2012. január 20., péntek

2012. január 16-20.

A hét témája: Hó volt, hó nem volt…

Sajnos ezen a télen még igazi havazás nem volt, a hó csak hébe-hóba esett valamicskét. Ennek ellenére a vizes témakörünkön belül igyekeztünk a téli időjárás jellegzetességeiről, a csapadékformákról beszélgetni. Egy nagyon szép képekkel illusztrált időjárásról szóló könyvben megnézegettük, illetve a könyv segítségével elmondtuk mi a jellemző időjárásunkra, ahogy változnak az évszakok. Megbeszéltük a víz körforgását, és kitértünk arra, hogy télen, mikor hideg az idő, milyen formákban jelenik meg a csapadék, mi történik a természetes vizekkel. A hét közepén elsétáltunk a tóhoz, megnéztük mi történt a vízzel a hidegben. Megállapítottuk, hogy egy kis terület kivételével mindenhol befagyott a tó vize. Megbeszéltük hova rejtőznek el ilyenkor a halak, és a kacsák, valamint azt, hogy milyen téli sportolási lehetőségek vannak. Szerencsénk volt, pont azt a napot választottuk a sétára, mikor esett egy kis hó. A gyerekek rettentően örültek a kevés kis égi áldásnak, sajnos hóember építésére nem volt elég, de hógolyózni, hóangyalt készíteni tudtunk.
Másnap a sétánkból ihletet merítve készítettünk egy szép téli képet. Egy lapra mindenki rajzolt egy tavat, melyet kivágtunk és halványkék nylon zacskó darabot ragasztottunk helyére, szemléltetve vele a befagyott tavat. A tó köré rajzoltak a gyerekek téli tájat, kopasz fákkal, házakkal, és felragasztottak egy kacsát, melyet mindenki tetszése szerint színezett ki. A legvégén ujjukkal hópelyheket festettek.
Beszélgettünk kicsit a tavalyi témánkról a „Jeges vízi világról”, milyen állatok élnek a déli- illetve az északi sarkon, ennek kapcsán diafilmen megnéztük Jegesvízi Bálna Bálint történetét. Mesehallgatás során a „Korcsolyázó mackó”, a „Pöttömke hóember lesz” valamint a „Téli mese” hangzottak el. Az idei téli időjárásunkról Kányádi Sándor – Ez a tél című verse jutott eszünkbe, mely úgy kezdődik, hogy: „Ez a tél nem is tél, a hó csak pilinkél…”, ezért adott volt, hogy ezt a versikét mondjuk el többször a héten. Énekes játékként „jéghideg hógolyót” játszottunk, mely során egy papírból gyúrt „hólabdát” adtunk körbe zenére, s aki épp a kezébe tartotta, mikor megállt a zene, az kiesett a játékból. Rettentően élvezték a gyerekek ezt a játékot, nagyon tudnak szurkolni a végén még játékban maradt társaiknak. Tornán is téllel kapcsolatos mozgásos feladatokat végeztünk és a játékok is ehhez az évszakhoz kapcsolódtak (Jégkirálynő fogó, hógolyó kidobó).

Fényképek megtekinthetők itt