2011. október 28., péntek

2011. október 24-28.

A hét témája: Szellemeskedtünk

A hét elejétől kezdve, minden nap, egy színes naptár segítségével felsoroltuk az évszakokat és a hónapokat. Megbeszéltük hogyan követik egymást az évszakok, miről ismerjük fel őket. Mi történik ősszel a természetben, miként változik meg az időjárás. Elmondtuk Radnóti Miklós: Október című versét, melyben egy új szóval a „tengerivel” is megismerkedtünk. Átvettük milyen őszi ünnepek vannak, kitértünk a hónap végi Halloween – napra és a november elejei Mindenszentek ünnepére, valamint a Halottak napjára. Mivel az utóbbi két ünnep családi jellegű, csak annyit emeltem ki belőle, hogy ilyenkor ellátogatunk a temetőbe, gyertyát gyújtunk és virágot viszünk, így emlékezünk meg szeretteinkről. A gyermekek számára a Halloween érdekes és izgalmas, így erről beszélgettünk, ezzel kapcsolatban mókáztunk picit. Megbeszéltük, hogy ez nem magyar eredetű ünnep, azonban egyre inkább kis hazánkban is megtartják, mivel a gyerekek nagyon élvezik. Elmeséltem, hogy ezen az estén ördögjelmezbe öltözött gyerekek járják az utcákat, töklámpások világítanak a házaknál, ahova bekopogtatnak a jelmezes apróságok, és „csokit vagy csalunk” felkiáltással követelnek édességet. Visszagondoltunk arra, hogy mi hogyan készítettünk töklámpást a zöldségnapunkon, valamint sétánk során megfigyeltük a házak bejáratánál elhelyezett kifaragott tökfejeket. Képzeletben ellátogattunk a Halloween-i meseerdőbe:

Besötétítettük a csoportszobát, Weöres Sándor: Susognak a fák című versét hallgattuk megzenésített formában, körbejártunk a teremben és közben megfigyeltük kik élnek ebben az izgalmas erdőben. Pókot látva mi is pókjárásban haladtunk tovább, amikor kígyót vettünk észre mi is csúsztunk, sziszegtünk, bagolynál huhogtunk, stb. Egyszer csak beértünk egy elhagyatott házba, ahol szellemekkel találkoztunk. A Zabszalma együttes: Bűvölj, bűvölj kisvilág című zenéjére becsuktuk a szemünket, majd mikor kinyitottuk, észrevettük, hogy egyvalaki szellemmé változott, ki kellett találni melyik kisgyerek lapul a lepedő alatt.

Ezt követően beszélgettünk a mesebeli jó és rossz szereplőkről (pl.: tündérek, királylányok, angyalok, boszorkányok, szellemek, sárkányok). Mesehallgatás során olyan mesék hangzottak el, melyekben ezek a szereplők megtalálhatók. Hallhatták a gyerekek Az éjszakai fenevad című mesét, és ábrázolásnál mindenki fantáziájára hagyatkozva lerajzolta a mesebeli gonoszt. Készítettünk papírból kivágott szellembábokat is. A hét utolsó napján diavetítőztünk, a Tündérszép Ilona és Árgyélus meséjét láthatták a gyerekek, ezután mindenki a már korábban elkészített szellemekkel bábozhatott a diavetítő fényénél.
Mivel Halloween nem magyar ünnep, nem igazán szoktuk megtartani az óvodában. Napjainkban azonban egyre több gyermek hall róla, érdekli, és izgalmasnak találja, ezért „szellemeskedtünk” picit mi is a héten, amit nagyon élveztek a gyerekek.