénk október 11-én, kedden elsétálni egy kiskertbe, ahol a zöldségeket, gyümölcsöket eredeti helyükön is megnézhetjük, beszélgethetünk az őszi munkálatokról.
Kérjük, jelezze, akinek van kiskertje (esetleg szomszéd néni vagy bácsi) és el tudunk látogatni hozzá ezen a napon.
Köszönjük