2013. október 31., csütörtök

Szeptemberi-októberi énekek, versek

Őszi főzőcske

Keresek egy üstöt,
mindent bele gyűjtök.
Bokor alól mogyorót,
nagy fű közül a diót,

árokpartról gesztenyét,
tölgynek sárga levelét,
csipkebogyó bokrot,
mindent bele hordok.

Fakanál a kezemben,
énekelek jókedvemben, 
gyönyörű szép színekben
ősz pompázik üstömben.

Kommt eine Maus
zum Treppe raus.
Bim-bam, bim-bam.
Guten Tag, Nasemaus!

Vadludak úsznak sorjában,
tolluk reszket a tócsában.
Hullik, roppan a fák lombja,
mókus búvik az odvakba.

Énekek kottái megtekinthetők itt

2013. október 16., szerda

Az őszi szünet után ...

... Márton napra készülünk.

Ebben az évben üvegfestéssel díszítjük a lámpásainkat, kérjük, hozzatok a gyerekeknek egy-egy kisebb méretű üveget (nutellás, befőttes, bébiételes, stb.).

Köszönjük.

2013. október 15., kedd

Közérdekű közlemények

Változott az ebédlejelentés rendje!

Mivel sok helyen gondot okozott a lebetegedett gyerekek ebédjének elvitele (nem nálunk, mi meg lettünk dicsérve :) ), Edina arra kért minket, térjünk át a nyárihoz hasonló ebéd lejelentési rendszerre. Ez a következőképpen működik:
Megszámoljuk az aznapi gyereklétszámot, és ezt a létszámot írja fel Edina másnapra is, függetlenül attól, hogy valaki jelezte-e, hogy másnap jön/nem jön a gyerkőce. Ugyanakkor minden nap megkérdezi, érkezett-e a lejelentett létszámon túl plusszba valaki, és ha igen, felírja azt is. Ha valaki be volt húzva, de nem jött, pöttyöt teszünk mellé, és következő napra automatikusan kihúzzuk. Az ebédet éthordóban csak a "pöttyösök" vihetik el, tehát csak a hiányzás első napján van erre lehetőség. Amint a kis beteg ismét jön oviba, a hiányzását jelző vonalat átjavítjuk, és plusszosként lejelentjük Edinának, szóval nem lesz olyan, hogy valaki nem lett a létszámba beleszámolva, és nem kap ebédet. 
Kis szemléltető példa a keddi nap alapján: Hétfőn 15-en voltunk, ezért ennyi lett lejelentve Edinánál. Kedden négy betegünk tért vissza, ezért amikor Edina jött, felírta a keddi naphoz, hogy +4. Ugyanakkor csak 18-an voltunk kedden, mivel a hétfői társaságból egy valaki nem jött. Hozzá pöttyöt tettünk, és szerdára kihúztuk, Edinának pedig 18 főt jelentettünk le szerdára.

Összegzésképp, ami a szülőkre vonatkozik:
Amiatt nem kell külön telefonálgatni, hogy mikor tudjátok biztosan hozni a csemetét betegség esetén, ha meggyógyult, már hozhatjátok is - persze igazolással :) -, és fog kapni ebédet akkor is, ha nem szóltatok előre. Persze mi örülünk, ha tudjuk, mi van vele, mikor várhatjuk közénk, de az ebéd miatt semmiképp sem kell aggódni. Ha lebetegszik a poronty, az első napon el tudjátok vinni az ebédjét, de a többin már nem. Ha tudjátok, hogy valamelyik nap biztosan nem fog jönni, akkor ugyanúgy, ahogy eddig, ki tudjátok húzni az étkezési papíron, ez a része nem változott. Bárkinek bármilyen további kérdése van, nyugodtan forduljon hozzánk vagy Edinához.


Halloween az Őzikében

Október 22-én, vagyis a szünet előtti utolsó napon, kedden, Halloween-napot tartunk az Őzike csoportban. Halloween-i dekorációval, játékokkal várjuk ezen a napon az őzgidákat. Akinek van otthon halloween-i aprósága, ami ez alkalomból díszítheti a csoportot, szívesen látjuk, hisz egy-egy ötletes dekoráció sokat tud dobni a hangulaton. :) Hozni nem kell semmit, csak jó kedvet és lelkesedést, de azt bőven!

2013. október 11., péntek

2013. október 7-11.

Az őszi termések, termények gazdagsága adta e heti fő programunkat: ismerkedni, válogatni, számlálgatni, darabolni az ősz kincseit. Közben sok-sok tapasztalat szerzésére nyílt lehetőség, élmények, érdekességek hangzottak el.
Hétfőn megbeszéltük a heti programunkat, kicsit körbejártuk a „zöldség” és „gyümölcs” fogalmát. Levetítettük a tavaly készült fényképeket, így a „régi” óvodások fel tudták eleveníteni a csalamádé készítés mozzanatait, új ovisaink pedig belepillanthattak, hogy milyen események várnak ránk az elkövetkező napokban.
Kedden vásárolni indultunk. Az elmúlt évben a pécsi Vásárcsarnokba utaztunk, idén közösen szereztük be a savanyúság hozzávalóit a Spar üzletben. Szerencsére gyönyörű időt fogtunk ki, a középső és nagycsoportosok lelkesen vágtak neki a távnak. Előre megbeszéltük, felírtuk egy papírosra, hogy nekünk mit kell vásárolni, s a gyerekek fegyelmezetten válogatták, számlálták a hozzávalókat. A szükségeseken kívül sok-sok zöldséget láttunk, igyekeztük megjegyezni mindegyik nevét. Visszafelé útba esett egy játszótér – jól esett a szabad mozgás, szaladgálás. Kicsit rövidítettük az utat: egy megállónyi távolságot busszal tettünk meg. Ezt is jó élményként emlegették a gyerekek.
Szerdán megkezdődött a munka. Minden kisgyereknek jutott tennivaló: paprikák mosása, a karfiol apró részekre szedése, paprika darabolás, s a legkedveltebb tevékenység, a sárgarépa pucolás. A szorgos kezek segítségével hamar elkészült az alapanyag, már csak üvegekbe kellett tölteni. Előtte jól esett a répakóstolás, de volt, aki a paprikát, karfiolt is szívesen eszegette nyersen. Megbeszéltük, hogy milyen fűszereket teszünk a csalamádéhoz, s ezeket meg is szagolgattuk. A felöntőlébe kerülő sót, cukrot, ecetet is könnyedén felismerték a gyerekek. A kész, gusztusos savanyúságainkat kamra híján a szekrény tetejére helyeztük, s várjuk, mikor lesz alkalom egy-egy üveg felbontására.
Csütörtökön a gyümölcsöké volt a főszerep. Egy karamellás, citromhéjas, vaníliacukros alaplébe daraboltuk az összegyűjtött gyümölcsök egy részét, majd fahéjjal, mazsolával gazdagítottuk a gyümisalátát. A darabolás már teljesen gyakorlottan ment, csak sajnos erre a napra esett csoportunkban a fényképezkedés, így a fotózáson még nem járt gyerekeket nem mertük beállítani a sorba, nehogy maszatos legyen a szép ruhájuk, így ők a szurkolók táborát képezték. Az ebéd utáni eszegetésben már mindenki örömmel vett részt.
A fenti eseményeket őszi dísz barkácsolásával egészítettük ki: mazsolát és tökmagot fűztünk váltakozva egy vékony drótra, majd kör formára alakítottuk a díszt, s közepébe aszalt almát helyeztünk. „Őszi főzőcske” címmel egy igazán témánkhoz illő verset tanultunk, amit péntekre szinte már meg is jegyeztek a gyerekek.
Köszönjük a szülőknek a sok finom gyümölcsöt, amivel elhalmoztatok minket, és a vásárláshoz küldött aprópénzt.

Fényképek megtekinthetők itt

2013. október 10., csütörtök

Erdei iskolába megyünk

Október 16-án, szerdán a középső és nagycsoportosokkal Erdei iskola programon veszünk részt.

Ezen a napon 8 órára jöjjenek a gyerekek. Gyülekező után a kis busszal utazunk Árpád-tetőre, ott szervezett sétát, kirándulást teszünk az őszi erdőben. 11 óra körül indulunk vissza, tehát ebédelni már az óvodában ebédelünk.

Kényelmes ruha legyen a gyerekeken, ha olyan az időjárás, lábbeliként gumicsizmát célszerű húzni.

Étkezés: mindenki reggelizzen otthon, az ovis tízórait uticsomagként visszük magunkkal. Innivaló legyen a gyerekeknél.

Részvételi díj: 350.- Ft/fő

Ha esik az eső, sajnos elmarad a program.

Az Erdei iskoláról olvashattok itt

2013. október 6., vasárnap

Október végi munkarend az óvodában

Október 23. (szerda): ünnepnap
Október 24. (csütörtök): iskolai őszi szünet, az óvodában ügyeletet tartunk összevont csoportokkal
Október 25. (péntek): nevelés nélküli munkanap

Október 28-31. (hétfő-csütörtök): iskolai őszi szünet, az óvodában ügyeletet tartunk összevont csoportokkal
November 1. (péntek): ünnepnap

Zöldség- és gyümölcsnap az óvodában

Az október 7-11-i héten tartjuk óvodánkban a zöldség- és gyümölcsnapot, illetve e heti témáink lesznek az „Őszi termények” és „Az egészséges táplálkozás”.

Kedden vásárolni megyünk. Kérjük, hogy minden kisgyerek hozzon magával 200 Ft-ot, amit összeszedünk egy „közös” pénztárcába. A középső és nagycsoportosokkal elsétálunk a kozármislenyi Spar üzletbe, itt megvesszük a csalamádé készítéséhez szükséges alapanyagokat.

Szerdán feldolgozzuk a zöldségeket, elkészítjük a csalamádét. A gyerekek aktív részesei lesznek a munkálatoknak: darabolunk, ízlelgetünk, ismerkedünk a fűszerekkel.

Csütörtökön gyümölcssalátát készítünk. Ehhez is a gyerekek aprítják a gyümölcsöket, majd ízesítjük a gyümölcs-egyveleget.

Ha kedden esik az eső, szerdán megyünk vásárolni és pénteken készítjük a savanyúságot. 

2013. október 4., péntek

Szeptember - Visszatérés az oviba

Szeptember 2-án ismét teljes lendülettel beindult az óvoda, és még ha kicsit nehezen is szakadtunk el a nyári szünettől, egy hónap alatt azért mindenki visszarázódott a megszokott rendbe. Az első hét nagyrészt ezzel is telt: amellett, hogy igyekeztünk kihasználni azt a kevés időt, amíg még játszóterezhettünk, felelevenítettük a az előző évben megszokott szabályokat, szokásokat. Persze azért új dolgokat is tanultunk. Mivel a legtöbbeknek komoly nehézségeket okoz a hónapok megjegyzése, egy új, "hónapos kör" bevezetésével igyekeztünk segíteni a problémán. A hónapos körben a gyerekek a saját születési hónapjuk és napjuk szerint ülnek körbe, és hogy még könnyebb legyen az emlékezés, egy kis játékot is fűztünk hozzá. Halász Judit: Hónapok c. dala közben mindenkinek a saját hónapjának nevét meghallva kell felállnia és körbeindulnia, így decemberre egy szép kis körtánc kerekedik. 

A szokásos szeptemberi programjaink sem maradhattak el. Idén is megünnepeltük a magyar népmese napját, amikor is a gyerekek meghallgathatták Benedek Elek: Az egér farkincája c. meséjét, festhettek népmesei motívumokat, és megnézhettek egy csoporton belüli rövidke bábelőadást A kiscipó c. meséről. A mese végére már mindenki együtt énekelte a kiscipó dalát: "Én vagyok a kiscipó, lisztből sütött nagyanyó, engem nem lehet megenni, mert elgurulok, hopp, így ni!"

Rögtön a népmese napja után következett a zene világnapja, immár októberbe lépve, ahol szokásos módon minden csoport ugyanazt az előre kiválasztott zenedarabot hallgatta meg, és alkotott annak kapcsán. Ebben az évben a választás Smetana: Moldva c. darabjára esett, aminek hallatán sok féle szép rajzot készítettek az őzikés gyerekek. A zene világnapját méltón megünnepeltük egy rövid zenebonával is, amikor mindenki választhatott magának egy hangszert, és kivételesen nem mi voltunk a leghalkabbak az emeleten. :)

Október első hetét végül az állatok világnapjával zártuk, amit bár óvoda szinten nem ünneplünk közösen, azért mindig meg szoktunk róla emlékezni. Beszélgettünk arról, kinek milyen állatai vannak otthon, játszottunk állatokkal kapcsolatos találós kérdésekkel, és az udvarra érve a kerítésen keresztül még az iskolába hozott pónit is megcsodálhattuk. Sajnos idén az iskolba hozott állatokat nem tudtuk közelebbről megnézni, de talán valamikor lesz még alkalom találkozni velük.

A csoportunk összetételét tekintve is történt egy-két változás. Luca a nyár végén pécsi óvodába iratkozott, így ő elbúcsúzott tőlünk, viszont négy új őzikével is gyarapodtunk: Reith Levi és Willant Kornél középsősökként, Till-Halász Boldi és Nagy Balázs pedig kiscsoportosokként csatlakoztak hozzánk. Reméljük, sok szép élményt szereznek majd itt, az Őzike csoportban.