2011. október 21., péntek

2011. október 17-21.

Ezen a héten egyrészt folytattuk az előző heti témánkat (őszi gyümölcsök) illetve felelevenítettük, ismételtük az azt megelőző témaköröket: Die Körperteile, Wir wurden größer.
A gyümölcsökön, zöldségeken kívül sokféle termést is hoztak a gyerekek: dísztök, mogyoró, kukorica, gesztenye – ez utóbbi jó alkalmat adott arra, hogy egy gesztenyefigurát készítsünk, s újra átismételjük testrészeink német kifejezéseit. A bábunk játékból életre kelt, s megéhezett. Mivel is kínálhatnánk meg, ha nem az ősz legfinomabb gyümölcseivel. A gyerekek megismerték, megtanulták a különböző gyümölcsneveket (die Traube, der Apfel, die Birne, der Nuss, die Pflaume), majd egy játékszituáció során lehetőségük volt a tanult szavakat aktívan használni is.
Boltos játékot játszottunk bábok segítségével: egy néni árusított különféle gyümölcsöket, s egy kisfiú illetve kislány jött vásárolni. A dialógust úgy állítottam össze, hogy a tanult udvariassági kifejezéseket (köszönés, megköszönjük az árut) is benne legyen, valamint gyakoroljuk a „Wie viel?” kérdést és a számlálást.

Frau: Guten Tag!
Mädchen/Jung: Guten Tag!
F: Was möchtest du kaufen?
M/J: …(Das Kind sagt einen Obstname.)
F: Und wie viel … möchtest du?
M/J: … (Das Kind sagt eine Zahl.)
Wir zählen zusammen: eins, zwei, drei, …
M/J: Danke schön.
F: Bitte schön. Auf wiedersehen!
M/J: Auf wiedersehen!

A gyerekek nagyon élvezték ezt a kis játékot, mindenki bátran használta a tanult kifejezéseket, és sikerélményhez jutott, hogy ő tudott beszélgetni németül a nénivel (vagyis velem). A báb használata segített az esetleges gátlások oldásában.
A témához kapcsolódóan készítettünk almát és körtét sógyurmából („Wir kneten zwei Äpfel und zwei Birnen”) valamint közösen, foglalkozás keretében elővettük a gyümölcsös dominónkat. A hét zárásaként pénteken felelevenítettük egyik ismert és szeretett játékunkat („Es war eine Mutter”), mely során ismét előkerült a heti szókincsünk.

A sógyurma receptje:
20 dkg finomliszt
20 dkg vákumsó
125 ml víz
2 evőkanál étolaj

A hozzávalókból hamar összeáll egy kellemes tapitású, könnyen formázható anyag, amivel szívesen dolgoznak a gyerekek. Pihentetni nem kell, viszont neylonba tartsuk és mindig annyit vegyünk belőle, amennyit éppen használunk. A gyurma szinezhető természetes anyagokkal: rozsliszt, kakaó, feketekávé, vagy temperával szinesítjük a vizet (a tempera térfogatát számoljuk bele a 125 ml-be!).
A kész munka nagy sótartalma miatt keményre szárad, de még tartósabb, ha kiégetjük. Először nagyon lassú fokozaton, nyitott sütőajtónál szárítjuk, s amikor már elpárolgott a víz az anyag belsejéből is, akkor kezdhetjük sütni először 1-es, majd 2-es, stb. fokozaton, míg a megfelelő színárnyalatra égetjük. A kiemelkedő, vékonyabb részek sötétebb, a mélyebben fekvő és vastagabb részek világosabb tónust kapnak. A kész munkát még tartósabbá lehet tenni, ha a kiégetett alkotásokat lelakkozzuk.
Hogy mi készülhet sógyurmából? Felhasználhatóságának nincs határa: ajtódíszek, karácsonyfadísz, ajándéktárgyak, koszorú, hűtőmágnes, stb. A mintázáshoz használhatunk kést, villát, hústűt, fokhagymaprést, különböző kiszúró formákat, a díszítéshez szegfűszeget, lencsét, kukorica szemet, babot, stb. Érdemes böngészni az interneten.