Az
őszi termések, termények gazdagsága adta e heti fő programunkat: ismerkedni,
válogatni, számlálgatni, darabolni az ősz kincseit. Közben sok-sok tapasztalat
szerzésére nyílt lehetőség, élmények, érdekességek hangzottak el.
Hétfőn
megbeszéltük a heti programunkat, kicsit körbejártuk a „zöldség” és „gyümölcs”
fogalmát. Levetítettük a tavaly készült fényképeket, így a „régi” óvodások fel
tudták eleveníteni a csalamádé készítés mozzanatait, új ovisaink pedig belepillanthattak,
hogy milyen események várnak ránk az elkövetkező napokban.
Kedden
vásárolni indultunk. Az elmúlt évben a pécsi Vásárcsarnokba utaztunk, idén
közösen szereztük be a savanyúság hozzávalóit a Spar üzletben. Szerencsére
gyönyörű időt fogtunk ki, a középső és nagycsoportosok lelkesen vágtak neki a
távnak. Előre megbeszéltük, felírtuk egy papírosra, hogy nekünk mit kell
vásárolni, s a gyerekek fegyelmezetten válogatták, számlálták a hozzávalókat. A
szükségeseken kívül sok-sok zöldséget láttunk, igyekeztük megjegyezni mindegyik
nevét. Visszafelé útba esett egy játszótér – jól esett a szabad mozgás,
szaladgálás. Kicsit rövidítettük az utat: egy megállónyi távolságot busszal
tettünk meg. Ezt is jó élményként emlegették a gyerekek.
Szerdán
megkezdődött a munka. Minden kisgyereknek jutott tennivaló: paprikák mosása, a karfiol
apró részekre szedése, paprika darabolás, s a legkedveltebb tevékenység, a
sárgarépa pucolás. A szorgos kezek segítségével hamar elkészült az alapanyag,
már csak üvegekbe kellett tölteni. Előtte jól esett a répakóstolás, de volt,
aki a paprikát, karfiolt is szívesen eszegette nyersen. Megbeszéltük, hogy
milyen fűszereket teszünk a csalamádéhoz, s ezeket meg is szagolgattuk. A
felöntőlébe kerülő sót, cukrot, ecetet is könnyedén felismerték a gyerekek. A kész,
gusztusos savanyúságainkat kamra híján a szekrény tetejére helyeztük, s várjuk,
mikor lesz alkalom egy-egy üveg felbontására.
Csütörtökön
a gyümölcsöké volt a főszerep. Egy karamellás, citromhéjas, vaníliacukros
alaplébe daraboltuk az összegyűjtött gyümölcsök egy részét, majd fahéjjal,
mazsolával gazdagítottuk a gyümisalátát. A darabolás már teljesen gyakorlottan
ment, csak sajnos erre a napra esett csoportunkban a fényképezkedés, így a
fotózáson még nem járt gyerekeket nem mertük beállítani a sorba, nehogy
maszatos legyen a szép ruhájuk, így ők a szurkolók táborát képezték. Az ebéd
utáni eszegetésben már mindenki örömmel vett részt.
A
fenti eseményeket őszi dísz barkácsolásával egészítettük ki: mazsolát és
tökmagot fűztünk váltakozva egy vékony drótra, majd kör formára alakítottuk a
díszt, s közepébe aszalt almát helyeztünk. „Őszi főzőcske” címmel egy igazán
témánkhoz illő verset tanultunk, amit péntekre szinte már meg is jegyeztek a
gyerekek.
Köszönjük
a szülőknek a sok finom gyümölcsöt, amivel elhalmoztatok minket, és a
vásárláshoz küldött aprópénzt.
Fényképek megtekinthetők itt