2012. január 28., szombat

Kedves Szülők!


Idén is hamarosan elérkezünk február 2-hoz, a Mackó-naphoz.
Erre a gyermekek által rendkívül kedvelt napra, ismét szeretettel várjuk az otthoni kedvenc kicsi és nagy, régi és új macikat!
Az egész délelőttös játék után kiállítjuk a játékmackókat, így mindenki megcsodálhatja társai szeretett Brumiját.

2012. január 27., péntek

2012. január 23-27.

E hét első napján vendégünk volt: a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik munkatársa, Anita néni vetített és mesélt nekünk a téli erdő jellegzetességeiről, a benne élő állatokról, láthattunk szép képeket hópelyhekről (ha már igazából ritkán adatik meg nekünk ebben az évben). Egy mozgásos játék formájában gyakorolhatták a gyerekek, mely állatok tevékenykednek nappal és melyek éjjel. A tornatermi program után a csoportszobában kézbe vehettünk 3 különböző fafajta egy-egy mintadarabját, számolgattuk az évgyűrűket, ismerkedtünk a kéreggel. Akinek akadt még kérdése, Anita néni szívesen válaszolt rá.

Diese Woche haben wir uns mit dem Thema „Das Wetter im Winter“ beschäftigt.
Unser Winter ist interessant: manchmal regnet es, manchmal sieht es aus, wie Frühling wäre, manchmal schneit es und wir bekommen oft windiges Wetter. Ich habe 4 verschiedene Aussage gewählt: „Es schneit“, „Es regnet“, „Der Wind weht“, „Die Sonne scheint“ und wir haben gespielt, wie ein Wetterbericht. 4 Bilder und 4 Bewegungen haben wir zu den Aussagen verbindet und unsere Reime b. z. w. Lieder über das Wetter wiedergeholt:
- Regen, Regen, tropf, tropf, tropf
- Schnee, Schnee, Schnee
- Wenn der frische Herbstwind weht
Wir haben einen neuen Reim gelernt: Heile, heile Segen ...
Wir haben ein Schneeflöckchen mit Schneiden gebastelt. Am Montag haben wir gehört, dass alle Schneeflockchen 6 Äste haben und es gab keine zwei Schneeflockchen, die ganz gleich wären. Wir haben ein neues Lied über das Schneeflöckchen gesungen. Während des Spiels ist das Schneeflöckchen auf die Kinder geflogen, und sie mussten sagen, auf welchen Körperteilen ist das Schneeflöckchen angekommen: wir haben unser lehrendes Thema („Die Körperteile“) aufgefrischt.
Voriges Jahr haben wir schon ein Lied über die Winterspiele gelernt („Kommt wir wollen Schlittenfahren“) und wir haben dieses Spiel wieder vorgenommen. Die Kinder spielen und imitieren die verschiedenen Bewegungen gern.
Letztes Mal haben wir uns mit Jahreszeiten und Monaten beschäftigt, jetzt habe ich den Kindern eine Musik über die Wochentage mitgenommen. Wir haben auf die Musik getanzt und die Name der Wochentage gelernt.


Képek megtekinthetők itt

2012. január 26., csütörtök

Énekek, versek

Raggamby András:
Tavasztól tavaszig
(őszi részlet)

Elmúlt a nyár,
itt az ősz,
Kampósbottal
jár a csősz.
A présházban must csorog,
Forrnak már az új borok.

Sárgulnak a levelek,
lassan mind-mind
lepereg.
Elnémul a
sok madár,
fecske, gólya
Messze jár.

Das ist der Vater mit dem Hut,
das ist die Mutter lieb und gut,
das ist die Kinder 1, 2, 3,
sie gehen alle in einem Reih.


Hónapsoroló mondóka

Január elöl jár,
a nyomán február.
Március szántó-vető,
április nevettető.
Május szépen zöldellő,
június nevelő.
Július érlelő,
augusztus csépelő.
Szeptember gyümölcshozó,
október borozó.
November télelő,
december pihenő.

Heile, heile Segen,
drei Tage regen,
drei Tage Schnee,
es tut schon nimmer weh.


Kányádi Sándor: Ez a tél

Ez a tél, nem is tél,
a hó csak pilinkél.

Hullna már, hullna bár!
Meztelen a határ.

Csak a dér, csak a köd
borít rá lepedőt.

Méteres bunda-hó,
az volna, volna jó.

Lám tegnap hullatott
valami keveset.

Reggelre szétrúgták
azt is a verebek. 


Énekek itt

2012. január 20., péntek

2012. január 16-20.

A hét témája: Hó volt, hó nem volt…

Sajnos ezen a télen még igazi havazás nem volt, a hó csak hébe-hóba esett valamicskét. Ennek ellenére a vizes témakörünkön belül igyekeztünk a téli időjárás jellegzetességeiről, a csapadékformákról beszélgetni. Egy nagyon szép képekkel illusztrált időjárásról szóló könyvben megnézegettük, illetve a könyv segítségével elmondtuk mi a jellemző időjárásunkra, ahogy változnak az évszakok. Megbeszéltük a víz körforgását, és kitértünk arra, hogy télen, mikor hideg az idő, milyen formákban jelenik meg a csapadék, mi történik a természetes vizekkel. A hét közepén elsétáltunk a tóhoz, megnéztük mi történt a vízzel a hidegben. Megállapítottuk, hogy egy kis terület kivételével mindenhol befagyott a tó vize. Megbeszéltük hova rejtőznek el ilyenkor a halak, és a kacsák, valamint azt, hogy milyen téli sportolási lehetőségek vannak. Szerencsénk volt, pont azt a napot választottuk a sétára, mikor esett egy kis hó. A gyerekek rettentően örültek a kevés kis égi áldásnak, sajnos hóember építésére nem volt elég, de hógolyózni, hóangyalt készíteni tudtunk.
Másnap a sétánkból ihletet merítve készítettünk egy szép téli képet. Egy lapra mindenki rajzolt egy tavat, melyet kivágtunk és halványkék nylon zacskó darabot ragasztottunk helyére, szemléltetve vele a befagyott tavat. A tó köré rajzoltak a gyerekek téli tájat, kopasz fákkal, házakkal, és felragasztottak egy kacsát, melyet mindenki tetszése szerint színezett ki. A legvégén ujjukkal hópelyheket festettek.
Beszélgettünk kicsit a tavalyi témánkról a „Jeges vízi világról”, milyen állatok élnek a déli- illetve az északi sarkon, ennek kapcsán diafilmen megnéztük Jegesvízi Bálna Bálint történetét. Mesehallgatás során a „Korcsolyázó mackó”, a „Pöttömke hóember lesz” valamint a „Téli mese” hangzottak el. Az idei téli időjárásunkról Kányádi Sándor – Ez a tél című verse jutott eszünkbe, mely úgy kezdődik, hogy: „Ez a tél nem is tél, a hó csak pilinkél…”, ezért adott volt, hogy ezt a versikét mondjuk el többször a héten. Énekes játékként „jéghideg hógolyót” játszottunk, mely során egy papírból gyúrt „hólabdát” adtunk körbe zenére, s aki épp a kezébe tartotta, mikor megállt a zene, az kiesett a játékból. Rettentően élvezték a gyerekek ezt a játékot, nagyon tudnak szurkolni a végén még játékban maradt társaiknak. Tornán is téllel kapcsolatos mozgásos feladatokat végeztünk és a játékok is ehhez az évszakhoz kapcsolódtak (Jégkirálynő fogó, hógolyó kidobó).

Fényképek megtekinthetők itt

2012. január 13., péntek

2012. január 9-13.

Im Januar haben wir ein neues Jahr angefangen.
Nach den Winterferien haben wir über die Weichnachtserlebnisse und Geschenke gesprochen. Unser Hampelmann war auch ein braves Kind: er hat ein neues Gesellschaftsspiel bekommen – das benennt man „Meine erster Kalender“.
Mit diesem Spiel konnten wir die Bilder der Monaten in einem Kreisform zusammenbauen und die Namen lesen b. z. w. sagen. Wir haben gesucht: welche Monaten zu welchen Jahreszeiten gehören. Alle Kinder haben ein Bild über eine Torte bekommen und die Kinder haben eigene Geburtstagmonate oder Jahreszeit zeigen probiert. (Ich wollte den Kleinkinder nur die Namen der Jahreszeiten lehren, aber von den älteren Kindern habe ich die Monatennamen gefragt.) Wir haben Lieder aufgefrischt, die zu unserem Thema gepasst: „Es war eine Mutter“ und „A, a, a, der Winter der ist da“.
Die Kinder haben Bilder ausgemalt. Während der Arbeit haben sie die Fragen und die Antworten geübt: „Wann ist dein Geburtstag?“ und „Wie viel Jahre alt bist du?“ Ich habe mich mit den Kindern einzeln beschäftigt, deshalb war es eine gute Möglichkeit die Kinder sprechen zu lassen.
Wir haben die Jahreszeiten an die Farben angeknüpft (Frühling – grün, Sommer – gelb, Herbst – rot, Winter – blau und weiß) und diese Symbole haben wir bei den unterschiedenen Bewegungsspiele angewendet.
Vor den Weihnachten hatten wir nicht so viele Zeit ein beliebtes und bekanntes Lied („Backe, backe Kuchen“) lernen, deswegen haben wir uns wieder mit diesem Lied befasst. Die Kinder spielen als ein Kuchenbäcker gern.

2012. január 6., péntek

2012. január 3-6.

A hét témája: Változnak az évszakok…

A téli szünetről visszatérve, első napon mindenki elmesélhette, mivel töltötte a szünidőt, mit kapott karácsonyra, hogy telt a szilveszter este. Beszélgettünk arról, hogy lezártunk egy évet, kezdődik egy új, ennek kapcsán megbeszéltük, hogy egy év évszakokra, hónapokra, hetekre és napokra bontható. Felsoroltuk az évszakokat, átbeszéltük melyikre mi a jellemző (időjárás-változás, növények élete, állatok viselkedése). Minden nap egy szép színes naptár segítségével elismételtük az évszakok és hónapok nevét. Elmondtuk a Január elől jár kezdetű hónapmondókát, mely segítségével még jobban és könnyebben rögzülnek a hónapok nevei, illetve egymás utáni sorrendjük. Mesélnek az évszakok címmel diafilmet néztünk, meghallgattuk Zelk Zoltán: Négy vándor című meséjét, melyet másnap el is báboztunk. Ehhez kapcsolódóan egy kis éneket is tanultunk, majd a dalt énekelve körjátékoztunk a négy vándor báb „segítségével”. Hangszeres játék során mindegyik évszakhoz hangszereket rendeltünk (pl.: nyár – nyári zápor – ütős hangszerek, tél – ünnepek – csengők), választottunk egy „karmestert”, aki a földön elhelyezett évszakos képkeretekbe lépegetve irányította a „zenekart”. Játszottunk olyat, hogy egy földre fektetett naptáron mindenki elhelyezte a saját jelét, arra az évszakra, amikor született. Tornázáskor is a négy évszakhoz kapcsoltuk a futógyakorlatokat, ill. a játékot (4 különböző színű bója, ill. 4 különböző színű karika - 4 évszak). A hét utolsó napján, január 6-án, azaz Vízkereszt ünnepén elsétáltunk a templomba, megnéztük a betlehemet, énekeltünk kis Jézusnak, kifelé menet mindenki tehetett egy csöpp szenteltvizet a homlokára.