2013. október 11., péntek

2013. október 7-11.

Az őszi termések, termények gazdagsága adta e heti fő programunkat: ismerkedni, válogatni, számlálgatni, darabolni az ősz kincseit. Közben sok-sok tapasztalat szerzésére nyílt lehetőség, élmények, érdekességek hangzottak el.
Hétfőn megbeszéltük a heti programunkat, kicsit körbejártuk a „zöldség” és „gyümölcs” fogalmát. Levetítettük a tavaly készült fényképeket, így a „régi” óvodások fel tudták eleveníteni a csalamádé készítés mozzanatait, új ovisaink pedig belepillanthattak, hogy milyen események várnak ránk az elkövetkező napokban.
Kedden vásárolni indultunk. Az elmúlt évben a pécsi Vásárcsarnokba utaztunk, idén közösen szereztük be a savanyúság hozzávalóit a Spar üzletben. Szerencsére gyönyörű időt fogtunk ki, a középső és nagycsoportosok lelkesen vágtak neki a távnak. Előre megbeszéltük, felírtuk egy papírosra, hogy nekünk mit kell vásárolni, s a gyerekek fegyelmezetten válogatták, számlálták a hozzávalókat. A szükségeseken kívül sok-sok zöldséget láttunk, igyekeztük megjegyezni mindegyik nevét. Visszafelé útba esett egy játszótér – jól esett a szabad mozgás, szaladgálás. Kicsit rövidítettük az utat: egy megállónyi távolságot busszal tettünk meg. Ezt is jó élményként emlegették a gyerekek.
Szerdán megkezdődött a munka. Minden kisgyereknek jutott tennivaló: paprikák mosása, a karfiol apró részekre szedése, paprika darabolás, s a legkedveltebb tevékenység, a sárgarépa pucolás. A szorgos kezek segítségével hamar elkészült az alapanyag, már csak üvegekbe kellett tölteni. Előtte jól esett a répakóstolás, de volt, aki a paprikát, karfiolt is szívesen eszegette nyersen. Megbeszéltük, hogy milyen fűszereket teszünk a csalamádéhoz, s ezeket meg is szagolgattuk. A felöntőlébe kerülő sót, cukrot, ecetet is könnyedén felismerték a gyerekek. A kész, gusztusos savanyúságainkat kamra híján a szekrény tetejére helyeztük, s várjuk, mikor lesz alkalom egy-egy üveg felbontására.
Csütörtökön a gyümölcsöké volt a főszerep. Egy karamellás, citromhéjas, vaníliacukros alaplébe daraboltuk az összegyűjtött gyümölcsök egy részét, majd fahéjjal, mazsolával gazdagítottuk a gyümisalátát. A darabolás már teljesen gyakorlottan ment, csak sajnos erre a napra esett csoportunkban a fényképezkedés, így a fotózáson még nem járt gyerekeket nem mertük beállítani a sorba, nehogy maszatos legyen a szép ruhájuk, így ők a szurkolók táborát képezték. Az ebéd utáni eszegetésben már mindenki örömmel vett részt.
A fenti eseményeket őszi dísz barkácsolásával egészítettük ki: mazsolát és tökmagot fűztünk váltakozva egy vékony drótra, majd kör formára alakítottuk a díszt, s közepébe aszalt almát helyeztünk. „Őszi főzőcske” címmel egy igazán témánkhoz illő verset tanultunk, amit péntekre szinte már meg is jegyeztek a gyerekek.
Köszönjük a szülőknek a sok finom gyümölcsöt, amivel elhalmoztatok minket, és a vásárláshoz küldött aprópénzt.

Fényképek megtekinthetők itt