2011. október 14., péntek

2011. október 10-14.

A hét témája: „Barátkozás” Vitamin Vilivel és Karalábé Katával

Idén is megtartottuk óvodánkban a „Vitaminhetet”, melynek két fontos eseménye a szerdai zöldség- és a pénteki gyümölcsnap volt. Egész héten az „ősz kincseivel” ismerkedtünk. Felsoroltunk gyümölcsöket, zöldségeket, megbeszéltük melyek teremnek ősszel.
Szerdán a zöldségnap keretében, „Karalábé Katáé” és kis barátaié volt a főszerep, pénteken, a gyümölcsnapunkon pedig „Vitamin Vili” segített nekünk finom gyümölcssalátát készíteni.
Már a hét elejétől ráhangolódtunk a zöldségnapra, beszélgettünk a zöldségek formájáról, színéről, ízéről, melyik hol terem (földben, bokron, stb). Kedden tettünk egy nagy sétát, ellátogattunk Pápai Beniék kertjébe. Útközben láttunk szőlőlugast, fügefát, paprikabokrot, megfigyeltük melyik fának milyen termése van, összehasonlítottunk többféle almát, körtét. Beniéknél érdekességképpen mutattak nekünk füzérbe felfűzött paprikát, hagymát (lilahagymát, vöröshagymát és fokhagymát is). Bár ősz közepén járunk, azért a kertben jó néhány zöldséget láthattunk még, pl.: tököt, paprikát, paradicsomot, káposztát, hagymát. Megdörzsöltük és megszagoltuk a levendula levelét, bújócskáztunk a kukoricásban, amit nagyon élveztek a gyerekek, megbeszéltük a kukoricának mely részeiből készítették nagyanyáink a csuhébabákat. Természetesen mindenről készítettünk fotókat, hogy a focis fiúknak is meg tudjuk mutatni a látottakat.
Szerdán sok-sok érdekes zöldséget hoztak a gyerekek, melyeket megnézegettünk, megtapogattunk. A zöldségfelismerő játék során bővült a gyerekek szókincse (pl.: patiszon, cukkini, padlizsán, zeller). A vizuális észlelés és a színérzék fejlesztésére szolgált a zöldségek színének, formájának meghatározása. Ezek után nekiláttunk a zöldségbábok elkészítésének. A lányok elsősorban babákat készítettek, a fiúk pedig autókat, így jött az ötlet, hogy a sok csinos lila- és kelkáposzta szoknyás babából divatbemutatót, a répa- és uborkamobilokból pedig autóversenyt rendezünk. A kisebbek ügyesen morzsolták a kukoricákat, szúrkodták a fogpiszkálókat a krumplikba, így jött létre sok kis krumplisüni. A gyerekek újabb és újabb ötletekkel álltak elő, amit mi örömmel segítettünk elkészíteni. Az alkotómunka közben rágcsáltak nyers sárgarépát, karalábét. Hamarosan megtelt a folyosó a zöldségnap különös és csodálatos kis szereplőivel. A bábok elkészítése után, a gyerekek körbejárták az óvodát, és megtekintették egymás szebbnél szebb munkáit.
Pénteken gyümölcsökkel ismerkedtünk, megtapogattuk a formájukat, megkülönböztettük őket színük, nagyságuk alapján. Játszottunk „piacosat”, egy kisgyerek ellátogatott a piacra (a kör közepébe leült, bekötött szemmel) valakinek a kezébe adtam egy gyümölcsöt, melynek nevét bekiabálta. A bekötött szemű gyermeknek a hang alapján ki kellett találnia ki vásárolta a gyümölcsöt. Bábsüni segített nekünk almákat gyűjteni, és számlálni, megállapítottuk hány almát szedett össze télire, hol van több-kevesebb. Majd közös gyümölcssaláta készítésbe kezdtünk. A kicsik szemezgették a szőlőt, a nagyobbak műanyag késekkel szeletelték a banánt, almát, barackot. Kétféle salátát készítettünk, egy mézes-vaníliást, és egy epres-joghurtost, mindkettő csudafinomra sikeredett! Rettentően élvezték a salátakészítés minden pillanatát, örömmel végezték el a rájuk bízott feladatokat és végül boldogan fogyasztották a közös munka gyümölcsét!
Vizuális tevékenységeink során krumplinyomda segítségével festettünk egy hatalmas gyümölcskosarat tele szebbnél szebb színes gyümölcsökkel, valamint színes kartonból kivágott alma és körte formákra a korábban lemorzsolt kukorica szemekből ragasztottunk mintákat.
Még egyszer nagyon szépen köszönjük a kedves szülőknek a sok-sok zöldséget, gyümölcsöt!

Fényképek a keddi sétánkról

Fényképek a zölség- és gyümölcsnapról